Hospodársky denník
USD51,319 Sk
EUR43,742 Sk
CHF28,933 Sk
CZK1,237 Sk
  Utorok  17.Októbra 2000

Ceny sú dôsledkom agrorecesie

Mäso každoročne drahšie, ale v tomto roku viac

Na Slovensku začínajú podstatne rásť ceny mäsa. V niektorých predajniach sa zvýšili pri bravčovom o 20 a niekde aj o 30 percent. Podľa odborníkov však tomu nie je koniec, je to len začiatok, lebo ceny s najväčšou pravdepodobnosťou zvýšia aj tí predajcovia, ktorí tak doteraz neurobili. Podľa pracovníkov ministerstva pôdohospodárstva nie je to dôsledok sucha, a teda prechodného nedostatku kŕmneho obilia. Ministerstvo vrátane Štátneho fondu trhovej regulácie, robí opatrenia, aby ceny mäsa pre nedostatok obilia nerástli. Neplnenie kvót zo strany poľnohospodárov je spôsobená celkovou doterajšou recesiou agrosektora. „Ide o situáciu, ktorá bola v reprodukcii dobytka. A to sa ťahá približne už päť rokov. Vývoj cien je teda dôsledok týchto príčin.“ Podľa výkonnej riaditeľky Zväzu mäsiarov Edity Ohrablovej, poľnohospodári už od júna neplnia uzatvorené zmluvy na vyhlásené kvóty. „Aj tí, čo majú zakontrahované na 100 %, neplnia mäsiarom dodávky, znižujú ich pre to, že nemajú ošípané a taktiež zvyšujú ceny. V hovädzom mäse je situácia podobná. U neho takéto cenové výkyvy nie sú, ale aj tohto mäsa je nedostatok.“ Hovorí, že v súčasnosti je ťažko predvídať, ako sa budú vyvíjať ceny z dôvodu očakávaných dovozov obilia zo zahraničia. „Vychádzame z toho, že niektorí poľnohospodári znížili stavy pre sucho. Ošípané nemali dostatok krmiva, neboli dostatočné prírastky a ani odstav mladých.“ Zväz mäsiarov v súčasnosti rokuje s poľnohospodármi o zvýšení budúcoročnej kvóty na 190-tisíc ton bravčového mäsa, čo je o 10-tisíc viac ako bola kvóta na tento rok. Zväz už teraz dbá o to, aby sa vytvorili priaznivé podmienky na splnenie tohto cieľa. Na našu informáciu získanú v predajniach mäsa a údenín na viacerých miestach Slovenska, že zvyšovanie cien je sezónnou záležitosťou, povedala, že už niekoľko rokov sa opakuje situácia, že v treťom a štvrtom kvartáli býva nedostatok mäsa. „Naša prvovýroba sa na stav, že dopyt po mäse býva vyšší, nepripravila. Niekoľko rokov idú ceny v tomto období vyššie, ale nie až tak enormne, ako teraz.“ Podľa nej existuje obava, či sa dostatočne zásobí aj predvianočný trh. „Existuje obava, že pokiaľ ho my nezabezpečíme, tak výrobky dovezú obchodné reťazce. Pritom máme obavu aj z toho, že nesplníme zmluvy dohodnuté s reťazcami a mäsiarov budú penalizovať, veď zmluvy s nimi sme uzatvorili na základe toho, že máme kontrakty s prvovýrobou. Ak vypadneme z trhu, ťažko sa naň dostaneme späť.“

Vladimír Turanský

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.