Hospodársky denník
USD50,434 Sk
EUR42,602 Sk
CHF28,011 Sk
CZK1,24 Sk
  Piatok  24.Novembra 2000

Škodlivina v káve

Milovníci kávy, ktorí ignorujú varovanie pred pitím svojho obľúbeného nápoja, musia rátať s ďalším nebezpečenstvom, s ktorým je pôžitok z tohto moku spojený. Je ním ochratoxín A, škodlivina, ktorá je spájaná s rakovinou ľadvín. Produkujú je plesne, ktoré rastú na kávových boboch. Doteraz sa usudzovalo, že sú ničené pri pražení kávových bôbov a pri následnom spracovaní. Nedávno však vedec Christian Schlatter z Vysokej školy technologickej zo švajčiarskeho Zürichu predložil dôkazy, že to tak nie je a že sa ochratoxín A dostáva až do šálky tohto nápoja, čo zistil pri čerstvo mletej káve.

Výskyt ochratoxínu A je známy v niektorých potravinách, najmä obilninách, bravčových ľadvinkách. V týchto produktoch môže dosiahnuť koncentrácia tejto škodliviny 45 mikrogramov na jeden kilogram ich hmotnosti. Pri káve je podľa Schlattera pomerne nízka: maximálne päť mikrogramov na kilogram. Jeho experimenty s potkanmi však naznačujú, že sa riziko rakoviny ľadvín môže zvýšiť o jedno percento.

Štátne skúšobne orgány po celej Európe už začali výskyt ochratoxínu A v kávových bôboch sledovať. Britské ministerstvo poľnohospodárstvo dalo podnet, aby sa výskum zameral aj na instantnú kávu. V Holandsku ukázal výskum na Utrechtskej univerzite, že vedľajšie produkty ochratoxínu A sú potenciálne škodlivejšie než pôvodná chemická zlúčenina.

To zasa iní vedci na inej univerzite vyslovili celkom iné závery. Štúdia univerzity v nemeckom Münsteri vymenúva hneď niekoľko povzbudzujúcich účinkov:

o Kofeín povzbudzuje dýchanie a zvyšuje výkonnosť nervového systému.

o Kofeín spôsobuje, že podstatne rýchlejšie rozmýšľame.

o Zvyšuje dlhodobú výkonnosť svalstva. Na rozdiel od kofeínu, už jediná vyfajčená cigareta znižuje silu svalov v priebehu desiatich minút o desať percent.

(rhk)

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.