Hospodársky denník
USD41,574 Sk
EUR42,528 Sk
CHF26,604 Sk
CZK1,181 Sk
  Piatok  10.Decembra 1999
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Kuchára poznáte podľa držania noža


Skúsenosti odborníka s výchovou dorastu na Slovensku
Dnes ich už nevoláme učni, sú to žiaci, vlastne 15-ročné deti, pre ktoré sa často používa iný meter pri výchove doma a iný v škole. Sám som otcom detí podobného veku, takže viem, čo ovláda ich svet. Snažím sa s nimi zaobchádzať kamarátsky a nedávať im direktívne príkazy. Keď žiak skončí základnú školu, nemá o odbore skoro žiadne vedomosti, pokiaľ nebol rodičmi zapojený do domácich prác. Pri prijímaní do školy robia talentové skúšky. Vedia, že budú potrebovať pracovné oblečenie, obuv, majú informácie, že topánky stoja 600 korún, blúza 250, nohavice 220, budú potrebovať nožík atď. Takže v septembri prídu k nám vyzbrojení týmito informáciami a ako prváci začínajú takpovediac od nuly a postupne sa z nich modelujú kuchári. U nás na pracovisku sa pripravujú na svoju profesiu a nie sú zneužívaní na pomocné práce. Na to máme svoj stály personál. Každý žiak je pridelený niektorej z kuchárok, ktorá ho priebežne riadi, kontroluje a vyhodnocuje. Na pracovisku nie je prakticky ani minútu sám, je stále pod kontrolou. My sme tu na to, aby sme všetko, čo sa žiaci naučia v škole po teoretickej stránke, overili v praxi, aby získali praktické návyky. Týždeň sú v škole a týždeň u nás na pracovisku. Tí, ktorí už vlastnia výučné listy a chcú si zvýšiť kvalifikáciu a získať maturitné vzdelanie, praxujú 1 deň v týždni. Tento deň im slúži na to, aby nestratili kontakt s praxou. Pre školu hodnotíme žiakov na klasifikačné porady. K tomu patria aj pravidelné polročné vyhodnocovania. Takže navrhujeme aj pochvaly, ak žiak je výnimočne lepší ako ostatní. Pracujeme s hotelovou akadémiou, ktorej som absolventom. Má svoju tradíciu, svoj kredit, svoje pravidlá, poriadok, ktoré nemajú iné školy, ktoré sú k žiakom benevolentnejšie. Ale sme otvorení umiestniť aj žiakov z iných škôl. Jeden-dvaja žiaci sa musia prispôsobiť štyrom. Aj my máme svoj zabehnutý systém, ktorý zaručuje kvalitnú výchovu. Marián Kellner, šéfkuchár, Metros, s. r. o., Bratislava

Amsterdamprehánky9
Aténypolooblačno16
Belehradoblačno10
Berlínprehánky7
Bratislavapolooblačno7
Bruselprehánky8
Budapešťpolooblačno11
Bukurešťpolooblačno9
Frankfurtoblačno9
Helsinkisneženie0
Istanbulpolooblačno14
Kodaňprehánky5
Kyjevpolooblačno6
Lisabonpolooblačno14
Londýnprehánky10
Madridoblačno10
Milánoobčasný dážď11
Moskvazamračené1
Oslosneženie-2
Parížoblačno10
Prahaoblačno7
Rímobčasný dážď12
Sofiapolooblačno11
Štokholmsneženie0
Varšavaoblačno5
Viedeňpolooblačno8
Záhreboblačno11
Ženevaoblačno10

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.