|
|||||||||||||||||
Streda 6.Decembra 2000 |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Dominovať budú mäkké syryKaždý deň v roku bude dňom pracovným Tamilk Trnava usušila v roku 1999 až päť miliónov litrov mlieka, a to so stratou napriek štátnej subvencii. Od začiatku roku 2000 už nič takého nehrozilo, lebo v regióne začal fungovať silný konkurent Danone v Trnave Modranke. O deľbe mlieka a prípadnej spolupráci medzi konkurentmi od začiatku mnohí pochybovali. Čo o tom hovorí generálny riaditeľ Ing. František Knapík? Pred rokom ste dostali silného konkurenta. S odstupom času ako vidíte situáciu v zásobovaní mliekom? V Trnave Modranke vyrástol závod Danone Slovakia. - My sme im v rámci alebo z rámca už zakontrahovaných zmlúv od našich dodávateľov poskytli na rozbeh výroby päť miliónov litrov mlieka. Pre náš podnik by to v roku 1999 bola jednoznačne stratová záležitosť. Karta sa obrátila a teraz, keď my máme čiastočne nedostatok mlieka a oni majú prebytok, nám to vracajú. Dohodli sme sa na odkúpení prebytkov. Od 1. decembra sa po vzájomnej dohode mliekarní vrátil k nám jeden silný dodávateľ - stredisko Lovčice z PD Zavar. To nie je zanedbateľné množstvo, lebo toto stredisko znamená milión osemstotisíc litrov mlieka ročne. PD Zavar je najsilnejším dodávateľom mlieka pre Tamilk, dodávajú nám päť miliónov litrov ročne, pri 9144 litroch úžitkovosti. Ako sa skončí rok 2000 pre Tamilk, s úspechom alebo ešte stále s ťažkými miliónmi pohľadávok u odberateľov? - Hospodársky výsledok je veľmi priaznivý jednak preto, že sme mlieko nesušili, a teda nevyrábali si stratu, ale rástla produktivita, zvýšili sme mzdy, vzrástla spokojnosť pracovníkov. Urobili sme aj zásadné zmeny v našej obchodnej politike. V minulosti sme boli nútení brať od iných výrobcov aj tovar za naše staré pohľadávky. Na Slovensku jedine my vyrábame syr Niva, prijali sme zásadu, že 50 % platieb za tento syr nám musia uhradiť v peniazoch a prípadne až druhú polovicu v tovare. Obmedzujeme naturálny obchod. To, že sme postupne prestali odoberať tovar cudzích mliekarní a neodbytovali sme cudzí výrobok, umožnilo, že sa postupne začalo vyrábať viac našich výrobkov. Celkový obrat firmy vzrástol, aj keď klesol prikúpený tovar. Stále viac sa vašim tromfom stáva syr Niva, hoci v nedávnej minulosti sa ho mohlo vyrábať aj viac. - Výrobňu v Hlohovci sme využívali tak, ako požadoval odbyt, podľa objednávok. Teraz nám už chýbajú výrobné priestory na tento syr. V tomto roku sme začali investičnú výstavu v Hlohovci za 20 mil. Sk na rozšírenie zrecích skladov. Syr Niva si dlhodobo drží svoju kvalitu, je oň záujem, má svojich ctiteľov. V súčasnosti výrobňu v Hlohovci využívame naplno, pracujeme každý jeden deň v mesiaci. Tam by sa už nedalo vsunúť ani liter mlieka. Darí sa vám teda znižovať pohľadávky po lehote splatnosti? Spomínali ste, že ste zreorganizovali aj prácu obchodného oddelenia. - Jednoznačne áno. Došlo k podstatnému zlepšeniu v platbách či už od iných mliekarní, veľkoodberateľov alebo obchodníkov z regiónu, ktorý zásobujeme. My sme pristúpili k tzv. programu insolventnosti. Prečo? Niektorí obchodníci mávali u nás aj 8 až 10 neuhradených faktúr. V marci, keď sme program insolventnosti zaviedli, sme určili, že mohol mať u nás jednu faktúru po splatnosti, jednu v lehote a tretiu faktúru sme už považovali za blokujúcu ďalší výdaj tovaru. Bolo to dosť tvrdé a možno aj trochu riskantné, pretože naše výrobky sa musia minúť v krátkom čase, nemôžeme ich nechávať na sklade. Teda mali sme aj obavy, čo to spraví. Zaujímavé je, ako rýchlo sa to obrátilo v náš prospech. Odzrkadlilo sa to v tom, že aj my sme mohli zlepšiť termíny platieb pôdohospodárskym družstvám. Tie peniaze sme si nenechali pre seba. Za desať mesiacov to znamenalo vyše 24 miliónov korún, ktorými sme zlepšili naše platby pôdohospodárskym družstvám. Podarilo sa nám skrátiť platby dodávateľom mlieka na takmer mesiac. To poľnohospodári veľmi kvitovali. Rok 2000 skončí Tamilk s dobrým hospodárskym výsledkom. Aké má strednodobé plány aj vzhľadom na blízkosť konkurencie? - Tamilk sa chce v krátkej budúcnosti špecializovať. Neoplatí sa nám napríklad vyrábať jogurty, keď je tu Danone, ktorý je na ne špecialistom. My sa zameriame na výrobu mäkkých liatych syrov, na naše tradičné výrobky, ktoré letia, napríklad Zlato, Hurkda, Feta a vrecúškové mlieko. To bude nosný program tejto fabriky. Z toho vyplýva, že budeme mať maximálne jednu až dve technológie, ktoré sa budú využívať na tri zmeny 365 dní v roku. Nie ako teraz, keď máme aj technológiu, ktorá sa využíva len dva razy do týždňa na polovičný výkon. Ivan Klačanský |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |