Hospodársky denník
USD48,074 Sk
EUR43,976 Sk
CHF28,802 Sk
CZK1,266 Sk
  Piatok  22.Decembra 2000
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Ako je to inde

Rakúsko

V Rakúsku chystajú Vianoce už niekoľko týždňov dopredu. Adventné vence sú ozdobené sviečkami a stuhami – zelenou (farbou nádeje) a fialovou (farbou minulosti). Na Štedrý deň zazvoní zvonček, ktorý oznámi príchod Ježiška. Všetky darčeky rozbaľuje otec – hlava rodiny.

Poľsko

Poliaci majú tradície v mnohom spojené so Slovenskom. Na štedrovečernom stole nesmú chýbať polievky, ako napríklad boršč, cibuľačka, hubová polievka, rybia polievka a tiež štedrovečerná ryba – sleď alebo jeseter.

Island

Na Islande sa na Štedrý večer podávali pečené bravčové chrbty alebo delikátne upravené snežné holubičky. Na druhý deň jedia údenú jahňaciu šunku, ktorá sa servíruje vlažná a so zemiakmi a hrachom v bielej omáčke.

Dánsko

Slávnostné vianočné jedlo v Dánsku začína tradične ryžovou kašou, v ktorej je ukrytá mandľa.

Kto ju nájde, dostane „mandľový darček“, napr. prasiatko z marcipánu. Potom sa servíruje bravčová pečienka alebo pečená či bohato plnená kačica, hus alebo moriak.

Švédsko

Švédi jedia pred bravčovou pečienkou ich tradičný Smörgĺsbord, je to jedlo skladajúce sa z naloženého haringa, pečeňovej paštéty a údeniny. K tomu servíruje švédska gazdinka svoj majstrovský kúsok: šunku varenú alebo pečenú v celku, obalenú v cukre a soli. Ako prílohu podávajú väčšinou kapustu a korenený chlieb (Vörtbröd).

Francúzsko

Predtým ako francúzska rodina spoločne zasadne 24. decembra k večeri, je na stole väčšinou Bűche de Noël, závin, biskvit, ktorý je ozdobený čokoládovým krémom a má tvar dreva do kozubu. Tento „Baumkuchen – koláč - strom“ je predchodcom neskôr v Anglicku, na Balkáne, vo Francúzsku a vo francúzskej časti Švajčiarska rozšíreného vianočného stromčeka.

Srbsko

Vianoce v Srbsku sú nemysliteľné bez Cesniha, tradičnej štrúdle s orechmi a hrozienkami, napustenými medom alebo potrenými tukom. Kto vo vnútri nájde zapečenú zlatú alebo striebornú mincu, môže dúfať v šťastný rok.

Bulharsko

V Bulharsku sú na Štedrý večer na stole bezmäsité jedlá. A pretože číslu sedem prikladajú zvláštny význam, je tradíciou, že na Vianoce jedia sedem rôznych vegetariánskych jedál. K tomu sa rátajú aj vínne listy alebo listy nakladanej kapusty s ryžou, hustá polievka s bielymi fazuľami, koláč z listového cesta a dyňovou plnkou a v každom prípade čerstvo napečený chlieb.

Nemecko

K oslavám nemeckých Vianoc patria aj vybrané lahôdky na slávnostnej tabuli. V mnohých oblastiach sa Štedrému večeru, vďaka hodovaniu, ktoré sa v tento deň konalo, hovorilo i Dickbauchabend - večer tlstých brúch. Zvyšky jedla boli zakopané na poli pri modlení Otčenáša alebo hodené pod ovocné stromy a ľudia tak verili v dobrú úrodu. Na Štedrý večer sa jedli šaláty so siedmimi alebo deviatimi rôznymi prísadami, pričom boli uprednostňované klíčiace a pučiace potraviny ako fazuľa a šošovica. Tým sa vzývalo podobné pribúdanie bohatstva.

Anglicko

Povráva sa, že na Štedrý večer roku 1588 jedla kráľovná Alžbeta hus a presne v tejto chvíli prišla správa o zničení španielskej armády anglickou flotilou. Od toho obdobia bola husacia pečeň súčasťou slávnostnej vianočnej tabule - aj keď v anglicky hovoriacich krajinách bola vystriedaná moriakom.

Austrália

Vianočné zvyky v ostatných častiach kresťanského sveta boli často prebraté od kolonizátorov. Preto sa v Austrálii na Vianoce jedáva úplne v anglickom štýle - plnený moriak, mince pies (mäsové paštéty) a rôzne pudingy.

Filipíny

Pred kostolmi sa v stánkoch ponúka pečivo: ryžový koláč ako bibingka a puto bumbong. Pre výrobu bibingky je potrebné zmiešať sladkú ryžovou múku, maslo, vajíčka, cukor a kokosové mlieko a zmesou naplniť hlinenú formu vyloženú banánovými listami. Na zmes sa položí byvolí syr (carabao) a posolené kačacie vajcia. Ryžové koláče sa často pečú na drevenom uhlí a servírujú s čerstvo nastrúhaným kokosovým orechom a horúcou čokoládou.

Počasie

Dnes bude väčšinou zamračené nízkou oblačnosťou, ojedinele so slabým snežením. Na horách a prechodne miestami aj v nižších polohách jasno až polojasno. Najvyššia denná teplota -3 až 1, na severe okolo -5 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -6 stupňov. Slabý, väčšinou severný vietor. V sobotu a nedeľu bude prevažne zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto. Na horách a popoludní ojedinele aj v nižších polohách jasno až polojasno. Najnižšia nočná teplota -3 až -8, v dolinách stredného a severného Slovenska okolo -12 stupňov. Najvyššia denná teplota väčšinou -3 až 1 stupeň.Slnko vyjde zajtra o 7.42 a zapadne o 16.00 hod.

Amsterdamoblačno6
Aténypolooblačno14
Belehradhmlisto1
Berlínpolooblačno-2
Bratislavapolooblačno-2
Bruseloblačno6
Budapešťjasno -1
Bukurešťpolooblačno2
Frankfurtpolooblačno2
Helsinkioblačno0
Istanbulpolooblačno5
Kodaňpolooblačno1
Kyjevpolooblačno-4
Lisabonprehánky11
Londýnpolooblačno7
Madriddážď 8
Milánopolooblačno7
Moskvaoblačno-5
Oslopolooblačno-3
Parížjasno 7
Prahajasno -3
Rímjasno 10
Sofiapolooblačno3
Štokholmsneženie-1
Varšavapolooblačno-2
Viedeňpolooblačno-1
Záhrebjasno 4
Ženevapolooblačno4

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.