|
|||||||||||||||||
Piatok 22.Decembra 2000 |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Ako je to indeRakúsko V Rakúsku chystajú Vianoce už niekoľko týždňov dopredu. Adventné vence sú ozdobené sviečkami a stuhami zelenou (farbou nádeje) a fialovou (farbou minulosti). Na Štedrý deň zazvoní zvonček, ktorý oznámi príchod Ježiška. Všetky darčeky rozbaľuje otec hlava rodiny. Poľsko Poliaci majú tradície v mnohom spojené so Slovenskom. Na štedrovečernom stole nesmú chýbať polievky, ako napríklad boršč, cibuľačka, hubová polievka, rybia polievka a tiež štedrovečerná ryba sleď alebo jeseter. Island Na Islande sa na Štedrý večer podávali pečené bravčové chrbty alebo delikátne upravené snežné holubičky. Na druhý deň jedia údenú jahňaciu šunku, ktorá sa servíruje vlažná a so zemiakmi a hrachom v bielej omáčke. Dánsko Slávnostné vianočné jedlo v Dánsku začína tradične ryžovou kašou, v ktorej je ukrytá mandľa. Kto ju nájde, dostane mandľový darček, napr. prasiatko z marcipánu. Potom sa servíruje bravčová pečienka alebo pečená či bohato plnená kačica, hus alebo moriak. Švédsko Švédi jedia pred bravčovou pečienkou ich tradičný Smörgĺsbord, je to jedlo skladajúce sa z naloženého haringa, pečeňovej paštéty a údeniny. K tomu servíruje švédska gazdinka svoj majstrovský kúsok: šunku varenú alebo pečenú v celku, obalenú v cukre a soli. Ako prílohu podávajú väčšinou kapustu a korenený chlieb (Vörtbröd). Francúzsko Predtým ako francúzska rodina spoločne zasadne 24. decembra k večeri, je na stole väčšinou Bűche de Noël, závin, biskvit, ktorý je ozdobený čokoládovým krémom a má tvar dreva do kozubu. Tento Baumkuchen koláč - strom je predchodcom neskôr v Anglicku, na Balkáne, vo Francúzsku a vo francúzskej časti Švajčiarska rozšíreného vianočného stromčeka. Srbsko Vianoce v Srbsku sú nemysliteľné bez Cesniha, tradičnej štrúdle s orechmi a hrozienkami, napustenými medom alebo potrenými tukom. Kto vo vnútri nájde zapečenú zlatú alebo striebornú mincu, môže dúfať v šťastný rok. Bulharsko V Bulharsku sú na Štedrý večer na stole bezmäsité jedlá. A pretože číslu sedem prikladajú zvláštny význam, je tradíciou, že na Vianoce jedia sedem rôznych vegetariánskych jedál. K tomu sa rátajú aj vínne listy alebo listy nakladanej kapusty s ryžou, hustá polievka s bielymi fazuľami, koláč z listového cesta a dyňovou plnkou a v každom prípade čerstvo napečený chlieb. Nemecko K oslavám nemeckých Vianoc patria aj vybrané lahôdky na slávnostnej tabuli. V mnohých oblastiach sa Štedrému večeru, vďaka hodovaniu, ktoré sa v tento deň konalo, hovorilo i Dickbauchabend - večer tlstých brúch. Zvyšky jedla boli zakopané na poli pri modlení Otčenáša alebo hodené pod ovocné stromy a ľudia tak verili v dobrú úrodu. Na Štedrý večer sa jedli šaláty so siedmimi alebo deviatimi rôznymi prísadami, pričom boli uprednostňované klíčiace a pučiace potraviny ako fazuľa a šošovica. Tým sa vzývalo podobné pribúdanie bohatstva. Anglicko Povráva sa, že na Štedrý večer roku 1588 jedla kráľovná Alžbeta hus a presne v tejto chvíli prišla správa o zničení španielskej armády anglickou flotilou. Od toho obdobia bola husacia pečeň súčasťou slávnostnej vianočnej tabule - aj keď v anglicky hovoriacich krajinách bola vystriedaná moriakom. Austrália Vianočné zvyky v ostatných častiach kresťanského sveta boli často prebraté od kolonizátorov. Preto sa v Austrálii na Vianoce jedáva úplne v anglickom štýle - plnený moriak, mince pies (mäsové paštéty) a rôzne pudingy. Filipíny Pred kostolmi sa v stánkoch ponúka pečivo: ryžový koláč ako bibingka a puto bumbong. Pre výrobu bibingky je potrebné zmiešať sladkú ryžovou múku, maslo, vajíčka, cukor a kokosové mlieko a zmesou naplniť hlinenú formu vyloženú banánovými listami. Na zmes sa položí byvolí syr (carabao) a posolené kačacie vajcia. Ryžové koláče sa často pečú na drevenom uhlí a servírujú s čerstvo nastrúhaným kokosovým orechom a horúcou čokoládou. |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |