Hospodársky denník
USD42,896 Sk
EUR41,564 Sk
CHF25,78 Sk
CZK1,169 Sk
  Piatok  17.Marca 2000
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Geneticky upravené potraviny, to je nádej i strach



Chceme byť opatrní, ale nechceme zmeškať vlak
Vďaka prenosu genetických informácií na rastliny, sa dajú vypestovať plodiny veľmi odolné proti škodcom. Niektorí laici aj odborníci sa však obávajú, že geneticky upravené plodiny môžu postupne vytlačiť prirodzené druhy a môže prísť k narušeniu prírodnej rovnováhy. Geneticky modifikované rastliny sú ošetrené, aby bola výroba kvalitnejšia, lacnejšia, aby sa vyprodukovalo viac za menej nákladov a aby sa chránilo životné prostredie. Aká je situácia s geneticky modifikovanými plodinami a potravinami na Slovensku, spýtali sme sa riaditeľa odboru rastlinných komodít Ministerstva pôdohospodárstva SR Štefana Palacku. „Na Slovensku nepestujeme geneticky modifikované rastliny a ani ich neskúšame pestovať. Skôr, ako by sa mohla u nás odroda pestovať, potrebuje na to povolenie od Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho (ÚKSÚP) v Bratislave. Každý, kto požiada o odskúšanie novej odrody, či je to geneticky modifikovaná alebo konvenčná, musí požiadať o dobrozdanie tento ústav,“ vysvetľuje Š. Palacka. Zatiaľ nemáme predpis, ktorý by umožňoval odskúšavanie takýchto modifikovaných rastlín. Čaká sa na zákon o geneticky modifikovaných organizmoch, ktorý pripravuje MŽP SR spolu s MP SR a ďalšími inštitúciami. Jeho účinnosť sa predpokladá v roku 2002. Od zákona sa budú odvodzovať vykonávacie predpisy a na ich základe sa stanoví metodika na odskúšavanie aj pre ÚKSÚP. „Podľa našich predpisov všetko, čo bude povolené, musí byť odskúšané
v našich klimatických podmienkach.“ Čo sa týka dovozu potravín, pripravuje sa novelizácia potravinového kódexu, hlavy 19, ktorá bude hovoriť o označovaní potravín, v ktorých sú použité suroviny z geneticky modifikovaných organizmov. Komponenty do kŕmnych zmesí, ide najmä o sójové pokrutiny, sa testujú na ÚKSÚP-e. V tejto súvislosti nás zaujímalo, či sa na Slovensku ráta s využívaním genetickej modifikácie, lebo niektoré informácie hovoria, že takto upravované potraviny môžu spôsobovať napríklad alergie. „V tomto skúsenosti nemám, ale podľa dostupných poznatkov citlivosť na alergény súvisiace s genetikou sú skôr v polohe úvah. Zatiaľ to nemáme ani potvrdené, ani vyvrátené. Chceli by sme na Slovensku priebežne odskúšavať nové veci v poľnohospodárstve vrátane geneticky modifikovaných rastlín, ale na druhej strane nechceme občanov vystaviť prípadnému riziku, ktoré môže, ale aj nemusí byť,“ hovorí Š. Palacka. Modifikované poľnohospodárske plodiny sa k nám nedovážajú. Naše predpisy sú a budú harmonizované s predpismi EÚ, kde sa vyžaduje označovanie takýchto potravín. V USA, kde sa asi 50 % kukurice a sóje pestuje ako geneticky modifikované, za šesť rokov nezistili nepriaznivý dosah na životné prostredie a spotrebiteľa. Šesť rokov je však veľmi krátky čas. Ako príklad možno použiť objav DDT. V tom čase to bol hit a úspech a po piatich desaťročiach sa zistil negatívny vplyv DDT na organizmy vrátane človeka, takže, ako sa to skončí s geneticky modifikovanými potravinami, je skôr otázka pre futurológa. V súvislosti s USA Š. Palacka parafrázoval názor Andyho Bensona - predstaviteľa združenia amerických spotrebiteľov. Ten hovorí, že to, čo sa má v USA právne schváliť, ide najprv na verejnú diskusiu.
Výsledok je spravidla taký, že to, čo vedecké inštitúcie prezentujú verejnosti, je prijaté s dôverou, nie s podozrievaním a klamstvom. Občania veria štátnej správe a jej orgánom. „V každom prípade by sme chceli na Slovensku odskúšavať a sledovať takto modifikované komodity,“ pokračuje riaditeľ odboru rastlinných komodít ministerstva pôdohospodárstva. „Keď nastane poznanie, že je to prínosom, budeme pripravení a budeme môcť nové poznatky uviesť do praxe. Nechceli by sme zmeškať vlak.“ V roku 1997 slovenská vláda schválila program biotechnológií, do ktorého patrí aj program geneticky modifikovaných organizmov. Na Slovensku by prichádzala do úvahy geneticky modifikovaná kukurica, sója a zemiaky. Kukurica ošetrená proti kukuričnej húsenici prežierajúcej sa steblom a napádajúcej plod, by bola modifikovaná génom - molekulou bielkoviny získanej z prírody, z bacilu sturigenzis (huba nepriaznivo pôsobiaca na húsenicu, ktorej je prirodzeným nepriateľom). Napríklad zemiaky by mohli byť tak „vybavené“, že túto plodinu by nenapádala mandelinka. Genetickou modifikáciou sa dá eliminovať používanie chemických
prípravkov na ošetrovanie plodín. „Myslím si, že genetická modifikácia je úspechom vedcov, šľachtiteľov a vývojárov. Na druhej strane je namieste opatrnosť, lebo opatrnosťou je už Európa skúšaná, a to v prípadoch dioxínov, choroby šialených kráv...,“ zdôraznil Š. Palacka. Vladimír Turanský

