Hospodársky denník
USD49,244 Sk
EUR43,204 Sk
CHF28,545 Sk
CZK1,246 Sk
  Pondelok  4.Decembra 2000
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Arabi chcú mäso od nás

Pod kontrolou od maštale až po tanier na stole

„Už teraz sa na nás obracajú obchodníci z arabských krajín so záujmom nakupovať naše hovädzie mäso,“ uviedol pre Hospodársky denník minister pôdohospodárstva Pavel Koncoš. Na otázku, či je záujem Arabov motivovaný ich nedôverou k mäsu a výrobkom z neho pochádzajúcich zo západnej Európy v súvislosti s tzv. chorobou šialených kráv (BSE), minister zdôraznil, že „bezpochyby je to motivované práve situáciou, ktorá vznikla“. Zvyky Arabov a ich náboženstvo im nedovoľujú konzumovať iné mäso ako hovädzie, baranie či hydinové. „Takže je logické, že sa teraz obracajú na krajiny východnej Európy.“ P. Koncoš si myslí, že tento obchod môže slovenskému poľnohospodárstvu pomôcť, ale dôležité je „urobiť predovšetkým opatrenia na zvrátenie vývoja v nízkych stavoch hovädzieho dobytka. Musíme zvýšiť počty kráv, a tým celkový počet zvierat vo výkrme“. Slovensko využíva všetky dostupné prostriedky na kontrolu dovozu hovädzieho mäsa z krajín výskytu BSE alebo z rizikových oblastí. Ide o sprísnenú kontrolu týchto komodít vrátane mlieka a mliečnych výrobkov, generického materiálu a ďalších položiek z postihnutých regiónov na hraničných veterinárnych staniciach. Ako uviedol, sprísňuje sa aj kontrola v neobchodnom styku a Slovensko monitoruje vývoj BSE vo svete. Kontrola kŕmnych zmesí pre dobytok a ďalších produktov je podriadená aj Ústrednému kontrolnému a skúšobnému ústavu poľnohospodárskemu, ktorý tiež pravidelne monitoruje ich kvalitu. Minister si myslí, že vzhľadom na súčasné technické poznanie kompetentné inštitúcie urobili všetko, „aby Slovensko ostalo čisté“. Poľnohospodári sú pripravení zaviesť označovanie všetkých kusov hovädzieho dobytka od narodenia až po zabitie na bitúnkoch tak, aby sa čo najviac zabezpečil systém kontroly mäsa. „Chceme ho mať pod drobnohľadom, takpovediac z maštale až po stôl alebo, obrazne povedané, z vidiel až na ku,“ zdôraznil v rozhovore P. Koncoš.

Vladimír Turanský

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.