Hospodársky denník
USD49,122 Sk
EUR43,473 Sk
CHF28,789 Sk
CZK1,246 Sk
  Streda  6.Decembra 2000
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Naša výživa zaostáva v kvalite

Stravovacie návyky priamo súvisia s dĺžkou ľudského života

Na príčinách vzniku ochorení sa výživa výrazne podieľa a odhaduje sa, že je to asi na 40 až 60 %. Má úlohu pri vzniku srdcovo-cievnych chorôb, nádorových ochorení, pri cukrovke, vysokom krvnom tlaku, ochoreniach pečene, žlčníka a žlčových ciest, málokrvnosti, ochoreniach z nedostatku vápnika a pri množstve iných chorôb.

Naša výživa je podľa odporúčaných výživových dávok (OVD) energeticky nadmerná, hlavne pre vysokú spotrebu tukov (+ 47 % ) a sacharidov. Pretrváva deficit v spotrebe vápnika a vitamínu C. Najmä z hľadiska ochrany a podpory zdravého vývoja detského organizmu za kritickú skutočnosť musíme považovať pokles spotreby mlieka a mliečnych výrobkov.

V strednej dĺžke života zaostávame

Muži - rok 1990 – 66,64 roka, v roku 1996 – 68,80 roka, zvýšenie 2,2 roka

Ženy - rok 1990 – 75,44 roka, v roku 1996 - 76,55 roka, zvýšenie 1,2 roka

Na srdcovo-cievne ochorenia ročne umiera u nás asi 25-tisíc ľudí, čo predstavuje z celkového počtu umretých 53,3 %.

- Na nádorové ochorenia ročne umiera asi 11-tisíc ľudí, čo predstavuje 19 %.

- Každý desiaty občan vo vekovej kategórii 25 – 65 rokov trpí na artériovú hypertenziu.

- Až 32 % populácie trpí nadváhou.

- Približne 13 % populácie má zvýšenú hladinu cholesterolu.

- Cukrovka sa vyskytuje u 3 – 4 % populácie.

- Rastie riziko vrodených chýb.

Program ozdravenia výživy obyvateľstva SR sleduje zlepšiť súčasný štandard výživy a v priamej nadväznosti tým aj zdravotnej situácie obyvateľstva s plným využitím jedného z najvýznamnejších faktorov prevencie, ktorým je správna výživa vo vzťahu k veku, pohlaviu, zamestnaniu a k daným životným podmienkam človeka.

Medzinárodné porovnanie

Pri našej snahe o integráciu do Európskej únie je najvhodnejšie porovnanie spotreby základných potravín v SR a EÚ z údajov ŠÚ SR a Zelenej správy MP SR. Podľa stravovacích zvyklostí sú tu, samozrejme, značné rozdiely, predsa však postavenie Slovenska možno v porovnaní so štátmi zhodnotiť tak, že spotreba

ˇ mäsa je u nás nižšia ako v takmer všetkých štátoch EÚ,

ˇ po poklese spotreby mlieka patrí SR na úroveň krajín EÚ s tradične nízkou spotrebou,

ˇ v spotrebe syrov patrí SR medzi najhoršie v porovnaní so štátmi EÚ,

ˇ v spotrebe vajec ešte stále prekračujeme hodnoty všetkých štátov EÚ,

ˇ spotreba cukru je vysoká, čo je však nielen náš, ale celoeurópsky problém,

ˇ v spotrebe obilnín sa SR pohybuje medzi hornou polovicou štátov EÚ,

ˇ spotreba strukovín nás radí zasa do dolnej polovice,

ˇ v spotrebe ovocia sa radí Slovensko medzi krajiny s jeho nízkou konzumáciou.

Zaujímavé je sledovať náš prívod najdôležitejších živín s výživovými cieľmi, ktoré pre Európu vypracovala Svetová zdravotnícka organizácia (SZO). Ak tieto ciele porovnávame s našou súčasnou spotrebou živín, ukazuje sa, že:

ˇ Musíme zvýšiť spotrebu komplexných sacharidov, teda predovšetkým zdrojov škrobu. Potrebujeme znížiť spotrebu sacharózy. Vysoký prívod sacharózy je však súčasný problém všetkých vyspelých krajín.

ˇ Príjem bielkovín síce zodpovedá pôvodným odporúčaniam SZO, podľa súčasných názorov by však ich podiel na energetickom príjme bolo vhodné znížiť na 10 - 11 %. Prívod celkových tukov musíme výrazne znížiť. Je nevyhnutné znížiť prívod cholesterolu a soli a zvýšiť prívod vlákniny.

