Minú priemerne iba 75 Sk Spracovatelia mäsa a jeho predajcovia považujú predvianočné obdobie za vyvrcholenie obchodnej sezóny a v tej súvislosti očakávajú zvýšenie odbytu svojho tovaru. Potvrdia sa však tieto prognózy aj v tomto roku? Odpoveď sme sa pokúsili nájsť v niektorých náhodne vybratých spracovateľských podnikoch. Hrádok, mäsokombinát v Lučenci, v zásobovaní surovinou a hotovými výrobkami neočakáva osobitné problémy. Nákup jatočných zvierat si zmluvne zabezpečil na 75 80 percent už na začiatku roka a časť tzv. výrobného mäsa pokrýva aj z dovozu. Podľa analýzy v 23 predajniach firmy počet nákupov síce vzrastá, zákazníci však uprednostňujú lacnejšie výrobky. Priemerná cena na jeden nákup vychádza na 75 Sk a svedčí o nízkej kúpnej sile spotrebiteľov. Mäsokombinát za desať mesiacov tohto roka zvýšil tržby o 12 percent v porovnaní s predchádzajúcim rokom, ceny sú však v priemere nižšie ako vlani. Po poklese odbytu mäsa a výrobkov z nich v septembri a októbri Mäsokombinát v Prievidzi zaznamenáva v týchto dňoch mierne oživenie. Kupujúci požadujú najmä polotovary vhodné na domácu výrobu tradičných špecialít, aj keď postupne rastie dopyt po hotových výrobkoch určených na sviatočné stoly. Všeobecne však vývoj na trhu s mäsom je podobný ako vlani a porovnateľné sú aj nákupné a predajné ceny. Mierny výpadok pocítil mäsokombinát v nákupe jatočných ošípaných. Peter Farárik