Hospodársky denník
USD49,005 Sk
EUR43,436 Sk
CHF28,624 Sk
CZK1,245 Sk
  Utorok  5.Decembra 2000

SR bez rizika výskytu BSE?

Dodržiavame technológiu výroby múčok

Záver príslušného direktoriátu Európskej komisie (EK) zodpovedného za ochranu zdravia spotrebiteľov a za spotrebiteľskú politiku EK, ktorý uzavrel posúdenie geografického rizika Slovenska na BSE (tzv. choroba šialených kráv) hovorí, že riziko SR je „v súčasnosti zanedbateľné alebo blízke nule. Žiadne klinické príznaky BSE sa v krajine nediagnostikovali“. EK pri tomto hodnotení vychádza z dotazníkovej akcie v jednotlivých krajinách. Hodnotili sa dovozy zvierat od roku 1980 do roku 1999, dovoz kŕmnych múčok živočíšneho pôvodu, spôsob kŕmenia hovädzieho dobytka, spracúvanie domácich múčok živočíšneho pôvodu a sledoval sa aj výskyt chorôb podobných BSE. Pri tomto hodnotení Slovensko obstálo veľmi dobre. Podľa štátneho tajomníka I. Rosivala „u nás nikdy nebola tradícia, aby prežúvavé zvieratá, bylinožravce, kŕmili živočíšnymi produktmi“. „Nikdy sme to nepotrebovali ani z dôvodu našej úrovne mliečnej dojivosti. Hlavná cesta šírenia BSE u nás nikdy nebola možná,“ zdôraznil. Pri výrobe múčok živočíšneho pôvodu sa u nás vždy dodržiavali podmienky, ktoré spoľahlivo likvidujú prípadného pôvodcu nákazy, tzv. prióny. Podľa informácií vedúcich pracovníkov Štátnej veterinárnej správy SR prióny boli identifikované v západných štátoch v mozgu, mieche a očiach postihnutého dobytka. Nebol detekovaný ani v mäse, ako sa zatiaľ všeobecne predpokladalo, ani v mlieku a pod.

Vladimír Turanský

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.