|
|||||||||||||||||
Streda 6.Decembra 2000 |
Zdravé plesňové lahôdkySlovenské syry v českých obchodoch Jediným výrobcom syrov s camemberskou plesňou na povrchu je Tatranská mliekareň Kežmarok. Plesňové syry s názvami inšpirované Tatrami - osemdesiatgramový Plesnivec, stogramový Horec a stodvadsaťgramový Encián sa vyrábajú už od roku 1982. Hoci do toho obdobia sa vyrábali iba v Česku pod označením Hermelín, dnes je v ČR po slovenských plesňových syroch veľký dopyt. Za deväť mesiacov do Česka sme vyviezli 152,3 ton, čo je dvakrát viac ako za porovnateľné obdobie minulého roka. Plesňové syry, predovšetkým ochutené bylinkovou zmesou, provensálskym a mexickým korením, sú nielen ozajstnou lahôdkou pre labužníkov, ale podporujú zdravú výživu obyvateľstva. Sú vyrábané z najkvalitnejšieho mlieka a obsahujú veľké množstvo bielkovín a vápnika. Vraví sa, že čím je plesňový syr starší, tým je lepší a zdravší. O kvalite plesňových syrov z Tatranskej mliekarne svedčí aj druhé miesto Enciánu získané na prestížnej medzinárodnej súťaži Käsiade, kde v čase od 9. - 11. novembra súťažili najlepšie syry z celej Európy. Výrobok bude prezentovaný aj na výstave Danubius Gastro. Mária Horská |
|
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |