Hospodársky denník
USD48,823 Sk
EUR43,33 Sk
CHF28,657 Sk
CZK1,243 Sk
  Pondelok  11.Decembra 2000

Čo tak chovať pštrosa

Ešte nič, a už je záujem

Do finále súťaže inovatívnych podnikateľských zámerov Projekt 2000, ktorej zámerom je aktivizovať najmä regionálne podnikanie, dostal sa aj projekt firmy, ktorá je ešte v štádiu zakladania, orientovaný na rozšírenie chovu pštrosov na Slovensku. Nová spoločnosť, ktorá vznikne v Košiciach alebo v Tatranskej Štrbe, chce nadviazať na skúsenosti a kooperovať s doteraz jedinou pštrosou farmou väčšieho rozsahu na Slovensku Camelus v Očovej.

„Na Slovensku už boli pokusy s chovom pštrosov dovezených z Holandska a ďalších európskych krajín, čo sa však neukázalo ako vhodné,“ povedal nám Ing. Jozef Nemec, konateľ novej spoločnosti Camelus plus. V Juhoafrickej republike, kde je najväčšia tradícia v chove pštrosov na svete, patria výrobky z pštrosej kože absolútne k najdrahším v tejto kategórii. Vo Švajčiarsku majú veľký záujem o pštrosie mäso zo Slovenska, zatiaľ ho nakupujú v JAR, ale tam sú ceny podstatne vyššie. Ich záujem o naše mäso je veľký a ročne by ho odobrali asi 150 ton. To by však bola produkcia 30 až 40 slovenských fariem. U nás je obrovský potenciál v nevyužitých priestoroch na poľnohospodárskych družstvách, ako aj v ľuďoch, ktorí majú veľké skúsenosti v živočíšnej výrobe. Určite by to vedeli robiť s vysokou ekonomickou efektívnosťou. Ak by sa využilo to, čo sa v Očovej za štyri roky urobilo, teda že sa z namíbijského genofondu vyvinul domestikovaný slovenský pštros, ktorý je plne prispôsobený na naše klimatické podmienky, tak by sa na Slovensku dali do desiatich rokov zriadiť desiatky fariem. Tento druh podnikania je efektívny, ale len ak sa robí vo veľkom. Chuťovo je pštrosie mäso najbližšie hovädziemu. Je však výživnejšie a vhodné na diétne stravovanie a pre rekonvalescentov. Jeho cena je však vysoká. Kilogram sa u nás predáva po 400 až 500 Sk.

Vladimír Turanský

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.