|
|||||||||||||||||
Piatok 31.Decembra 1999 |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kráľ medzi nápojmi kráľovŠumivé vína sú produkty vskutku čarovných vlastností. Vyrábajú sa kvasením vo fľašiach alebo kovových tankoch. Šumivé víno vyrobené klasickou metódou (vo fľaši) je cennejšie, kvalitnejšie a váženejšie. Na rozdiel od vín sýtených je pôvod bubliniek ušľachtilý. Označenie šumivého vína ako sekt je prevzaté z Nemecka, kde uznávali jeho výnimočnú chuť už začiatkom 18. storočia. Označenie šampanské víno sa môže používať len pri vínach šumivých, vyrobených vo Francúzsku v oblasti Champagne, pretože od roku 1908 je to chránená známka. Sladká história Do polovice roku 1600 malo šampanské podobu klasického vína. Človek, ktorý sa postaral o to, že v súčasnosti je šampanské takým obľúbeným a vzácnym nápojom, bol s najväčšou pravdepodobnosťou Dom Pérignon, benediktínsky mních, ktorý mal v roku 1688 na starosti vedenie pivníc a výrobu vína v kláštoroch. Bol jedným z prvých, ktorí naplnili šampanské do sklenených fliaš a korkových zátok, ktoré si nechal na tento účel doviezť z Anglicka. Ešte v polovici 19. storočia sa vyrábali šumivé vína vo Francúzsku sladké. Podávali sa po jedle spolu so sladkosťami ako dezert. Neskôr boli požadované menej sladké vína, ale aj tie boli sladšie ako sú dnes. Od 70. rokov 19. storočia sa postupne znižovala obľuba sladkých šumivých vín i vo Francúzsku a uprednostňovali sa šumivé vína menej sladké. Druhí po Francúzsku O výrobu šumivého vína na Slovensku sa zaslúžil Johann Evangelist Hubert z vinárskeho rodu Hubertovcov zo Champagne, ktorý u nás v roku 1825 založil Hubert J. E. - Champagner Fabrik ako prvú mimofrancúzsku výrobňu šumivého vína. J. E. Hubert nastúpil do vojska cisára Napoleona, aby absolvoval strastiplné ťaženie do Ruska. V boji ho zranili a v tuhej zime sa vydal na cestu domov, až sa vysilený ocitol v Prešporku (Bratislave). Rozhodol sa tu preliečiť si rany. Z dní sa stali mesiace a roky. A tu sa začal odvíjať príbeh veľkej lásky, pretože sa zamiloval do svojej krásnej ošetrovateľky - Paulíny. Oženil sa s ňou a natrvalo usadil v Prešporku. Náš, seredský Hubert, si vyberá tie najkvalitnejšie odrody vínnej révy z oblasti Malých Karpát a prísne dodržiava originálnu receptúru používanú v oblasti Champagne. Hubert vďaka vysokej kvalite a nezameniteľnej chuti získal ocenenia na svetových výstavách vo Viedni a v Paríži. Nezaprie svoj francúzsky rodný list. Ako ho piť Šumivé víno sa odporúča piť po malých dúškoch a každý by sa mal pomaly vychutnávať. Víno by sme nikdy nemali piť sami, je to nápoj výsostne spoločenský. Obdivujte jeho farebné odtiene a lúče svetla ním prechádzajúce. Privoňajte jeho aróme a kochajte sa týmto darom prírody. Páni, nebolo to len Francúzsko, za čo sme bojovali, ale aj Champagne! - Winston Churchill 1918. Šampanské pijem, keď vyhrávam - na oslavu. A pijem ho, keď prehrávam - na utešenie. - Napoleon Bonaparte. Dobrú chuť a na zdravie do jubilejného roku 2000. |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |