Hospodársky denník
USD45,094 Sk
EUR41,543 Sk
CHF26,394 Sk
CZK1,146 Sk
  Piatok  28.Apríla 2000
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Vášeň topásovej farby

Tmavý sladkastý, ale rovnako omamne silný mok, ktorý objavili Angličania, pochádza zo severu Portugalska. Vynašli ho práve v Porte na strmých terasovitých svahoch v okolí rieky Douro (pretekajúcej práve mestom Porto), ktoré sú dodnes jediným miestom jeho pestovania. Tento rok je toto malebné mestečko európskou „metropolou kultúry“, čo je samo osebe vábivou pozvánkou. Nebyť Porta, bolo by dnes Portugalsko bez mena. Veď Rimania na miestach starších sídel iberského obyvateľstva a fénických obchodníkov založili dve osady: na severnom brehu Portus (t. j. prístav) a oproti nemu Cale (dnešná Vila Nova de Gaia). Zo spojenia oboch mien potom vznikol názov celého kraja.

Pitie portského je umením. Dôležitá je nielen teplota pri jeho podávaní, ale aj pohrávanie sa s týmto, niekedy až korenistým mokom (keď je napríklad až desaťročné) na jazyku. Všetky portské vína s ovocným buketom, najmä druhové, uležané vína 10 až 30 rokov staré, by sa mali vychutnávať trochu vychladené. Mladšie ročníky a výrazne výberové vína môžu byť podávané aj pri izbovej teplote.

„Slovenský trh obohacujeme portským vínom približne dva roky. Jednak je to Porto Barros, a to červené a biele, a Madeira. To prvé - Porto Barros Imperial Tawny - je mladé, vysokokvalitné dezertné víno jemne hnedastej topásovej farby, ktoré v sudoch dozrieva približne dva roky. Jedinečná chuť je výrazná najmä po jedle, resp. len tak s orieškami či so syrom,“ poznamenáva na úvod nášho stretnutia zástupca riaditeľa Impex distribution, s. r. o., Tibor Čičilla. Ako ďalej vysvetľuje, portské sa vyrába aj z bieleho hrozna a tento druh Porto Barros Imperial Branco, ktoré rovnako na Slovensko dovážajú, je zmesou mladých portských vín najlepšieho pôvodu, ktoré rovnako dozrieva v dubových sudoch dva roky. Tento druh má arómu sladko opojnú a jemnú zároveň a môže sa piť nielen samotné, ale aj s tonikom a plátkom citrónu. Okrem toho na slovenský stôl ponúkajú aj zamatové desaťročné víno jemnej topásovej farby Porto Barros 10 Anos, ktoré si v rokoch 1995 a 1997 odnieslo strieborné medaily na súťaži International Wine and Spirits Competition za jedinečne nežnú chuť. Tá vznikla práve namiešaním vysokoakostných vín schválených Inštitútom portského vína v Porte.

Ako sa však vraví, portské víno je tým lepšie, čím je staršie. „Aj preto fajnšmekrom dodávame tiež dvadsaťročné portské. Každý výrobca portského má však vlastný recept, tajomstvo miešania. Avšak správny odborník vín chuť rozozná,“ poznamenáva T. Čičilla. Impex distribution, s. r. o., nezostal len pri portskom, veď Madeira z blízkeho ostrova je rovnako výnimočná. Zaujímalo nás, kde možno vína ochutnať. „Okrem špecializovaných vinoték sme sa dohodli aj na predaji vín v sieti obchodných domov Tesco. Tieto obchodné domy pripravujú na prelom septembra a októbra Dni vína, aby sa ľudia dozvedeli o týchto nápojoch trochu viac, o príležitostiach, pri ktorých ich majú piť, o teplote, ktorá je potrebná pri podávaní vína. Portugalské vína sú trochu ťažšie v porovnaní s ostatnými, je tam prítomného viac alkoholu a ide o dlhší čas dozrievania, preto sa zväčša pijú po jedle. Desať- a dvadsaťročné vína, ktoré dovážame, preto viac sústreďujeme do vinoték kde už znalci vín sú.“ Ako ďalej poznamenal T. Čičilla, už v najbližšej dobe rozšíria sortiment o značku portugalského svetoznámeho ružového vína Mateus Rosé, ktoré si samo vytvára počas dozrievania kyslík. V tejto súvislosti už pripravujú uzavretie zmluvy s jedným z najväčších výrobcov vína v Portugalsku, firmou Sograpé.

Slávka Blazseková

Kontakt:

IMPEX distribution, s. r. o.

Štefánikova 14

811 05 Bratislava

Tel.: 02/52495719

02/52495721

Fax: 02/52495720

počasie

Na celom území očakávame príjemné teplotno-vlhkostné podmienky. Pozitívne sú účinky na toleranciu telesnej a duševnej námahy, zvýšenie tonusu vedie k vyšším výkonom a lepším reakciám. Pacienti so srdcovo-cievnymi ochoreniami nemajú preceňovať svoje sily, majú sa šetriť a vyhýbať väčšej námahe a stresovým situáciám. Je skon k vyššej pulzovej frekvencii. Vegetatívne labilní ľudia s nízkym tlakom krvi, citliví na počasie môžu reagovať bolesťami hlavy, zväčša migrenózneho pôvodu a pocitom závratu. Výraznejšie môžu ustúpiť reumatické ťažkosti. Spánok počas oddychových fáz je hlboký a pokojný - napomáha lepšiu regeneráciu síl organizmu. Miestami v nižších polohách v ranných hodinách možnosť zvýšenej záťaže dýchacieho systému. n Zajtra pretrvávanie uvedených priaznivých vplyvov počasia na meteosenzitívnych ľudí.(zč)

n Dnes bude jasno až polojasno, na severe a východe časom oblačno. Popoludní sa ojedinele vyskytnú prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota 22 až 26 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m 12 stupňov. Juhovýchodný vietor 1 až 4, cez deň na juhozápade okolo 7 m/s. n V sobotu a nedeľu bude jasno a polojasno. Zrána ojedinele hmla. Na severe a východe pri časom zväčšenej oblačnosti ojedinelé prehánky alebo búrky. Najnižšia nočná teplota 12 až 8, v dolinách miestami okolo 6 stupňov. Najvyššia denná teplota 23 až 27, na severe okolo 21 stupňov. n Slnko vyjde zajtra o 5.38 a zapadne o 20.01 h.

Amsterdam oblačno18
Atényslnečno22
Belehradslnečno23
Berlínpolooblačno21
Bratislavaslnečno25
Brusel oblačno18
Budapešťslnečno25
Bukurešťslnečno19
Frankfurtoblačno24
Helsinkizamračené15
Istanbuljasno19
Kodaňoblačno14
Kyjevslnečno21
Lisabonslnečno16
Londýndážď12
Madridslnečno18
Milánooblačno24
Moskvajasno23
Oslozamračené10
Paríždážď13
Prahaslnečno21
Rímprehánky20
Sofiaslnečno16
Štokholmoblačno18
Varšavajasno23
Viedeňslnečno25
Záhrebslnečno23
Ženevadážď17

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.