Hospodársky denník
USD43,373 Sk
EUR41,523 Sk
CHF26,349 Sk
CZK1,138 Sk
  Piatok  14.Apríla 2000

Prevencia veľkou neznámou


Spotrebiteľ sa musí vedieť orientovať
Je to znepokojujúca situácia. Na Slovensku úmrtnosť mužov na kardiovaskulárne ochorenia vo veku do 64 rokov je takmer štvornásobne vyššia ako vo Francúzsku a dvojnásobne vyššia ako v Rakúsku a Nemecku. Zhoršila sa aj naša pozícia oproti Česku a Poľsku, a tak v stredoeurópskom regióne nás predstihujú iba Maďari. Podobne úmrtnosť žien na kardiovaskulárne ochorenia je okrem Maďarska najvyššia v strednej Európe u nás. Choroby srdca a ciev zapríčiňujú najmä tri rizikové faktory, a to: vysoká hladina cholesterolu v krvi, vysoký krvný tlak a fajčenie. Na podnet Združenia zdravá výživa sa o preskúmanie stavu jedného z nich podujal v akcii Cholesterolová mapa Slovenska Ústav preventívnej a klinickej medicíny v Bratislave. Zúčastnilo sa na ňom 1862 osôb (740 mužov a 1122 žien) vo veku od 15 do 91 rokov. Vyšetrenia sa robili v 35 mestách. Aký je výsledok? Napriek tomu, že išlo o dobrovoľníkov, u ktorých sa predpokladá záujem o vlastné zdravie, situácia nie je potešiteľná. Približne tretina mala cholesterol v norme, jedna štvrtina mužov a 30 % žien mala výraznú hypercholesterolémiu. Príčiny nepriaznivého vývoja na Slovensku v ochoreniach a úmrtiach na srdce a cievy nie sú presne známe. Predpokladá sa, že okrem klasických rizikových faktorov ide aj o novšie netradičné príčiny. Skúsenosti z Fínska, Kanady, USA dokázali, že účinná prevencia pomáha znížiť výskyt kardiovaskulárnych ochorení.. Je potrebné legislatívne zabezpečiť, aby výrobcovia potravín na svojich produktoch označovali nielen množstvo tuku v sušine, ale aj obsah vlákniny, jednoduchých cukrov, sodíka, nenasýtených a nasýtených mastných kyselín, aby sa spotrebiteľ vedel orientovať, čo neublíži jeho srdcu a cievam. Zdravé potraviny by mali byť označené logom. Vlasta Luptáková
Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.