|
|||||||||||||||||
Utorok 18.Mája 1999 |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Rozmýšľajú v európskych rozmerochDvadsiatku oslávila Liptovská mliekareň ďalšou investíciou Výplatné termíny nemeškajú a nezaznamenali sme nijaké prepúšťanie pracovníkov, skôr naopak, týmito slovami vari najlepšie zhodnotila pozíciu Litovskej mliekarne Liptovský Mikuláš na trhu predsedníčka podnikovej odborovej situácie Jana Petheová. Súčasne sa v jej slovách odzrkadľuje dôvera pracovníkov vo vlastný podnik. A to nie je málo. Stabilitu pracovných miest a dobré podnikové vedenie si dnes ľudia vedia oceniť. Tak to bolo cítiť koncom minulého týždňa na slávnosti Liptovskej mliekarne, keď si pracovníci podniku pripomenuli dvadsiate výročie jeho založenia. Ako sa na moderný podnik patrí, pri tejto príležitosti slávnostne uviedli do prevádzky novú linku na ošetrenie surového mlieka za 52 mil. Sk od firmy Tetra Pak. Inovácia nám umožnila zvýšiť produktivitu práce, prevádzkovú spoľahlivosť a zvýšiť kvalitatívne parametre našich výrobkov vrátane hygieny na úroveň štandardov bežných v krajinách EÚ, povedal generálny riaditeľ Liptovskej mliekarne a predseda jej predstavenstva Ing. Ján Blcháč. Táto linka, ktorá dokáže spracovať za hodinu až 20-tisíc litrov mlieka, umožňuje aj proces baktofugácie, ktorej mliekari z Liptova pripisujú veľký význam a spájajú s ňou nové produkčné perspektívy podniku. Ide o vysokoúčinné odstredenie, pomocou ktorého sa odstraňuje z mlieka nežiaduca mikroflóra. Takto ošetrené mlieko možno použiť na výrobu technologicky náročných, kvalitatívne odlišných výrobkov, predovšetkým dlho zrejúcich prírodných syrov, ktoré sa v súčasnosti na slovenský trh iba dovážajú, aj to v obmedzenom množstve. Od tejto linky si teda Liptáci sľubujú obohatenie ponuky o kvalitatívne nové syry v dostupných cenových pásmach. Hranica efektívnosti Tohtoročný cieľ podniku nie je jednoduchý v situácii, v ktorej sa dnes poľnohospodárstvo a potravinárstvo na Slovensku nachádza. Liptáci chcú dosiahnuť obrat 1,4 mld. Sk, čo v porovnaní s minulým rokom predstavuje rast o 200 mil. Sk. Nákup mlieka zaznamenal 50 mil. litrov a teraz v nadchádzajúcom letnom období denne prekročia aj hranicu 200 000 litrov mlieka, ktoré tam dovážajú z horských a podhorských oblastí severného Slovenska, Liptova, Oravy, Turca a zo Spiša. Naším cieľom je zachovať túto dynamiku rastu, aby sme v roku 2005, v období predpokladanej integrácie Slovenska do európskych štruktúr, dosiahli ročný nákup 70 mil. litrov. Považujeme to za nevyhnutú podmienku na dosiahnutie produktivity práce porovnateľnej s podnikmi v krajinách Európskej únie, hovorí Ing. Ján Blcháč. Zahraničný kapitál Za dôležitý medzník vo vývoji podniku a v jeho perspektívach považuje generálny riaditeľ rok 1997, keď sa spolumajiteľom spoločnosti stala Európska banka pre obnovu a rozvoj. Vysvetľuje: Investičný kapitál, ku ktorému sa Liptovská mliekareň touto cestou dostala, umožňuje pokračovať v modernizácií výrobných a pomocných zariadení, aby sme spĺňali základné požiadavky štandardu krajín EÚ. Od roku 1996 pracuje Liptovská mliekareň ako prvá mliekareň na Slovensku v režime riadenia kvality podľa normy ISO 9002. Jej pracovníci súčasne intenzívne aktualizujú systém HACCP (systém odstraňovania kritických bodov vo výrobe). Na konci týchto systémov a snaženia sa pracovníkov mliekarne je spokojný zákazník. V súčasnosti zamestnáva Liptovská mliekareň v priemere 145 pracovníkov, v sezóne približne 160 a dcérska spoločnosť HLM prostredníctvom ktorej plní dodávky na trh, má ďalších asi 65 pracovníkov. Tržby za vlastné výrobky dosiahli v roku 1998 vyše 650 mil. Sk (HLM 750 mil. Sk), pridaná hodnota predstavovala 65 mil. Sk, základné imanie spoločnosti je 127 mil. Sk a vlastné imanie 200 mil. Sk. Povinný export Dominantným výrobkom podniku sú syry, ktoré spolu s bryndzou predstavujú viac ako 50 percent produkcie vyjadrenej v korunách. Časť vyrobených prírodných syrov predávame na domácom trhu, viac ako polovicu (v roku 1998 to bolo 1160 ton, čo v podstate zodpovedá letnému nadbytku mlieka pozn. red.) exportujeme. Tento export je z hľadiska vysokej sezónnosti produkcie mlieka v prvovýrobe nevyhnutný a predstavuje jeden z rozhodujúcich stabilizačných faktorov živočíšnej výroby orientovanej na mlieko na severnom Slovensku, dodáva Ing. Ján Blcháč. Peter Višváder |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |