|
|||||||||||||||||
Piatok 14.Apríla 2000 |
Prevencia veľkou neznámouSpotrebiteľ sa musí vedieť orientovať Je to znepokojujúca situácia. Na Slovensku úmrtnosť mužov na kardiovaskulárne ochorenia vo veku do 64 rokov je takmer štvornásobne vyššia ako vo Francúzsku a dvojnásobne vyššia ako v Rakúsku a Nemecku. Zhoršila sa aj naša pozícia oproti Česku a Poľsku, a tak v stredoeurópskom regióne nás predstihujú iba Maďari. Podobne úmrtnosť žien na kardiovaskulárne ochorenia je okrem Maďarska najvyššia v strednej Európe u nás. Choroby srdca a ciev zapríčiňujú najmä tri rizikové faktory, a to: vysoká hladina cholesterolu v krvi, vysoký krvný tlak a fajčenie. Na podnet Združenia zdravá výživa sa o preskúmanie stavu jedného z nich podujal v akcii Cholesterolová mapa Slovenska Ústav preventívnej a klinickej medicíny v Bratislave. Zúčastnilo sa na ňom 1862 osôb (740 mužov a 1122 žien) vo veku od 15 do 91 rokov. Vyšetrenia sa robili v 35 mestách. Aký je výsledok? Napriek tomu, že išlo o dobrovoľníkov, u ktorých sa predpokladá záujem o vlastné zdravie, situácia nie je potešiteľná. Približne tretina mala cholesterol v norme, jedna štvrtina mužov a 30 % žien mala výraznú hypercholesterolémiu. Príčiny nepriaznivého vývoja na Slovensku v ochoreniach a úmrtiach na srdce a cievy nie sú presne známe. Predpokladá sa, že okrem klasických rizikových faktorov ide aj o novšie netradičné príčiny. Skúsenosti z Fínska, Kanady, USA dokázali, že účinná prevencia pomáha znížiť výskyt kardiovaskulárnych ochorení.. Je potrebné legislatívne zabezpečiť, aby výrobcovia potravín na svojich produktoch označovali nielen množstvo tuku v sušine, ale aj obsah vlákniny, jednoduchých cukrov, sodíka, nenasýtených a nasýtených mastných kyselín, aby sa spotrebiteľ vedel orientovať, čo neublíži jeho srdcu a cievam. Zdravé potraviny by mali byť označené logom. Vlasta Luptáková |
|
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |