|
|||||||||||||||||
Piatok 29.Decembra 2000 |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Šumivá legendaDobré šampanské je to, ktoré vám chutí. V Champagne tvrdia, že kvalitné víno sa pozná podľa nosu a bezbolestného rána. Hervé Bidaux, vinár v Troissy, Champagne zdôrazňuje, že šampanské je jediný alkohol, ktorý mení ženy v dámy... Nech už je to akokoľvek, mok s týmto názvom patrí neodmysliteľne k poslednému dňu roka, a ak máte šťastie byť majiteľom toho pravého, jediného z oblasti Champagne, máte o pohodu postarané. Pravda, ak to priveľmi nepreženiete. Skúste začať napríklad exkurzom do histórie... Šumivé víno existovalo dávno pred dnešným šampanským. Podľa legendy ním privítali vo francúzskom Remeši prvého kresťanského kráľa Franka Chlodvika I. (asi 482 - 511). V kronikách je označované ako divoké a musela po ňom poriadne bolieť hlava. Za otca pravého šampanského je považovaný Dom Perignon, mních z opátstva Hautevilliers na okraji Épernay. Z hľadiska šampanského bol bacuľatý mních revolucionár. Jednak vymyslel fľašu, ktorá udržala divoké víno v zajatí a prišiel aj s nápadom používať korkový uzáver, čím víno do zajatia fľaše definitívne uzavrel. Avšak jeho najväčším prínosom bol nápad kombinovať rôzne odrody vinnej révy a vína z rôznych oberačiek v jednom nápoji. Tak sa zrodila asambláž, ktorá je dodnes základom a najstráženejším tajomstvom výroby pravého šampanského. Svetovo uznávaný slovenský degustátor doc. Ing. Fedor Malík pripomína, že šampanské je nápoj náročných, a preto je nápojom slávnostných príležitostí par excellence. Podobne ako v prípade ohňostroja nastáva jeho hlavná hodina až na konci večera. Takže, nič vám nebráni, aby ste nové storočie privítali tak, ako sa patrí. |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |