Hospodársky denník
USD48,944 Sk
EUR43,296 Sk
CHF28,657 Sk
CZK1,242 Sk
  Utorok  12.Decembra 2000
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













O päť minút dvanásť

Komentuje Zuzana Krútka

Keď pred štyrmi rokmi prof. Vladimír Gozora, dekan Fakulty ekonomiky a manažmentu Poľnohospodárskej univerzity v Nitre vyslovil názor, že naše poľnohospodárstvo a potravinárstvo sú v kríze, upozornili ho „vyššie miesta“, že je vhodnejšie hovoriť o nerovnováhe. Akokoľvek eufemisticky však nazveme stav, ku ktorému sme sa za jedenásť rokov „dopracovali“, realitu nezmeníme. Veď v rezorte poľnohospodárstva je dnes len 30 % ziskových podnikov, 40 % hospodári s nulovým výsledkom a až 23 % (takmer štvrtina!) je nefunkčných. Ako v takejto situácii odolávať tvrdej konkurencii agrokomplexu Európskej únie? Rozdrobenosť, v ktorej si priam nostalgicky voľkali exponenti rezortu začiatkom 90. rokov, je veľkým mínusom. Iste, aj v EÚ sú malí producenti, ale sú naviazaní na veľkých odberateľov a je pre nich životnou nevyhnutnosťou plniť svoje záväzky voči nim veľmi disciplinovane. Východisko vidia naši poľnohospodárski odborníci jednak v horizontálnej integrácii do väčších celkov, jednak vo vertikálnej integrácii s obchodom. Konkrétne v okrese Nové Zámky vznikol subjekt hospodáriaci na 8600 hektároch, v okrese Trebišov je pod jedným vedením 10 600 ha a v okrese Moldava nad Bodvou máme kolos s 12 600 ha poľnohospodárskej pôdy. Takéto podniky sa neuspokojujú s hospodárením na pôde, priberajú spracúvanie produktov aj ich spracovanie. Príkladom je rimavskosobotský Tauris, ktorý diverzifikoval portfólio svojich aktivít a bitúnok, čiže spracovanie mäsových výrobkov predstavuje už len jednu časť činností. Hospodári na 6500 ha poľnohospodárskej pôdy a časť svojich produktov úspešne predáva až koncovému spotrebiteľovi vo vlastných reštauračných zariadeniach. Myšlienka výrobno-obchodných združení nie je, samozrejme, ničím novým. Len čas na ich vznik a upevnenie pozícií sa kráti.

Amsterdamdážď12
Atényjasno14
Belehradpolooblačno10
Berlínoblačno10
Bratislavazamračené8
Bruseldážď11
Budapešťzamračené8
Bukurešťoblačno6
Frankfurtdážď10
Helsinkizamračené5
Istanbulprehánky9
Kodaňdážď7
Kyjevdážď3
Lisabonjasno16
Londýndážď13
Madridjasno10
Milánooblačno11
Moskvadážď so snehom0
Oslojasno4
Parížzamračené13
Prahadážď10
Rímjasno15
Sofiaoblačno5
Štokholmpolooblačno3
Varšavadážď7
Viedeňzamračené9
Záhrebpolooblačno11
Ženevazamračené10

Počasie

Dnes bude oblačno až zamračené a časom na mnohých miestach dážď, najmä popoludní. Najvyššia denná teplota 4 až 8, na juhozápade a miestami aj na západe a juhu stredného Slovenska okolo 10 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 3 stupne. Slabý vietor južných smerov, ktorý sa v západnej polovici Slovenska popoludní zmení na západný 3 až 6 m/s. V stredu bude veľká oblačnosť až zamračené a na väčšine územia dážď, vo vysokých horských polohách sneženie. V priebehu dňa na západnom Slovensku postupne ubúdanie oblačnosti a zrážky ojedinele. Najnižšia nočná teplota 4 až 0 stupňov. Vo štvrtok prevažne veľká oblačnosť a zrážky už len lokálne od 800 m snehové. Nočná teplota 2 až -2 stupňov v dolinách aj chladnejšie, denná teplota 2 až 6 stupňov, na severe Slovenska chladnejšie. Slnko vyjde zajtra o 7.36 a zapadne o 15.56 hod.

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.