Hospodársky denník
USD49,217 Sk
EUR43,542 Sk
CHF28,777 Sk
CZK1,25 Sk
  Štvrtok  7.Decembra 2000

S vareškou do sveta

Naše skúsenosti z olympiády

Keď pred rokom vo sviatočnej predvianočnej atmosfére podpisoval Slovenský zväz kuchárov a cukrárov (SZKC) zmluvu o spolupráci a sponzorstve s firmou Nestlé Food možno nikto nečakal, že v priebehu roka sa sformuje národné súťažné družstvo schopné úspešne prezentovať domácu gastronómiu aj vo svete. Dohoda sa „uvarila“ na treťom Vianočnom gastronomickom festivale v Slovenskej reštaurácii v Bratislave 10. decembra 1998 a už v januári sa v duchu tejto spolupráce niesla súťaž kuchárov na 7. medzinárodnej výstave Danubius Gastro. Ukázalo sa, že boj s vareškou stojí za to - víťaznú cenu vo forme norkového kožucha v hodnote 130-tisíc korún si z bratislavskej Incheby odniesol šéfkuchár spoločnosti Metros Bratislava Marián Kellner. Súčasne s touto akciou pod odborným dohľadom SZKC otvorili dvojkolovú súťaž pre juniorov Zlatá kuchárska čiapka Nestlé. Finále bolo v Nitre v rámci výstavy Gastra-Alimenta a jeho účastníci museli počas štvorhodinového časového limitu uvariť desať porcií súťažného trojchodového menu. Nasledovala medzinárodná súťaž v Berlíne a spolu s ňou získavanie nových skúseností z medzinárodného merania síl.

Ďalšie možnosti prezentácie slovenskej pohostinnosti a gastronómie v zahraničí sa otvorili prijatím SZKC do Svetovej asociácie kuchárskych zväzov. Slovenský reprezentačný tím sa pripojil k 25 národným družstvám z celého sveta, ale súťažilo aj 12 družstiev juniorov, 16 armádnych a 65 regionálnych družstiev. Na súťažných dvorcoch - kuchyniach chránených sklenenými stenami, súťažilo 1200 kuchárov a ich kulinárske schopnosti obdivovali stovky návštevníkov a, samozrejme, aj členovia hodnotiacej poroty. Naši olympionici v kategórii národných kuchýň získali za studené pokrmy, cukrárske miniatúry a za národné menu pre 110 osôb cenné 4. miesto. Úspech potvrdzuje veľký dopyt po národnom menu - zo 110 pripravených sa vydalo až 89 porcií. Hoci slovenské družstvo stavalo na štýle, moderná gastronómia víťazných súťažiacich tímov uchvátila aj tých najskúsenejších. Postaviť národné družstvo a pripraviť ho na súťaž, je náročné nielen na čas, ale aj na finančné prostriedky. Napriek skutočnosti, že ide aj o štátnu prezentáciu, ísť s vareškou do sveta nie je tak jednoduché.

Domáca verejnosť bude môcť vidieť olympijské menu 9. decembra na 4. Vianočnom gastronomickom festivale v Slovenskej reštaurácii v Bratislave a v dňoch 17. - 21. januára budúceho roka sa zaiste stretneme s novinkami z olympiády a inovatívnymi jedlami na 8. medzinárodnej výstave gastronómie Danubius Gastro. Dosiaľ mali väčšie šťastie bratislavskí kuchári - ukáže sa, že „jedlo a la carte“ je jedinečné vďaka šikovnému kuchárovi aj inde na Slovensku?

Rudolfa Vallová

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.