|
|||||||||||||||||
Utorok 31.Októbra 2000 |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Firma s prívlastkom jedinečnáJe málo odborov, v ktorých by nám svet skladal poklonu. Sú však odbory, ktoré nám idú, ktoré vďaka tradícii vieme, a svet o nich vie tiež. Jedným z nich je pivovarníctvo. Na Slovensku má nemalé tradície. Je to pochopiteľné, veď na výrobu piva boli na našom území všetky predpoklady. Podľa správ dejepiscov poznali umenie varenia piva už starí Slovania, ktorí sa usídlili v strednej a juhovýchodnej Európe. Osobitnou skupinou medzi kráľovskými služobníkmi boli špecialisti nazývaní v latinských prameňoch marci datores (odovzdávači marcového piva). Je veľmi pravdepodobné, že tento druh kráľovských služobníkov žil aj v Tvrdomesticiach pri Topoľčanoch. Kráľovskí kondicionári variči piva a medoviny, žili aj v blízkych Uherciach. O ich existencii sa zmieňuje listina kráľa Ladislava IV. z roku 1274. A tak je celkom pochopiteľné, že práve tu sú korene pivovaru, ktorý už roky zberá vavríny doma i vo svete a úspešne odoláva tlaku zahraničných spoločností, ktoré by radi spojili svoj firemný osud s úspešnými topoľčianskymi pivovarníckymi majstrami. Tretí najsilnejší Zamestnanecká akciovka Topvar Topoľčany obsadzuje na trhu s pivom tretiu priečku, prvá jej však patrí vo využití kapacít. V tomto roku slávi štyridsiatku, a treba povedať, že je čo oslavovať. Generálny riaditeľ Topvaru Peter Vendelin netají zdravé sebavedomie, podložené výsledkami kolektívu spoločnosti: Sme spoločnosťou so slovenským kapitálom, vyrábame pivo z kvalitných slovenských surovín. Za posledné desaťročie sme preinvestovali takmer tri štvrte miliardy korún, čo sú určite najvyššie investície spomedzi pivovarov so slovenskou kapitálovou účasťou. Vlani sme ako jeden z mála pivovarov na Slovensku vytvorili zisk (pred zdanením asi 30 mil. Sk), čo zvyšuje náš rating medzi bankami. Náš pivovar postavený pôvodne na výrobu 500 000 hektolitrov piva, predal vlani 588 700 hl piva a po rozsiahlych modernizáciách sme schopní dosiahnuť produkciu až 700 000 hektolitrov. O Topvar už roky prejavujú záujem viacerí zahraniční investori, spoločnosť však zatiaľ so vstupom strategických zahraničných investorov neráta. Peter Vendelin je stručný: Na strategických investorov sú zvyčajne odkázaní tí, ktorým chýba know-how alebo peniaze. Nám znalosti a profesionalita nechýba (najlepší manažment Top Agro 2000), nemáme finančné problémy a modernizáciu sme tiež zvládli. Ako sa to začalo.... Sedemstoročná história varenia piva v topoľčianskom regióne, dobré klimatické podmienky, kvalitná voda, významné produkčné oblasti pestovania kvalitného sladovníckeho jačmeňa a chmeľu predurčili stavbu pivovaru v Topoľčanoch. Najskôr bola postavená sladovňa s kapacitou 16 800 ton za rok. Skúšobnú prevádzku začala 1. 10. 1960, prvý slad v množstve 8,8 tony bol vyrobený v apríli 1961. Prvé varenie piva sa začalo 22. marca 1964. Za uplynulých štyridsať rokov prešla spoločnosť niekoľkými vývojovými etapami. Najvýznamnejšou bola transformácia zo štátneho podniku založeného ešte československých štátom na akciovú spoločnosť v roku 1993 na súkromnú obchodnú spoločnosť moderného typu, ktorá pivovar začala hospodársky spravovať od roku 1994. Vtedy sa začala etapa úspešnej modernizácie strojnotechnologického zariadenia a vôbec celkového vybavenia podniku. Výsledkom je súčasná kapacita pivovaru 600 000 hl piva ročne a 7 druhov vyrábaných pív. |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |