Hospodársky denník
USD42,382 Sk
EUR44,974 Sk
CHF27,883 Sk
CZK1,194 Sk
  Pondelok  3.Mája 1999
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Kvalite kraľujú salámy


Tauris Rimavská Sobota nositeľom Grand Prix Slovak Gold
Od utorka do piatka minulého týždňa mali možnosť v bratislavskom Parku kultúry a oddychu návštevníci vzhliadnuť výrobky z domácej produkcie ocenené za ich vysokú kvalitu značkou Slovak Gold. Cieľom tejto nadácie je už piaty rok podpora proexportných aktivít slovenských podnikov, ako inak, cez motivovanie vyrábať kvalitné produkty, ktoré sa dokážu presadiť aj v zahraničí. Tento rok podujatia bol osobitý v tom, že sa udeľovala aj Veľká cena Grand Prix, ktorá mala v jednotlivých kategóriách určiť najprogresívnejšie podniky a ich výrobky za uplynulé päťročné obdobie. Medzi nominovanými na toto prestížne ocenenie sme spoznali známe firmy ako napríklad Tauris, a. s., Rimavská Sobota, Topvar, a. s., Topoľčany, Tamilk, a. s., Trnava, Považské cementárne, a. s., Ladce, Herba, spol. s r. o., Bratislava či martinské ZŤS TEES a ďalšie. Podujatie vyvrcholilo sobotňajším slávnostným galavečerom, na ktorom udelili veľké ceny. V kategórii potravinárskych výrobkov ju získal Tauris, a. s, Rimavská Sobota za skupinu trvanlivých, tepelne neopracovaných mäsových výrobkov: Cedroň saláma, Zoborská saláma a Ponitran saláma. Zelená pre EÚ
„Tieto výrobky sú plne porovnateľné so zahraničnými výrobkami a podľa mňa sme sa nimi maximálne priblížili požiadavkám zákazníkov,“ - to už sú slová generálneho riaditeľa dcérskej spoločnosti Tauris, a. s., Rimavská Sobota, Tauris Nitria, spol. s r. o., v Mojmírovciach Ing. Mariána Bednára. Ak ku schopnosti týchto výrobkov svojimi kvalitami konkurovať zahraničným produktom pripočítame to, že Tauris Nitria vlastní od roku 1997 osvedčenie pre vývoz do krajín Európskej únie, potom je šanca tejto firmy na úspešný export reálna. Navyše, i napriek ochranárskym opatreniam týchto krajín v oblasti poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov sa tam, zatiaľ v menších množstvách, už presadzujú. Ako v Mojmírovciach vybudovali a strážia udržiavanie vysokej kvality svojich výrobkov? O tom nám Ing. Marián Bednár povedal: „Kvalitu konečnej produkcie predurčuje budovanie závodu – projekčné a technologické vybavenie a riešenie. My sme stavili na najmodernejšie strojné zariadenie, ktoré svojimi parametrami vyhovuje požiadavkám krajín Európskej únie. Hoci v porovnaní s domácim trhom by sa mohlo zdať, že je to zbytočné, na presadenie sa by sme potrebovali podstatne menej, neľutovali sme investícií, pretože cieľom Tauris, a. s., nie je iba spokojnosť domáceho zákazníka, ale v perspektíve vstupu SR do európskeho spoločenstva. Chceme byť pripravení vopred, a preto už dnes je našou snahou presadzovať sa v širšom priestore.“ Systém kritických bodov
Tomuto cieľu v Taurise podriadili nielen úroveň technického zariadenia, ale veľkú pozornosť venujú kvalite pracovného postupu. Možno povedať, že ho majú prepracovaný do najmenších detailov. Tým na jednej strane zabezpečujú vysoký štandard výrobkov a súčasne vylučujú možnosť odchýlky od stanovených receptúr alebo vzniku nepodarku. „Po vybavení závodu špičkovým technologickým zariadením sme v nastúpenej ceste pokračovali. Hneď od spustenia prevádzky sme v júni 1994 začali pracovať podľa systému HACCP. Jeho podstata je v sledovaní a odstraňovaní kritických bodov vo výrobe. Ide najmä o analýzu nebezpečenstiev pri narušení zdravotnej alebo hygienickej nezávadnosti potravinárskych výrobkov a identifikáciu kritických bodov v priebehu uskladnenia surovín, výroby, spracovania, skladovania, distribúcie a prepravy,“ vysvetlil nám riaditeľ marketingu a obchodu a riaditeľ riadenia kvality podľa ISO 9002 MUDr. Milan Vanko. Ako ďalej poznamenal, počas roku 1995 v Mojmírovciach začali vypracúvať smernice v zmysle normy ISO 9002/94 a v máji 1996 úspešne absolvovali audit na jeho získanie. Vlastnia tak certifikát, ktorý je uznávaný vo Veľkej Británii, v Švajčiarsku, Nemecku a Holandsku. Dodnes ho trikrát obhajovali a aj obhájili. Treba ochutnať
O ocenených výrobkoch treba povedať, že dobrá chuť, príťažlivá vôňa a vzhľad sú dnes v potravinárstve samozrejmosťou. Preto nechýbajú ani Cedroň saláme, Zoborskej saláme a Ponitran saláme. Do hry však vstupujú aj také faktory, ako je nezávadnosť v súvislosti s časovým faktorom, trvanlivosť a hygienické balenie. Ide nielen o ochranu zákazníka – spotrebiteľa, ale aj o možnosti rozvoja obchodnej politiky výrobcu. „šetky tri výrobky sú vákuovo balené, čo predlžuje trvanlivosť a dokonale chráni výrobok tým, že môžu mať i ochrannú atmosféru. Trvanlivosť je predĺžená na 30 dní, v skutočnosti však vydržia až tri mesiace. Vzhľadom na ochranu spotrebiteľa však na obale udávame o dve tretiny menej. Okrem toho všetky tri výrobky spĺňajú moderné trendy vo výžive, sú ekologické, pretože počas ich výroby sa vôbec nepoužíva dym, ktorý je nosičom karcinogénnych látok. Biologickú a výživnú hodnotu sme vyriešili tým, že sme znížili obsah tuku o 10 % oproti u nás bežne dostupným výrobkom,“ uzatvára Ing. Marián Bednár.
Peter Višváder
Snímka autor
Text pod snímku: V Tauris Nitria, spol. s r. o., Mojmírovce výrobný proces riadia prísne európske normy.

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.