Hospodársky denník
USD41,708 Sk
EUR42,382 Sk
CHF26,463 Sk
CZK1,18 Sk
  Piatok  17.Decembra 1999
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Raketový štart Tauris Danubius


Letný skok mäsokombinátu z Dunajskej Stredy na trhy krajín Európskej únie n Zamestnávajú

ľudí
Pred dvoma rokmi sa dostal mäsokombinát Dumas v Dunajskej Strede do konkurzu. Výroba dožívala, priestory chátrali, trh sa stratil. Z kedysi takmer štyristo zamestnancov zostali v podniku iba tí, ktorí udržiavali a strážili budovu. Potom prišiel krátky ekonomický prenájom, ktorý však nepriniesol firme nijaké rozvojové programy. A tak kapacitne jeden z najväčších podnikov svojho druhu na Slovensku smeroval do záhuby. Obrat nastal až v lete tohto roka. Vtedy kúpou majoritného balíka akcií vstúpil do „hry“ úspešný a renomovaný holding Tauris, a. s., Rimavská Sobota a viacerí podnikatelia z Dunajskej Stredy. Odvtedy novovzniknutá akciová spoločnosť Tauris Danubius zamestnala vyše 120 ľudí, ráta sa s prijatím ďalších 80 a výroba naberá obrátky. Podnik dokonca pred týždňom obhájil povolenie Európskej únie na vývoz mäsa na trh týchto krajín. A to už je vizitka technologickej kvality výroby, ktorou sa na Slovensku nemôže pochváliť hociktorý podnik. Znamená, že výrobky, ktoré opúšťajú brány podniku, spĺňajú tie najprísnejšie kvalitatívne kritériá. –––––- perex –––––––
„Certifikát kvality a povolenie na export do EÚ je viazaný na technologické zariadenia a na celkovú úroveň sanitácie a hygiény. Previerky dodržiavania stanovených podmienok sa uskutočňujú každý rok. Avšak zo Slovenska sa po plošnej vakcinácii ošípaných v roku 1996 na tieto trhy pravidelne neexportovalo, vyviezlo sa len minimum mäsa. Preto zo strany EÚ nebol dôvod kontrolovať naše podniky,“ vysvetľuje generálny riaditeľ a. s. Tauris Danubius Ing. Arpád Weisz. Dodáva, že podnetom na príchod európskych inšpektorov po troch rokoch bola zmena majiteľa mäsokombinátu a jeho proexportné ambície. Opäť s novinkou
Od leta v Dunajskej Strede denne zabíjajú v priemere 400 kusov ošípaných a 30 kusov hovädzieho dobytka. To zaraďuje dunajskostredský podnik na jedno z prvých troch miest na Slovensku. „Jedna vec je však reálna výroba a druhá využitie kapacít,“ upozorňuje riaditeľ, „pri zakáľaní ošípaných využívame naše možnosti na polovicu a pri hovädzom dobytku iba na 30 percent.“ V súčasnosti ešte prevážajú mäso na ďalšie spracovanie do Rimavskej Soboty, ale v prvom štvrťroku 2000 plánujú s finalizáciou začať aj v Dunajskej Strede. A ako to už v prípade holdingu Tauris vždy býva, opäť prekvapia modernou technológiou. „Budeme baliť mäso do inertnej ochrannej atmosféry. Ide o novú technológiu, ktorá sa už na Slovensku síce sporadicky vyskytne, ale budeme prví, ktorí ju využijú v sériovej výrobe,“ hovorí generálny riaditeľ. Investície a moderná technológia
V čom sa mäsokombinát, ktorý má povolenie vyvážať svoje výrobky na najnáročnejšie trhy krajín Európskej únie, odlišuje od ostatných slovenských podnikov, ktoré zásobujú výlučne domáci trh? Dozvedáme sa, že za všetkým sú investície do modernizácie výroby a schopnosť vidieť o krok dopredu. Tento rok Tauris Danubius za krátke obdobie svojej existencie vynaložil na tento účel 6 mil. Sk a na budúci rok chce ísť s 20 mil. ešte ďalej. „Predovšetkým ide o technológiu, ktorá musí byť z antikorového materiálu. Strojovo-technologické zariadenie musí byť moderné a v rámci podniku musí byť zabezpečená kontinuita spracovania zvierat prakticky od vrátnice až po mraziareň,“ riaditeľ. „Vzhľadom na to, že celý areál nie je certifikovaný na európske podmienky, jedným z dôležitých kritérií je aj to, aby sa pri spracovaní tovar určený na export nekrižoval s tovarom určeným na domáci trh. Prísnejšie podmienky
Okrem toho sa viac dbá na čistotu mäsa, musí sa spracovať v suchom prostredí, aby bola dodržaná správna mikrobiológia. Prísnejšie sa posudzuje aj dokumentácia výroby.“ Ako príklad možno spomenúť kvalitu používanej vody – jej komplexné vzorky musia dať každých šesť mesiacov vyšetriť v špecializovanom veterinárnom ústave v Dolnom Kubíne. Takisto na príklade vnútorného kontrolného systému, ktorý musia mať do EÚ exportujúce firmy detailne rozpracované – a teda má ho aj Tauris Danubius – možno vidieť výhody splnenia týchto tvrdých kritérií. Náskok a. s. Tauris Danubius oproti ostatným slovenským výrobcom spočíva v tom, že pre zásobovanie domáceho trhu začnú tieto podmienky platiť až od januára 2000, kým v Dunajskej Strede už podľa nich pracujú. Garancie serióznosti
Tauris Danubius, ktorý vstupom do holdingu Tauris prešiel z regionálnych trhov na celé Slovensko, chce už v najbližšom období nadviazať na výrobný a zásobovací reťazec poľnohospodársky vyspelého Žitného ostrova. „Chceme získať dodávateľov zvierat z blízkeho okolia, aby sa zmenšili dopravné vzdialenosti,“ hovorí riaditeľ. Za dôležité považuje pripomenúť, že na rozdiel od predchádzajúcich rokov, keď sa spoločnosť za čias bývalých majiteľov dostala do konkurzu a nezaplatila všetky svoje dlhy, je to už len minulosť. Chcú byť korektným partnerom, ktorý pravidelne platí prvovýrobcom za dodané zvieratá načas a v plnej výške. Zárukou takto deklarovanej serióznosti je aj nový majoritný vlastník Tauris, a. s., Rimavská Sobota. Prísľub do budúcnosti
„No a pokiaľ ide o odbyt, výhodou je blízkosť hlavného mesta Bratislavy, Nitry a centier v smere na Považie. Tam sa totiž ráta s výstavbou viacerých spomenutých hypermarketov,“ vysvetľuje Ing. Arpád Weisz. V súvislosti s povolením na zásobovanie krajín EÚ sa však treba spýtať aj na dodávky týmto smerom. „Rokuje sa o nich, menšie kontrakty sa už plnia. Systematický vývoz je však stále otázkou budúcnosti a to, že spĺňame naň podmienky, je skôr otázkou pripravenosti na vstup SR do EÚ ako realita súčasnosti. Základnou filozofiou a. s. Tauris je byť v predstihu na to pripravený. A tento prvok sa preniesol z ďalších úspešných spoločností, predovšetkým z Taurisu Nitria v Mojmírovciach aj do Dunajskej Stredy. „Už dnes však vieme, s akými výrobkami sa tam môžeme presadiť. Ide o hotové mäsové produkty – kvalitne opracovaná sviečková roštenka, vnútornosti, balené po kusoch a opracované do takej miery, že ich hneď možno použiť na tepelnú úpravu.“ Podstatný pre Tauris Danubius, a. s., Dunajská Streda teda nie je ani tak raketový štart, ktorým sa v lete tohto roka razom dostali medzi slovenskú špičku. Oveľa dôležitejšie je to, že noví majitelia a manažment má jasnú predstavu o ďalšom smerovaní a o rozvoji firmy. Na prospech veci je to, že si nekladú nízke ciele. Zákazníci v obchodoch sa teda majú na čo tešiť. Peter Višváder

Amsterdamobčasný dážď3
Aténypolojasno17
Belehradobčasný dážď6
Berlínoblačno2
Bratislavapolojasno3
Bruselobčasný dážď3
Budapešťpolooblačno5
Bukurešťzamračené8
Frankfurtoblačno3
Helsinkisneženie-3
Istanbulpolooblačno13
Kodaňdážď1
Kyjevhmlisto2
Lisabonpolojasno13
Londýnobčasný dážď4
Madridpolojasno13
Moskvahmlisto-3
Oslosneženie-10
Parížoblačno6
Prahapolojasno2
Rímoblačno13
Sofiazamračené8
Štokholmsneženie-5
Varšavapolooblačno1
Viedeňpolojasno3
Záhrebpolooblačno6
Ženevaoblačno5

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.