Hospodársky denník
USD49,964 Sk
EUR43,401 Sk
CHF28,446 Sk
CZK1,251 Sk
  Utorok  7.Novembra 2000

Cukor nie je med

Poznámka V. Turanského

Slovensko v tomto roku vyprodukuje len asi 135- až 140-tisíc ton cukru, čo je o 50-tisíc menej ako vlani.

Nízka produkcia je dôsledkom sucha, ktoré zasiahlo úrodu v apríli a máji. Poľnohospodári však zasiali o 2000 ha cukrovej repy menej, lebo v skladoch je cukor na vykrytie tohtoročného výpadku. Ak by však predsa len na budúci rok na trhu cukor chýbal, cukrovarom nerobí problém začať s kampaňou skôr, napríklad aj v prvej dekáde septembra. Aj napriek nižšej produkcii cukru sa však neočakáva, že ceny cukru pre spotrebiteľov zaznamenajú výrazný nárast, hoci napríklad predstavitelia Slovenského cukrovarníckeho spolku by boli za mierne zvýšenie cien. Ako hovoria, toto zvýšenie by nemalo byť výrazné a cukrovarníkom, ako aj poľnohospodárom by pomohlo. Ak by sa však cena zvýšila napríklad v priemere o 5 Sk za kilogram, tak pre štvorčlennú rodinu je to 800 Sk ročne navyše, čo je, myslím si, hodne. Niektorí cukrovarníci oponujú a hovoria, čo je to oproti rastu cien iných výrobkov. Túto svoju predstavu podopierajú faktom, že spotreba cukru sa dá ovplyvňovať, teda aj znižovať. Odvolávajú sa aj na to, že ceny cukru už išli dolu, ale jeho koneční používatelia, napríklad výrobcovia nápojov, svoje ceny napriek tomu zvyšovali a teraz hovoria, že rast cien cukru môže ohroziť ich odbyt. „My sa pýtame, keď cukor stál len 13,50, išli oni s cenami dolu? Nie, naopak, ceny zvýšili. Oni zvyšovali ceny a my sme stagnovali,“ vravia zástupcovia cukrovarov. Aby však poľnohospodári dosiahli o rok nie troj-, ale aspoň päťtonové úrody z hektára, je nevyhnutná aspoň primeraná priazeň počasia. V opačnom prípade nebude len nízka úroda, ale cukrovary utrpia aj kvalitou repy. Výroba, obchod a použitie cukru, to veru nie je žiadny med.

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.