Hospodársky denník
USD50,054 Sk
EUR42,759 Sk
CHF28,141 Sk
CZK1,234 Sk
  Piatok  10.Novembra 2000

Alkohol a protilátky

Britskí vedci z University of Newcastle zistili, že konzumácia alkoholu podporuje tvorbu protilátok. Následná imunitná reakcia podľa ich názoru poškodzuje pečeň. Túto reakciu vyvoláva u jedného percenta ľudí genetický polymorfizmus, uviedli odborníci na odbornom podujatí Americkej spoločnosti pre choroby pečene v Dallase.

Vedci vychádzajú z toho, že zvýšené riziko poškodenia pečene po konzumácii alkoholu určujú genetické faktory. Spomínanú imunitnú reakciu spúšťajú špeciálne gény. „Naša štúdia umožňuje ľahšie identifikovať ľudí s vysokým rizikom, že sa u nich rozvinie ochorenie pečene,“ povedal vedúci výskumu Chris Day pre bbc.online. Ako dodal, jeden z piatich ťažkých alkoholikov má poškodené vnútorné orgány.

Tvorbu protilátok lekári zistili u polovice pacientov s cirhózou pečene a tiež u tretiny pacientov so zdravou pečeňou. „Tieto výsledky sú dôležité, ale ešte máme ďaleko k tomu, aby sme pochopili, ako dochádza k stimulácii imunitného systému, ktorá neskôr prerastie do poškodenia pečene,“ uviedol David Adams, hematológ na University of Birmingham. S istotou existujú aj iné faktory pre poškodenie pečene, pretože aj tretina na prvý pohľad zdravých ľudí má genetický polymorfizmus.

(dan, TASR)

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.