Hospodársky denník
USD49,122 Sk
EUR43,473 Sk
CHF28,789 Sk
CZK1,246 Sk
  Streda  6.Decembra 2000

Zdravé plesňové lahôdky

Slovenské syry v českých obchodoch

Jediným výrobcom syrov s camemberskou plesňou na povrchu je Tatranská mliekareň Kežmarok. Plesňové syry s názvami inšpirované Tatrami - osemdesiatgramový Plesnivec, stogramový Horec a stodvadsaťgramový Encián sa vyrábajú už od roku 1982. Hoci do toho obdobia sa vyrábali iba v Česku pod označením Hermelín, dnes je v ČR po slovenských plesňových syroch veľký dopyt. Za deväť mesiacov do Česka sme vyviezli 152,3 ton, čo je dvakrát viac ako za porovnateľné obdobie minulého roka. Plesňové syry, predovšetkým ochutené bylinkovou zmesou, provensálskym a mexickým korením, sú nielen ozajstnou lahôdkou pre labužníkov, ale podporujú zdravú výživu obyvateľstva. Sú vyrábané z najkvalitnejšieho mlieka a obsahujú veľké množstvo bielkovín a vápnika. Vraví sa, že čím je plesňový syr starší, tým je lepší a zdravší. O kvalite plesňových syrov z Tatranskej mliekarne svedčí aj druhé miesto Enciánu získané na prestížnej medzinárodnej súťaži Käsiade, kde v čase od 9. - 11. novembra súťažili najlepšie syry z celej Európy. Výrobok bude prezentovaný aj na výstave Danubius Gastro.

Mária Horská

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.