Hospodársky denník
USD49,523 Sk
EUR42,964 Sk
CHF28,469 Sk
CZK1,243 Sk
  Piatok  1.Decembra 2000

Pokles konzumu hovädzieho

Európsky strach z BSE neobišiel ani Českú republiku

Panika z možného prenosu Creutzfeldt -Jakobovej choroby CJN prostredníctvom hovädzieho mäsa zachvátila teraz i Česko. Pritom bola diagnostikovaná za posledné dva roky iba v piatich prípadoch, z nich ani v jedinom sa tak nestalo v dôsledku konzumácie hovädzieho. Napriek tomu v dôsledku správ zo zahraničia klesá dopyt po hovädzom mäse, čo sa už negatívne prejavuje v niektorých mäsokombinátoch a u predajcov mäsa. Napríklad v centre Prahy sa zaznamenal pokles predaja v poslednom čase až o štvrtinu a prevádzkovatelia reštaurácií hlásia zníženie pripravovaných jedál tohto druhu mäsa o desať percent. V Česku trvá už niekoľko rokov zákaz prípravy jedál zo surového hovädzieho mäsa a navyše dobytok sa nesmie prikrmovať v posledných desiatich rokoch mäsokostnou múčkou. Pre tento výrobok zakázala vláda jeho dovoz s platnosťou od 27. novembra, ale zatiaľ neuvažuje zákaz importu hovädzieho mäsa z krajín EÚ.

Poľsko však zakázalo dovoz českého hovädzieho mäsa, živého dobytka a potravín s jeho obsahom v obave pred chorobou šialených kráv (BSE). Podľa ministerstva poľnohospodárstva by to však nemalo Česko obchodne ohroziť, pretože v tomto roku nebol týmto smerom uskutočnený žiadny vývoz hovädzieho mäsa. Pokiaľ by však z obavy z CJN pokračoval pokles dopytu o tento druh mäsa, mohlo by sa to stať na základe situácie na trhu mäsa značným problémom. Celková výroba mäsa za október dosiahla 20 856 ton, čo je o 1070 menej v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka. Na uvedenom znížení sa podieľa najmä zníženie výroby hovädzieho mäsa, a to ešte pred vypuknutím paniky zo šialených kráv. V tomto období došlo k zníženiu trhového objemu tohto druhu o 18 %, ale aj pri bravčovom mäse bol zaznamenaný pokles o 11,5 %. Pritom trhový odbyt výrobkov z mäsa sa znížil o 5,8 % a mäsových konzerv dokonca o 39 %. Priemerná nákupná cena jatočného dobytka bola v desiatom mesiaci porovnateľná s deviatym, ale v porovnaní so situáciou pred rokom bola vyššia o 18,1 %.

Pokiaľ ide o import, bolo od začiatku tohto roka dovezené do Česka 3 919,5 tony hovädzieho mäsa, predovšetkým chladené štvrte a vykostené mäso zo Slovinska a z Argentíny. Za rovnaké obdobie bolo dovezených 12 381 ton bravčového mäsa, predovšetkým vykosteného. Vývoz bol pritom na nízkej úrovni a od začiatku roka bol 1263,9 tony hovädzieho a 3597,8 tony bravčového mäsa a smeroval prevažne na Slovensko. Podľa odborníkov teraz všetko závisí od upokojenia paniky okolo nebezpečenstva z CJN, avšak už teraz je možné predpokladať, že sa zrejme zvýši potreba kurčiat, a tým i jeho ceny.

Richard Seemann, Praha

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.