|
|||||||||||||||||
Piatok 10.Novembra 2000 |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Alkohol a protilátkyBritskí vedci z University of Newcastle zistili, že konzumácia alkoholu podporuje tvorbu protilátok. Následná imunitná reakcia podľa ich názoru poškodzuje pečeň. Túto reakciu vyvoláva u jedného percenta ľudí genetický polymorfizmus, uviedli odborníci na odbornom podujatí Americkej spoločnosti pre choroby pečene v Dallase. Vedci vychádzajú z toho, že zvýšené riziko poškodenia pečene po konzumácii alkoholu určujú genetické faktory. Spomínanú imunitnú reakciu spúšťajú špeciálne gény. Naša štúdia umožňuje ľahšie identifikovať ľudí s vysokým rizikom, že sa u nich rozvinie ochorenie pečene, povedal vedúci výskumu Chris Day pre bbc.online. Ako dodal, jeden z piatich ťažkých alkoholikov má poškodené vnútorné orgány. Tvorbu protilátok lekári zistili u polovice pacientov s cirhózou pečene a tiež u tretiny pacientov so zdravou pečeňou. Tieto výsledky sú dôležité, ale ešte máme ďaleko k tomu, aby sme pochopili, ako dochádza k stimulácii imunitného systému, ktorá neskôr prerastie do poškodenia pečene, uviedol David Adams, hematológ na University of Birmingham. S istotou existujú aj iné faktory pre poškodenie pečene, pretože aj tretina na prvý pohľad zdravých ľudí má genetický polymorfizmus.
(dan, TASR) |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |