|
|||||||||||||||||
Štvrtok 23.Marca 2000 |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Na obzore nová kauza obilieKlepne vláda konečne niekoho po prstoch? Na Slovensku je niekoľko podnikov, ktoré nakupujú a spracúvajú hydinu. Tri z nich sú najznámejšie - v Košiciach, Žiline a Topoľčanoch. Ak by sme určovali prívlastok naj, čiže určili najúspešnejšieho, smerodajné by mohlo byť uvedené poradie. Pravda, čo do veľkosti hydinárskeho podniku. Lenže kritériá sú iné - nákup, množstvo spracovaného hydinového mäsa a kvalita. Rozhoduje najmä kvalita. A tá zasa určuje zlato pretavené do medailí a kosákov. A Zlatých kosákov z výstav nitrianskeho Agrokomplexu vlastní najviac - 21 - Hydina ZK Košice, a preto o nej bude reč. Spoločnosť sa dynamicky rozvíja, aj zásluhou zahraničného kapitálu, majú 523 pracovníkov. S ďalšími kapitálovo prepojenými podnikmi vytvára uzavretý cyklus hydinárskej výroby, ktorý sa začína liahnutím kurčiat na farme Hydina Prešov - SVZ v Častej a pokračuje rýchlovýkrmom jatočných kurčiat. Chovy zásobujú kŕmnymi zmesami z vlastnej výrobne v Plešivci na farmách v Čaklove, Prešove-Šalgovíku, Rožňave a Spišských Tomášovciach, ale ich dodávajú aj poľnohospodárskym podnikom na východnom a strednom Slovensku, od ktorých nakupujú hydinu. Jatočné kurčatá spracúvajú v bitúnkových závodoch v Košiciach, Kežmarku a Prešove, pričom časť produkcie je určená na výrobu klasickej mrazenej hydiny, ale viac sa jej spracúva na porciovanú a na dodávky čerstvej chladenej hydiny, ktorá si získava čoraz väčšiu obľubu medzi spotrebiteľmi. Značnú časť hydinového mäsa spracúvajú na mäsové výrobky. Je ich široký sortiment - od hydinových párkov, debrecíniek a klobás cez rôzne druhy mäkkých i trvanlivých salám, tlačeniek, sekaných nárezov po hydinové nátierky, šunky, údené kurčatá a kuracie stehná, pečené hydinové plnky a pečené plnené kurčatá. Významná je výroba mrazených a chladených hydinových polotovarov, napríklad ochutená porciovaná hydina, obaľované hydinové kusy, ochutené mleté mäso Šírava a kuracie prsia na orientálny, čínsky, indický a mexický spôsob, ako aj polokonzervy šunka špeciál a kuracia pečeň v oleji, a, samozrejme, aj konzerv. V prešovskom závode Hydina Prešov - SVZ tiež spracúvajú slepačie vajcia na výrobu majonéz a tatárskych omáčok a na sušené alebo mrazené vaječné hmoty pre potravinársky priemysel. Špecialitou Podtatranskej hydiny v Kežmarku je spracovanie zveriny vykúpenej od poľovných združení. Šírkou sortimentu a kvalitou výrobkov v rôznych cenových úrovniach spoločnosť uspokojuje nároky všetkých skupín odberateľov, od sociálne slabších skupín preferujúcich lacné potraviny až po labužníkov - gurmánov, ktorí si potrpia na kvalitu bez ohľadu na cenu produktov. Spoločnosť plní požiadavky aj na špeciálne druhy výživy - na detskú, pre diabetikov i pre rôzne diéty a tiež vyrába produkty pre vegetariánov, napríklad salámy a medailóniky. Produkované výrobky sa úspešne presadzujú v konkurencii ostatných hydinárskych podnikov a dodávajú ich do obchodnej siete v celej Slovenskej republike a niektoré vyvážajú aj do zahraničia. Čo všetko dodávajú na trh nám prezradil vrchný riaditeľ Hydina ZK Košice Ľubomír Roman: - Mrazené i chladené výrobky a polotovary, sekané, údené a nárezové produkty, nátierky, špeciality z hydinového mäsa na prípravu špagiet a pizze v konzervách, ale aj vákuovo balené výrobky a nárezy. Myslíme aj na vegetariánov. Do obchodov dodávame pre nich vegetariánske medailóniky so syrom, hráškom, šampiňónmi, kapiou a mixované. Vyhľadávané sú aj nami vyrábané vegetariánske salámy s rovnakými surovinami, aké sú v mrazených polotovaroch. Vlani sme nakúpili 16 743 ton jatočnej hydiny, z toho sme pripravili 4016 ton porciovanej hydiny. Zabitej hydiny sme dodali do obchodov 13 053 ton a výrobkov 1288 ton. Na pracovníka sme dosiahli tržby za takmer 1,9 mil. Sk, spoločnosť vytvorila pred zdanením zisk za necelých 39 mil. Sk. A v tomto roku? Plánujeme spracovať až 20-tisíc ton kurčiat, z toho bude 70 percent z vlastného chovu. Množstvo je podmienené nákupom kŕmneho obilia v zahraničí. Nie je to tak dávno, čo sa dennodenne zdôrazňovalo, že predchádzajúca vláda súhlasila s vývozom obilia. V tejto súvislosti sa skloňovalo meno ministra Petra Bacu v každom páde. Nepoučili sme sa. Z vlaňajšej úrody sme vyviezli kŕmne obilie a kukuricu. V súčasnosti sú sýpky prázdne, čo sa zákonite odzrkadlí na úžitkovosti hospodárskych zvierat. Kto je za to zodpovedný teraz? Nedostatok krmiva spôsobí starosti najmä v menších chovoch hydiny, medzi drobnochovateľmi, ktorí nám tiež dodávajú jatočnú hydinu. Preto ak hovorím o 20-tisíc tonách nakúpenej hydiny v tomto roku, výsledná cifra môže byť, ale aj nemusí byť smerodajná. V chovoch chýba hydina. Prečo? To som už uviedol. Kým sa nevyrieši nedostatok kŕmnej pšenice a kukurice, problému sa nezbavíme. A to je ďalší varovný signál pre tých, ktorí neuvážlivo rozhodujú o vývoze zrna. Mali by sa držať zásady - dvakrát meraj a raz strihaj! V priebehu minulého roka spoločnosť investovala predovšetkým do výrobných činností nákupom technologických zariadení na jatočné spracovanie, porciovanie a balenie hydiny, tiež do výpočtovej techniky, novozriadenej jednotky rýchleho stravovania (fast food) Hydko Grill a do dopravnej techniky na rozvoz výrobkov vlastnej produkcie. To umožnilo vytvoriť nové pracovné miesta a zvýšiť počet zamestnancov zo 486 na 523. Blíži sa medzinárodný poľnohospodársky a potravinársky veľtrh Agrokomplex. Vlani Hydina ZK Košice získala Zlatý kosák za kolekciu chladených hydinových kusov Gastro, čím rozmnožila ich počet na 21. V tomto roku prihlásili kolekciu troch druhov plnených nárezov, kolekciu hydinových kusov ma fritovanie Hydko a Hydburger z hydinového mäsa - štyri kusy v obale. Prívlastok naj - najúspešnejší hydinársky podnik - je na Košičanov ako ušitý. Rovnako aj prirovnanie metropola hydinárov, lebo Košičania reagujú na trh primerane rýchlo. V dodávaných výrobkoch rozhoduje kvalita. A práve tá ich predurčuje na prvenstvo v rámci hydinárskych kolosov. Vladimír Levický |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |