|
|||||||||||||||||
Štvrtok 9.Marca 2000 |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Najlepší jablkový závinCieľom je udržať krok s konkurenciou Južný cíp okresu Levice tvoria obce Pohronský Ruskov a Čata, ktorá hraničí s novozámockým regiónom. V škole sme sa učili, že Čata je dôležitým železničným uzlom. Je ním aj v súčasnosti? Asi nie, lebo železničná trať, ktorá vedie z Levíc do Štúrova, v Čate odbočuje len na Šahy. A to je všetko. A v Čate okrem poľnohospodárskeho družstva nie je nijaký priemyselný podnik. To nemôžeme tvrdiť o Pohronskom Ruskove. Po druhej svetovej vojne až donedávna bol známy cukrovar i konzerváreň a mlyn. Už sa hovorí len o mlyne, ktorému po úspechoch certifikovala spoločnosť LRQA Londýn systém kvality riadenia. Tým sa Mlyn Pohronský Ruskov zaradil medzi málo potravinárskych podnikov na Slovensku, pracujúcich podľa medzinárodnej normy STNEN ISO 9002:97. Je tiež jediný mlyn na Slovensku, ktorý vlastní tento certifikát. Treba vedieť aj to, že je aj jediným slovenským mlynom oceneným Európskou cenou za kvalitu vyrábaných múk. Preto aj na cestách nielen západného, ale aj stredného a východného Slovenska stretávame špeciálne prepravníky s logom Mlyn Pohronský Ruskov. Mlynu razí cestu kvalita. Vlani práve ona triumfovala na Medzinárodnom poľnohospodárskom a potravinárskom veľtrhu v Nitre. Stredná celozrnná a pšeničná múka špeciál získali čestné uznanie Ministerstva pôdohospodárstva SR. A takéto ocenenie otvára dvere k spotrebiteľovi. Je to však aj zásluhou mladého ambiciózneho riaditeľa Ing. Petra Močku, ktorý riadi spoločnosť zásadou, že budúcnosť je obrazom minulosti a prítomnosti. Po jeho príchode z piešťanského mlyna zastavil úpadok Mlyna Pohronský Ruskov. Vlaňajšok pod jeho vedením bol jeden z najdynamickejších rokov za jeho krátke pôsobenie vo funkcii riaditeľa. Vlani spracovali rekordných 70-tisíc ton potravinárskej pšenice a v tomto roku to nebude ani o tonu menej, ak nie viac. Vhodne zvolená obchodná politika im umožňuje rozsiahlu investičnú činnosť pri budovaní podnikovej infraštruktúry a pokračovaní rozsiahlej modernizácie vozidlového parku, ktorú začali pred dvoma rokmi. Podľa riaditeľa je to strategický zámer, lebo múkou i detskou krupicou zásobujú takmer celé Slovensko. Rozsiahle investície a modernizácia technologického zariadenia podmieňuje špičkovú kvalitu, úspešnú konkurenčnú schopnosť a dlhodobú prosperitu firmy, čo určite bude mať pozitívny vplyv na vývoj akciovej spoločnosti. Riaditeľ často zdôrazňuje, že vzhľadom na tradíciu spracovania obilia, ktorá je taká stará ako ľudstvo samé, sú v Pohronskom Ruskove optimisti. V spojení s modernou spracovateľskou technológiou a zavedeným systémom riadenia kvality môžeme jednoznačne hovoriť o starej tradícii v novom prostredí, prízvukuje Ing. Peter Močko. A práve to dáva spoločnosti nádej, že sa vo vývoji nezastaví a aj v budúcnosti dokáže udávať krok s konkurenciou. Manažment v Mlyne Pohronský Ruskov mrzí, že v dôsledku globalizácie svetového trhu dovážame na Slovensko produkty s vysokou mierou úžitkových vlastností, ale aj s nízkou schopnosťou uspokojovať požiadavky zákazníka. Ten by si mal vyberať to, čo mu najviac vyhovuje. Peter Močko upozorňuje, že z hľadiska plnenia parametrov neškodnosti dovážané výrobky často ohrozujú spokojnosť spotrebiteľa. Import cenami konkuruje slovenskej produkcii, pričom odborníci predpokladajú, že tlak sa nebude znižovať. Napríklad pri dovoze cukru z Česka a múky z Poľska. Jedinú schodnú cestu riaditeľ vidí v poskytovaní maximálnej kvality vo všetkých dimenziách a v konkurencieschopných cenách. Ide vlastne o hľadanie rovnováhy medzi výrobou zabezpečujúcou čo najväčšiu mieru uspokojovania potrieb zákazníka, jeho kúpyschopnosťou a najnižšími nákladmi, spojenými s výrobou a službami. Ak nezoberieme tento fakt na vedomie, zdôrazňuje Peter Močko, budeme doslova hazardovať s V znení motta kvalita presvedčí pokračujú v začatom trende, dosahujú úspechy aj v tomto roku, ktorý považujú za prelomový. Vláda SR vyhlásila rok 2000 za rok kvality, ktorá Pohronskoruskovčanom nie je cudzia, ňou sa riadia, dosahujú ju vo výrobkoch. Kvalitu múky z Pohronského Ruskova potvrdzuje aj uznávaný odborník, majster kuchár Ondrej Antovszký, prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov: Najlepší jablkový závin dokážem upiecť z múky z Mlyna Pohronský Ruskov. Nie náhodou som na začiatku spomenul železničný uzol v Čate. Cezeň sa dovážali do Pohronského Ruskova suroviny na spracovanie. Cukrovar a konzerváreň už doslúžili a zrno sa dováža špeciálnymi prepravníkmi alebo nakupuje v blízkych poľnohospodárskych podnikoch či v miestnom obilnom sile levického Poľnonákupu. Nuž a výrobky, najmä múky, ovsené vločky a detskú krupicu rozvážajú prepravníky po celom Slovensku, ktoré nahradili železničné vagóny. Pre mlyn je efektívnejšie a lacnejšie ako všetko, čo sa vyrába modernou technológiou. Vladimír Levický |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |