Všetko o víne Vinohradníctvo a vinárstvo má u nás stáročnú tradíciu. A veľmi úspešnú. Najstaršou vinohradníckou obcou na Slovensku je Bratislava. Doklady o pestovaní hrozna v jej okolí sú z čias kráľa Štefana I. /997 - 1038/. Podľa písomných dokumentov sa dozvedáme, že o vína z Bratislavy, Svätého Jura, Pezinka a Modry bol veľký záujem v zahraničí a dostávali sa aj na kráľovské stoly. Toto a mnoho iných zaujímavostí sa dozvieme z knihy doc. Ing. Jána Farkaša, CSc., Všetko o víne s podtitulom Tajomstvá kvality vína. Autor desaťročia pracoval vo vinárskom výskume ako vedúci vedecký pracovník Komplexného výskumného ústavu vinohradníckeho a vinárskeho v Bratislave i ako pedagóg u nás a v Prahe. Má tiež bohaté praktické skúsenosti. Veď už ako 24-ročný v Modre vysadil 3,5 ha vinohradov a založil súkromnú firmu. V roku 1947 som vybudoval pivnicu, mal som cisternu na víno, ktoré som dodával aj do Prahy. O rok neskôr mi to znárodnili. Od roku 1990 naše vinohrady kapú. Dostal som ich späť, ale to je všetko zničené. Treba ich vyklčovať, prezradil nám smutnú realitu J. Farkaš. O jeho úspešnej práci svedčia rôzne, aj medzinárodné ocenenia. Je autorom viacerých vynálezov, z ktorých všeobecne najznámejší je vinea. Teraz vraj pripravuje nový nealkoholický nápoj. Svoje bohaté celoživotné skúsenosti využil na napísanie spomínanej knihy, ktorá sa stala doslova bestsellerom. Veď po prvom päťtisícovom náklade museli urobiť dotlač. Kniha všetko o víne je ozaj reprezentatívna publikácia aj pre laickú verejnosť. Koho nezaujíma história vína v rôznych krajinách či jeho výroba a ošetrovanie, môže si vybrať, ako degustovať tento kultúrny nápoj, ako i k akým jedlám ho servírovať... Nákresy, tabuľky a fotografie spestrujú túto veľkoformátovú monotematickú publikáciu, ktorá nie je sezónnou záležitosťou, ale má trvalú hodnotu. Text a snímka Pavol Erdziak
|
|