Hospodársky denník
USD41,574 Sk
EUR42,528 Sk
CHF26,604 Sk
CZK1,181 Sk
  Piatok  10.Decembra 1999
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Stať sa kuchárom nie je jednoduché


Požiadavky školy sú vysoké nielen na vedomosti
Ing. Jozef Čekovský, dnes zástupca riaditeľa Stredného odborného učilišťa v Novom Smokovci, má bohaté skúsenosti v hotelovej praxi. Vie, čo očakáva absolventov školy v praxi. Na seminári Tatry, služby a ich ľudia, ktorý sa konal v uplynulom týždni v hoteli Grand Praha v Tatranskej Lomnici, so záujmom sledoval aj prácu učňov prezentujúcich výrobky zúčastnených potravinárskych firiem. Vyjadril spokojnosť s vystupovaním žiakov a povedal, že cieľom školy je dať vzdelanie žiakom a cieľom zariadení spoločného stravovania je vykryť sezónne výkyvy a zvládnuť nápor mimoriadnych akcií. Povedal, že v tomto zmysle sa obe strany dopĺňajú a výsledkom je obojstranná spokojnosť. Žiaci sa striedajú na praxi v týždenných turnusoch, ale v prípade potreby pracujú aj v sobotu a nedeľu. Mnohé iné hotelové školy závidia smokoveckému SOU, že jeho žiaci majú možnosť praxovať v moderných hoteloch a zapracovávať sa za plnej prevádzky podľa požiadaviek spĺňajúcich medzinárodnú kvalitu. Žiaci praxujú už od prvého ročníka. Stať sa kuchárom či čašníkom nie je ľahké. Ing. J. Čekovský hovorí, že čo sa týka počtu nových uchádzačov, je ich viac, ako si ich škola môže dovoliť prijať. Pripravujú žiakov na profesie kuchár, čašník a majú i niekoľko cukrárov. Uchádzači musia spĺňať nielen jazykové a matematické minimum, ale hodnotí sa aj zručnosť a telesné i intelektuálne predpoklady potrebné na zvládnutie práce. To znamená, že u čašníkov sa hodnotí postava, chôdza, schopnosť nosiť plató, vydržať záťaž práce v stoji veľa hodín, schopnosť komunikovať s hosťom. U kuchárov sa predpokladá znalosť korenín. Rovnako aj tam sa hodnotí odolnosť oproti záťaži práce v stoji a víta sa znalosť práce v domácnosti, hygienické návyky a podobne. Mnohí adepti nespĺňajú predpoklady. Čo raz nie je dané, v škole sa ťažko naučia. Rudolfa Vallová

Amsterdamprehánky9
Aténypolooblačno16
Belehradoblačno10
Berlínprehánky7
Bratislavapolooblačno7
Bruselprehánky8
Budapešťpolooblačno11
Bukurešťpolooblačno9
Frankfurtoblačno9
Helsinkisneženie0
Istanbulpolooblačno14
Kodaňprehánky5
Kyjevpolooblačno6
Lisabonpolooblačno14
Londýnprehánky10
Madridoblačno10
Milánoobčasný dážď11
Moskvazamračené1
Oslosneženie-2
Parížoblačno10
Prahaoblačno7
Rímobčasný dážď12
Sofiapolooblačno11
Štokholmsneženie0
Varšavaoblačno5
Viedeňpolooblačno8
Záhreboblačno11
Ženevaoblačno10

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.