Hospodársky denník
USD52,613 Sk
EUR43,54 Sk
CHF28,813 Sk
CZK1,252 Sk
  Piatok  27.Októbra 2000

Kvalita je výborná, spotreba však nízka

„Priemerne sa v SR ročne vyrobí 60,5 tisíca ton syrov vrátane tvarohu. Ich spotreba na osobu je v súčasnosti 8,9 kg za rok, čo znamená, že v porovnaní s vyspelou Európou je to o polovicu menej. Vo svete sa ročne vyrobí asi 16,5 mil. ton syrov, najväčším výrobcom je EÚ, ktorej produkcia je približne polovicou tohto množstva,“ povedal nám výkonný tajomník Združenia výrobcov syra pri Slovenskom mliekarenskom zväze RNDr. Ján Kresák, CSc. Svetový trh je nasýtený a presadiť sa na ňom nie je ľahké. „Export predstavuje asi štvrtinu produkcie v SR a naopak, spoza hraníc sa dovezie asi desatina domácej spotreby. Naši výrobcovia sa presadzujú národnými a regionálnymi špecialitami.“ Charakteristickým znakom syrárstva vo svete je koncentrácia výroby. Za posledných desať rokov sa v krajinách EÚ znížil počet mliekarní asi o polovicu. Pribúda veľkých syrární, v ktorých sa koncentruje viac ako 80 % výroby. Nie je to náhoda, ale vývoj podložený ekonomickými dôvodmi. Na Slovensku 68 % vyrobených syrov pochádza z desať syrární s ročnou produkciou vyše tisíc ton. Tiež možno teda hovoriť o výrobnej koncentrácii, pričom malé syrárne sa orientujú prevažne na miestne špeciality. S koncentráciou výroby úzko súvisí jej modernizácia. „Najlepšie možnosti v tomto smere majú prevádzky so zahraničným kapitálom. Sú známe príklady vstupu nadnárodných firiem, ktoré na náš trh prichádzajú s balíkom investícií a zároveň otvárajú dvere obchodu. Dnes až 42 % mlieka v SR nakupujú mliekarenské spoločnosti s účasťou zahraničného kapitálu,“ tvrdí Ján Kresák, ktorý predpokladá investície najmä do riadiacich informačných systémov a hygienického programu, osobitne do syrárstva, dopravy, skladovania a energetiky. Pri prognózach rozvoja výroby syrov treba vychádzať v prvom rade z ponuky suroviny. Na základe toho možno uvažovať, že prvovýroba mlieka by sa zásluhou vyššej úžitkovosti mala do roku 2010 zvýšiť na 1,350 mld. litrov. Najvýraznejším rozvojom prejde pritom výroba syrov, kde možno v najbližších desať rokoch očakávať zvýšenie na 84-tisíc ton za rok, a to najmä zásluhou výroby prírodných syrov. „Predpokladá sa, že domáca spotreba v rovnakom období porastie na 12,3 kg na osobu za rok a jej tempo by malo byť rýchlejšie ako pri ostatných mliečnych výrobkoch.“

Peter Farárik

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.