Ciele programu ozdravenia výživy

Do roku 2010 dosiahnuť zníženie:

1. Denného energetického príjmu o 10 %

2. Príjmu tukov ako živiny najmenej o 20 %

3. Príjmu cholesterolu o 30 %

4. Živočíšnych bielkovín o 10 %

4. Sacharózy (repného cukru) o 30 % až 40 %

2) 5. Chloridu sodného (kuchynskej soli) najmenej o 30 %

Do roku 2010 zvýšiť príjem:

1. Vitamínov C, E a beta karoténu

2. Celkových sacharidov (polysacharidov, nestráviteľných sacharidov – vlákniny)

3. Nenasýtených mastných kyselín typu n-3 (rybieho pôvodu)

4. Horčíka a vápnika

5. Stopových prvkov zinku a selénu

Ďalej zvýšiť spotrebu:

1. Obilnín a ich výrobkov z celozrnných a tmavých múk

2. Strukovín

3. Rýb (n-3 polyénových mastných kyselín)

4. Kyslo - mliečnych výrobkov, tvarohu a syrov s nízkym obsahom tuku (do 20% tuku v sušine)

5. Zeleniny a ovocia

6. Zemiakov

7. Húb (hlivy ustricovej)

8. Hydiny (kurčatá, morky a pod.)

9. Prírodných minerálnych stolových vôd

Podpora vhodného stravovania detí a mládeže

a) Rozvojom školského stravovania

- zastaviť pokles rušenia školských stravovacích zariadení,

- podporovať dostupnosť školského stravovania, najmä pre deti z rodín s nižším príjmom,

- aktualizovať vzorové jedálne lístky školského stravovania podľa vekových skupín,

- zatraktívniť školské stravovanie deťom a mládeži vhodnou skladbou stravy, spôsobom podávania a prehodnotením výchovných prístupov pri usmerňovaní dozoru pri stravovaní v školských jedálňach,

- vytvoriť jednotný program na sledovanie výživových hodnôt potravín v zariadeniach školského stravovania,

- zaradiť výchovu k zdravej výžive do učebných osnov.

b) Podporou zvýšeného príjmu mlieka

- rozšíriť sortiment a dostupnosť mliečnych výrobkov,

- obnoviť a materiálne zabezpečiť mliečne desiate v školách.

c) Správnym pitným režimom detí

- vychovávať deti k správnemu pitnému režimu od predškolského veku,

- umožňovať deťom doplňovať tekutiny podľa potreby (pocitu smädu),

- zabezpečiť dostupnosť zdravotne bezchybnej pitnej vody alebo vhodných nápojov (napr. prírodné minerálne stolové vody, bylinkové čaje) vo všetkých zariadeniach pre deti a mládež.

(tu)

počasie

Dnes bude zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto. Na mnohých miestach mrholenie. Na horách a v poludňajších hodinách na severe a východe miestami jasno až polojasno. Najvyššia denná teplota 5 až 9 stupňov, na miestach s hmlou 3 stupne. Teplota na horách vo výške 1500 m na poludnie okolo 8 stupňov. Slabý juhovýchodný vietor. Vo štvrtok a v piatok bude zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto, ojedinele s mrholením. Na horách a miestami aj v nižších polohách jasno až polojasno. Najnižšia nočná teplota 4 až 0 stupňov. Najvyššia denná teplota 4 až 8, pri vyjasnení okolo 10 stupňov. Slnko vyjde zajtra o 7.30 a zapadne o 15.56 hod.

Amsterdamoblačno9
Aténypolooblačno18
Belehradhmla5
Berlínoblačno7
Bratislavazamračené5
Bruseloblačno8
Budapešťhmla6
Bukurešťzamračené3
Frankfurtobčasný dážď8
Helsinkizamračené7
Istanbuloblačno12
Kodaňobčasný dážď7
Kyjevzamračené2
Lisabonpolooblačno16
Londýnpolooblačno12
Madridpolooblačno14
Milánopolooblačno12
Moskvazamračené2
Oslodážď5
Paríždážď11
Prahaoblačno5
Rímpolojasno14
Sofiapolooblačno9
Štokholmoblačno9
Varšavazamračené4
Viedeňzamračené5
Záhrebhmla5
Ženevahmlisto8

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.