Hospodársky denník
USD41,708 Sk
EUR42,382 Sk
CHF26,463 Sk
CZK1,18 Sk
  Piatok  17.Decembra 1999
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Z dávnej histórie mäsa


§ Chov hovädzieho dobytka, oviec, kôz a ošípaných sa na Slovensku datuje už do obdobia pred dobou bronzovou (2100 až 700 pred n. l.). § V ojedinelých prípadoch ľudia v dobe bronzovej konzumovali aj ľudské mäso. Existujú jasné dôkazy varenia a pečenia ľudského mäsa, čo sa dá preukázať podľa zárezov na kostiach už mŕtvych jednotlivcov. § V stredoveku bolo mäso najmä na vidieku sezónnou záležitosťou. Najmenej ho bolo v letnom období. Prvé obdobie hojnosti prichádzalo na jeseň, keď sa redukovali stáda oviec. Druhým obdobím relatívneho nadbytku bola zima, počas ktorej sa zabíjali ošípané chované najmä k vianočným sviatkom. § V druhej polovici 15. storočia sa ako novinka v jedálnom lístku uhorskej šľachty objavujú morky, ktoré boli v tomto období zrejme veľmi vzácne. V roku 1490 kráľ Matej údajne požiadal milánske knieža, aby mu poslal niekoľko chovných vtákov aj so sluhom, ktorý sa vyzná v ich chove. § Kuchárska kniha z polovice 17. storočia uvádza 56 spôsobov prípravy hovädzieho mäsa, 30 receptov na teľacie, 29 na jahňacinu, 11 na baraninu, 18 na bravčové mäso, 9 na prípravu jeleniny, 3 na srnčie mäso. K tomu treba prirátať 3 recepty na prípravu zajaca, 13 jedál z rakov, 25 z husí, 35 z kapúnov a sliepok, 21 z kurčiat a 232 rôznych spôsobov prípravy vyše 30 druhov rýb. § Kráľ Karol IV. mal od svojho lekára predpísaný pre zdravie a dlhý vek takýto jedálny lístok: jahňacinu, kozľacinu, teľacie mäso, sliepky, kapúny, jarabice, tetrovy, bažanty, ryby, vajcia, zeleninu a chlieb so soľou. § V prvej polovici 20. storočia sa do konzumácie mäsitých pokrmov na Slovensku dostala racionálnosť, ktorá bola v týždni viazaná striedaním sa bezmäsitých a mäsitých dní. § Mäso obsahuje bielkoviny, tuky, sacharidy, soli, extraktívne látky, vitamíny a vodu. Nachádza sa v ňom priemerne od 15 do 20 percent bielkovín a 2 až 37 percent tuku. Z vitamínov je v mäse vitamín B1, B2, B6 a celý rad ďalších. (jo)
Je bravčové nezdravé?
Nie, nie je. Obsah cholesterolu je vo všetkých druhoch mäsa približne rovnaký. Je pravda, že bravčové mäso je o niečo mastnejšie, chudé časti však aj pri tomto druhu mäsa neobsahujú viac ako osem percent tuku. Na porovnanie: chudé hovädzie mäso obsahuje približne sedem percent tuku. Okrem toho je bravčové mäso spolu s obilninami najdôležitejším zdrojom vitamínu B1. (jo)
Biftek nie je francúzsky
Väčšina ľudí si myslí, že biftek (beefsteak) – najobľúbenejší a najpopulárnejší mäsitý pokrm pripravený z pravej odležanej hovädzej sviečkovice - je francúzske národné jedlo. Na jedálnych lístkoch celého sveta sa síce uvádza v anglickej podobe, jeho pôvod je však neistý. Príprava bifteku nie je zložitá, dôležitá je však zručnosť pri jeho pečení. Vo väčšine reštaurácií je nezvyčajné objednať si biftek bez bližšieho určenia. Podľa času pečenia sa rozlišujú štyri druhy prípravy: Modrý biftek (bleu), ktorý sa pečie po oboch stranách asi 1 minútu a hneď sa podáva. Krvavý biftek (saignant), ktorý sa pečie asi 3 minúty, avšak pri reze nožom z neho vyteká červená šťava. Neprepečený biftek (a point), ktorý sa pečie tiež asi 3 minúty a aj z neho vyteká červená šťava. Dobre prepečený biftek (bien cuit), ktorý sa pečie asi 4 minúty. V Anglicku ho poznajú pod názvom well done. Vo väčšine krajín sa biftek podáva samostatne, niekde ho servírujú s vajíčkom, s plátkom opečenej šunky, s hriankou a bylinkovým maslom. Ako príloha sú najčastejšie hranolčeky a zeleninový šalát. Na dochutenie patrí na stôl vždy worcester a kečup. (jo)

Amsterdamobčasný dážď3
Aténypolojasno17
Belehradobčasný dážď6
Berlínoblačno2
Bratislavapolojasno3
Bruselobčasný dážď3
Budapešťpolooblačno5
Bukurešťzamračené8
Frankfurtoblačno3
Helsinkisneženie-3
Istanbulpolooblačno13
Kodaňdážď1
Kyjevhmlisto2
Lisabonpolojasno13
Londýnobčasný dážď4
Madridpolojasno13
Moskvahmlisto-3
Oslosneženie-10
Parížoblačno6
Prahapolojasno2
Rímoblačno13
Sofiazamračené8
Štokholmsneženie-5
Varšavapolooblačno1
Viedeňpolojasno3
Záhrebpolooblačno6
Ženevaoblačno5

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.