|
|||||||||||||||||
Štvrtok 19.Októbra 2000 |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kto vie a chce, presadí saLahôdkarská výrobňa Lenka Šimonová V živote by som nebola predpokladala, že sa naša firma na výrobu a distribúciu lahôdkarských výrobkov za osem rokov rozrastie do takých rozmerov a že sa dá v tejto oblasti podnikať v takom širokom zábere. Museli sme postaviť kompletne novú výrobnú prevádzku so skladmi, s kanceláriou, pomocnými priestormi a už ani to dnes nestačí. V súčasnosti staviame garáže. Zamestnávame 17 pracovníkov, z toho päť je členov rodiny a môžeme sa pochváliť, že sme vari jediní na Slovensku, ktorí spĺňame náročné kritériá HACCP. Znamená to osobitný chladený box na vajíčka, na mliečne i mäsové výrobky, teda vychytať všetky kritické obdobia na hygienu náročnej a špecifickej výroby v zmysle požiadaviek platného Potravinového kódexu SR, na privítanie vraví podnikateľka Lenka Šimonová z Piešťan. Takmer dvadsať rokov pracovala v studenej kuchyni bývalého š. p. Reštaurácie. Po rozpade tejto organizácie v roku 1992 založila, ako jedna z prvých na Slovensku, súkromnú lahôdkarskú výrobňu. V prízemí rodinného domu, v skromných podmienkach spolu s jednou kuchárkou, manželom, dcérou, nevestou a bratom rozbehla výrobu v tej oblasti, ktorá jej bola nielen veľmi blízka, ale jej rozumela. Práve tento moment považuje za rozhodujúci pri hodnotení pozitívneho vývoja firmy, ktorá z roka na rok zvyšuje objem výroby. Bola v širokom okolí jediná, a tak o jej výrobky záujem rástol, do dvoch týždňov zamestnala tri kuchárky. Dnešný výrobný sortiment je skutočne rozsiahly. Predstavuje ho 26 druhov voľne vážených šalátov, medzi ktorými sa okrem bežných druhov nachádza sedem takých, ktoré sa nevyrábajú nikde inde. V ponuke je ryžový ovocný so šunkovou majonézou, tuniakový so zeleninou, kurací s ovocím, mexický fazuľový, piešťanský kapustový so šampiňónmi a majonézou, sedem druhov nátierok a krémov, šesť druhov voľne vážených omáčok a majonéz a päť druhov omáčok a majonéz v malospotrebiteľskom balení v téglikoch s hmotnosťou 150 g. Ale aj 29 druhov šalátov v malospotrebiteľskom balení v téglikoch s predĺženou lehotou spotreby, 11 druhov šalátov v rodinnom 500- a 1000-gramovom balení atď. K tomu treba pričleniť výber obložených mís na jednorazových podnosoch, ktoré je možné objednať podľa ponukového vzoru, ale aj podľa vlastného želania. Lenka Šimonová sama navrhuje a vymýšľa nové druhy šalátov, má rada netradičné spojenia a chute využívaním rôznych korenín. Vlastnými vozidlami zásobujú oblasť Nitry, Hlohovca, Piešťan, Trnavu, Leopoldov. Odvoz sa začína o 4.30 hod. a do deviatej musí byť tovar na mieste. Výrobky na dlhšie vzdialenosti firma dodáva v troch vozidlách s chladením a izotermickým vybavením, na kratšie vzdialenosti menším vozidlom. Denne najazdia do 400 km. Do okruhu zásobovaných lokalít patria aj benzínové čerpacie stanice Shell, OMV, Slovnaft, kde dodávajú balené obložené pečivo s predĺženou lehotou spotreby. Kým v začiatkoch vyrobili dva kilogramy šalátov denne, dnes je to 200 - 300 kilogramov, 1500 kusov balených výrobkov. Objemy výroby sú závislé od sezóny, ktorá je od jesene do polovice júna či sviatkov mien, na Jozefa a Máriu je to vraj ako na Vianoce. V predstavách podnikateľky je dodávanie téglikových šalátov aj so zabalenou plastovou lyžičkou, táto myšlienka však v súčasnosti zrejme musí počkať vzhľadom na zníženú kúpyschopnosť obyvateľstva. Inovovať však budú používaný typ téglikov. Zložitá je tvorba cien, veď cena zeleniny či mäsových výrobkov stále stúpa. S cenou pre zákazníka však veľmi manipulovať nemôžeme. Na trhu je veľká konkurencia. Väčšina výrobkov je predávaná takmer za cenu vstupov a materiálov, obchodníci si však bez mihnutia oka nahodia 30 %. Myslím si, že predĺžené lehoty spotreby sú len pre obchodníkov. Zákazník si kúpi šalát s konkrétnym dňom výroby, starší nechce. Preto rozvážame menšie množstvá, ale väčší sortiment. Naše ceny sú podstatne nižšie, ako som videla napríklad na východnom Slovensku, pod Tatrami či v Bratislave. Miestami je to až o 40 % menej. Podľa platných hygienických predpisov balené výrobky s predĺženou lehotou spotreby nad 24 hodín sú schválené ministerstvom zdravotníctva. Lehota spotreby je uvedená na etikete. Certifikovali predĺžené lehoty spotreby na päť dní, ktoré platili tri roky, teraz sa certifikácia robí len na dva roky pri každom trhovom druhu. Znamená to opätovne ďalšie zvyšovanie nákladov firmy. Na jednej strane dostaneme malú hŕbu, z ktorej musíme uhrádzať niekoľko veľkých. Takže stále nám nič nezostane, potrebujeme investovať, a to sme tu cez voľné dni, vždy vtedy, keď nás treba. Zora Petrášová |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |