|
|||||||||||||||||
Piatok 13.Októbra 2000 |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Prvá mapa MarsuČiastočné mapy Marsu, samozrejme, existujú už dlho, ale iba nedávno vznikla mapa, ktorá presne zachytáva reliéf tejto planéty dokonca vo farbách. Je výsledkom práce sondy Mars Global Surveyor. Astronómovia už dávno vedia, že Mars je akousi zmenšenou kópiou našej Zeme. Nemali to však potvrdené. Teraz takýto dôkaz majú vďaka sonde Mars Global Surveyor, ktorá poskytla NASA podklady na vypracovanie trojrozmernej mapy Marsu. Došlo tak k paradoxnej situácii: povrch Marsu je zmapovaný lepšie ako povrch materskej planéty ľudí, ktorí túto mapu vypracovali. Červená planéta, ako často Mars definujeme, vyniká obrovskými rozdielmi reliéfu. Prevýšenie na planéte dosahuje aj tridsať kilometrov, čo je jedenapolkrát viac, ako je rozdiel medzi najhlbším príkopom (Mariánsky) a najvyššou horou (Mount Everest) na Zemi. O rozdielnosti oboch pologúľ na Marse astronómovia tiež vedeli, teraz však konečne mohli vidieť jednotlivé vulkanické plató a krátery po asteroidoch. Preskúmaná bola napríklad rozsiahla kruhová kotlina na južnej pologuli s priemerom 2100 kilometrov a s hĺbkou 7500 metrov pod strednou úrovňou povrchu Marsu. Až donedávna nikto netušil, že tento obrí kráter obklopuje dva kilometre vysoká hradba kedysi vyvrhnutého materiálu, ktorá dosahuje do vzdialenosti štyroch kilometrov od centra krátera. Takže celková hĺbka krátera od najvyššieho okraja je deväť kilometrov. Uprostred marťanskej zimy je v strede krátera, na jeho najnižšom mieste, približne dvojnásobný tlak ako na zvyšku planéty (približne 16 milibarov), čo o. i. znamená, že odtiaľ môžu vytrysknúť kvapky vody. V ostatných častiach planéty, kde sa atmosférický tlak pohybuje okolo šiestich milibarov, voda prechádza priamo z pevného skupenstva (ľadu) do skupenstva plynného (pary). (mb) |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |