Hospodársky denník
USD42,989 Sk
EUR45,846 Sk
CHF28,607 Sk
CZK1,219 Sk
  Utorok  18.Mája 1999
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Rozmýšľajú v európskych rozmeroch


Dvadsiatku oslávila Liptovská mliekareň ďalšou investíciou
„Výplatné termíny nemeškajú a nezaznamenali sme nijaké prepúšťanie pracovníkov, skôr naopak,“ týmito slovami vari najlepšie zhodnotila pozíciu Litovskej mliekarne Liptovský Mikuláš na trhu predsedníčka podnikovej odborovej situácie Jana Petheová. Súčasne sa v jej slovách odzrkadľuje dôvera pracovníkov vo vlastný podnik. A to nie je málo. Stabilitu pracovných miest a dobré podnikové vedenie si dnes ľudia vedia oceniť. Tak to bolo cítiť koncom minulého týždňa na slávnosti Liptovskej mliekarne, keď si pracovníci podniku pripomenuli dvadsiate výročie jeho založenia. Ako sa na moderný podnik patrí, pri tejto príležitosti slávnostne uviedli do prevádzky novú linku na ošetrenie surového mlieka za 52 mil. Sk od firmy Tetra Pak. „Inovácia nám umožnila zvýšiť produktivitu práce, prevádzkovú spoľahlivosť a zvýšiť kvalitatívne parametre našich výrobkov vrátane hygieny na úroveň štandardov bežných v krajinách EÚ,“ povedal generálny riaditeľ Liptovskej mliekarne a predseda jej predstavenstva Ing. Ján Blcháč. Táto linka, ktorá dokáže spracovať za hodinu až 20-tisíc litrov mlieka, umožňuje aj proces baktofugácie, ktorej mliekari z Liptova pripisujú veľký význam a spájajú s ňou nové produkčné perspektívy podniku. Ide o vysokoúčinné odstredenie, pomocou ktorého sa odstraňuje z mlieka nežiaduca mikroflóra. Takto ošetrené mlieko možno použiť na výrobu technologicky náročných, kvalitatívne odlišných výrobkov, predovšetkým dlho zrejúcich prírodných syrov, ktoré sa v súčasnosti na slovenský trh iba dovážajú, aj to v obmedzenom množstve. Od tejto linky si teda Liptáci sľubujú obohatenie ponuky o kvalitatívne nové syry v dostupných cenových pásmach. Hranica efektívnosti
Tohtoročný cieľ podniku nie je jednoduchý v situácii, v ktorej sa dnes poľnohospodárstvo a potravinárstvo na Slovensku nachádza. Liptáci chcú dosiahnuť obrat 1,4 mld. Sk, čo v porovnaní s minulým rokom predstavuje rast o 200 mil. Sk. Nákup mlieka zaznamenal 50 mil. litrov a teraz v nadchádzajúcom letnom období denne prekročia aj hranicu 200 000 litrov mlieka, ktoré tam dovážajú z horských a podhorských oblastí severného Slovenska, Liptova, Oravy, Turca a zo Spiša. „Naším cieľom je zachovať túto dynamiku rastu, aby sme v roku 2005, v období predpokladanej integrácie Slovenska do európskych štruktúr, dosiahli ročný nákup 70 mil. litrov. Považujeme to za nevyhnutú podmienku na dosiahnutie produktivity práce porovnateľnej s podnikmi v krajinách Európskej únie,“ hovorí Ing. Ján Blcháč. Zahraničný kapitál
Za dôležitý medzník vo vývoji podniku a v jeho perspektívach považuje generálny riaditeľ rok 1997, keď sa spolumajiteľom spoločnosti stala Európska banka pre obnovu a rozvoj. Vysvetľuje: „Investičný kapitál, ku ktorému sa Liptovská mliekareň touto cestou dostala, umožňuje pokračovať v modernizácií výrobných a pomocných zariadení, aby sme spĺňali základné požiadavky štandardu krajín EÚ.“ Od roku 1996 pracuje Liptovská mliekareň ako prvá mliekareň na Slovensku v režime riadenia kvality podľa normy ISO 9002. Jej pracovníci súčasne intenzívne aktualizujú systém HACCP (systém odstraňovania kritických bodov vo výrobe). Na konci týchto systémov a snaženia sa pracovníkov mliekarne je spokojný zákazník. V súčasnosti zamestnáva Liptovská mliekareň v priemere 145 pracovníkov, v sezóne približne 160 a dcérska spoločnosť HLM prostredníctvom ktorej plní dodávky na trh, má ďalších asi 65 pracovníkov. Tržby za vlastné výrobky dosiahli v roku 1998 vyše 650 mil. Sk (HLM 750 mil. Sk), pridaná hodnota predstavovala 65 mil. Sk, základné imanie spoločnosti je 127 mil. Sk a vlastné imanie 200 mil. Sk. „Povinný“ export
Dominantným výrobkom podniku sú syry, ktoré spolu s bryndzou predstavujú viac ako 50 percent produkcie vyjadrenej v korunách. „Časť vyrobených prírodných syrov predávame na domácom trhu, viac ako polovicu (v roku 1998 to bolo 1160 ton, čo v podstate zodpovedá letnému nadbytku mlieka – pozn. red.) exportujeme. Tento export je z hľadiska vysokej sezónnosti produkcie mlieka v prvovýrobe nevyhnutný a predstavuje jeden z rozhodujúcich stabilizačných faktorov živočíšnej výroby orientovanej na mlieko na severnom Slovensku,“ dodáva Ing. Ján Blcháč. Peter Višváder

Amsterdamdážď15
Atényoblačno30
Belehradoblačno24
Berlínpolooblačno19
Bratislavapolooblačno20
Bruseldážď16
Budapešťpolooblačno19
Bukurešťpolooblačno21
Frankfurtoblačno16
Helsinkioblačno15
Istanbulpolooblačno26
Kodaňpolooblačno15
Kyjevoblačno14
Lisabonpolooblačno18
Londýnoblačno16
Madridpolooblačno22
Milánodážď19
Moskvaoblačno13
Oslopolooblačno13
Parížoblačno16
Prahapolooblačno18
Rímprehánky21
Sofiapolooblačno22
Štokholmpolooblačno13
Varšavapolooblačno14
Viedeňpolooblačno18
Záhrebpolooblačno19
Ženevaoblačno18

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.