počasie

Na väčšine nášho územia očakávame prevládanie počasia, ktoré môže podmieniť intenzívnejšie ťažkosti u osôb s vysokým tlakom krvi (anginózne bolesti), ako aj bolesti kĺbov, starších poranení a jaziev. Je sklon k zhoršeniu ekzematóznych kožných ochorení a k depresívnym stavom. Spánok je zväčša hlboký s dobrou regeneráciou síl organizmu. Pri vegetatívnej dystónii je zvýšená potreba spánku. Predpokladáme, že uvedené zdravotné ťažkosti budú zväčša miernej intenzity. Je náchylnosť k dýchacím a tráviacim ťažkostiam. n Zajtra predpokladáme pretrvávanie uvedených účinkov počasia na meteosenzitívnych ľudí na severe a východe územia, na juhozápade očakávame ich ústup. (zč)

n Dnes bude premenlivá oblačnosť a na mnohých miestach sa vyskytnú snehové prehánky, najmä cez deň. Najvyššia denná teplota 2 až 6 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -10 stupňov. Severozápadný až severný vietor 3 až 7 m/s. n V sobotu a nedeľu bude premenlivá veľká, na juhu časom zmenšená oblačnosť a početné snehové prehánky. Najnižšia nočná teplota -2 až -6, v horských dolinách okolo -9 stupňov. Najvyššia denná teplota +1 až +5 stupňov, na severe lokálne slabo pod nulou. n Slnko vyjde zajtra o 6.00 a zapadne o 18.00 hod.

Amsterdam zamračené9
Aténydážď15
Belehraddážď12
Berlíndážď6
Bratislavaprehánky4
Bruselzamračené9
Budapešťprehánky8
Bukurešťdážď9
Frankfurtdážď9
Helsinkipolooblačno-2
Istanbuldážď8
Kodaňoblačno7
Kyjevdážď3
Lisabonjasno22
Londýnoblačno13
Madridjasno21
Moskvasneženie0
Oslo zamračené-1
Parížoblačno11
Prahaobčasný dážď3
Rímpolooblačno15
Sofiazamračené5
Štokholmjasno3
Varšavaprehánky4
Viedeňdážď4
Záhrebdážď8
Ženevaoblačno11

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.