Len dočasná kontaminácia Dioxín je vážnou hrozbou pre zdravie len vtedy, ak je konzumovaný počas dlhého obdobia alebo vo vysokej koncentrácii. Nemá spôsobilosť regenerovať sa v ľudskom tele a v rámci potravinového výrobného reťazca sa rozpúšťa na každej úrovni. Napriek tomu stále trvajúci škandál s dioxínom bude mať negatívne dosahy nielen pre belgickú ekonomiku, ale aj pre celý región vrátane SR. Len v minulom týždni vydali štátni krajskí a regionálni veterinárni lekári na Slovensku zákazy predaja 5310 potravinových výrobkov v hodnote 4,9 milióna Sk. Pokiaľ však ide o pôvod kontaminovanej potravy, bol spätne vystopovaný u jediného výrobcu tukov firmy Verkest. Ako informoval Hospodársky denník belgický veľvyslanec v SR Igor Haustrate, ide síce o závažnú, ale časovo obmedzenú kontamináciu s obmedzeným počtom postihnutých firiem. Jej príčinou je náhodný vstup určitého množstva živočíšneho tuku do potravinového reťazca, ktorý zrealizoval tento výrobca. Hoci EK v pondelok začala proti Belgicku právne konanie obviňujúc ho z nedostatočne efektívneho boja proti dioxínom otráveným potravinám, a tým nesplnenia podmienok Zmluvy o EÚ, treba dodať, že Stály veterinárny výbor pri EÚ skonštatoval, že riziko kontaminácie bravčového a hovädzieho mäsa a mlieka je obmedzené. Zároveň Vedecký výbor pri EÚ odporučil uznať Belgickom navrhnuté PCB testy ako bezpečný spôsob testovania potravinárskych výrobkov v rámci EÚ. Belgickí poľnohospodári však musia už teraz počítať so stratami vo výške 45 mld. BEF, čo je už teraz viac ako rozpočtový rámec na budúci rok na úrovni 9,5 mld. BEF. Aféra postihne aj ostatné odvetvia hospodárstva. Len v uplynulých týždňoch odrieklo návštevu Belgicka 15 - 20 % turistov zo zahraničia. Rovnako chladiarenské spoločnosti nevyužívajú až tri štvrtiny prepravných kapacít. Najviac utrpí prestíž výrobkov, a tým aj export krajiny. Slávka Blazseková