Zaujme Palatín a kvasinkové pivo Bytča - to nie je len štyristoročná tradícia Pivovar Bytča vyrobí v tomto roku 140-tisíc hektolitrov piva a za prvých päť mesiacov tohto roka už vykázal tri milióny zisku. Informoval o tom riaditeľ bytčianskeho pivovaru Roman Šusták. Pivovar v Bytči je po Vyhniach druhým najstarším pivovarom na Slovensku. Založil ho uhorský palatín Juraj Thurzo a za dátum jeho vzniku sa považuje najstaršia písomná zmienka o ňom z roku 1604. V súčasnosti vyrábajú svetlé a tmavé pivo v sudoch, vo fľaškách a v plechovkách s obsahom alkoholu od 10 do 16 stupňov. Až 98 percent tunajšej produkcie zostáva na domácom trhu, najmä na území Žilinského kraja a stredného Slovenska. Zvyšok produkcie pivovar vyváža do Česka, Ruska, Poľska a začínajú s exportom do Slovinska. Sortiment pivovaru dopĺňa aj vlani obnovená výroba klasickej sudovej kofoly podľa pôvodnej receptúry. V tomto roku jej chcú vyrobiť a predať päť- až šesťtisíc hektolitrov. Ročná výrobná kapacita je po rozsiahlejšej rekonštrukcii v 80. rokoch 200-tisíc hektolitrov. Nenapĺňanie výrobných kapacít súvisí podľa R. Šustáka so situáciou na slovenskom trhu, keď sa k nám dováža až 12 percent z celkovej slovenskej spotreby piva. Okolité európske krajiny pritom obmedzujú dovoz na svoje územie dvoma až tromi, maximálne však piatimi percentami vlastnej spotreby. Na trhu sa snažia presadiť cenami v nižšom pásme a rozširovaním ponuky. Vlani pivovar v Bytči ponúkol spotrebiteľom nefiltrované a nepasterizované kvasinkové pivo. Tento rok ponuku rozšíril o špeciálne silné tmavé 16-stupňové pivo nadštandardnej kvality, ktoré predávajú pod obchodnou značkou Palatín. (TASR)
|
|