Hospodársky denník
USD43,618 Sk
EUR41,607 Sk
CHF26,319 Sk
CZK1,149 Sk
  Streda  5.Apríla 2000

Cukrovarníci pred kolapsom


Otvoreným listom žiadajú ministra o zmeny
O pozastavenie účinnosti terajšieho trhového poriadku pre cukor a cukrovú repu a jeho následnú novelizáciu požiadali ministra pôdohospodárstva SR Pavla Koncoša svojím včerajším otvoreným listom predstavitelia Slovenského cukrovarníckeho spolku (SCS). Súčasná podoba trhového poriadku môže podľa nich viesť ku skončeniu pestovania repy a k premene cukrovarov na baliarne importovaného cukru. Cukrovarníci preto považujú za nevyhnutné stiahnutie svojich zástupcov z komoditnej rady a prerušujú aj spoluprácu pri praktickom zavadzaní poriadku do praxe. Stav cukrovarníctva SR je pritom veľmi vážny už po stomiliónových stratách z predchádzajúcich dvoch rokov a hrozbu kolapsu sa zatiaľ darilo odvracať len vďaka masívnej finančnej podpore zahraničných investorov v spracovateľských podnikoch, uvádza sa ďalej v liste. Konkrétne výhrady cukrovarníkov sa týkajú premrštenia celonárodnej produkčnej kvóty pre alternatívne kukuričné sladidlo - izoglukózu. Jej objem vo výške 36 800 ton podľa SCS spôsobí vytvorenie vysokých prebytkov cukru na domácom trhu. Vývozom týchto prebytkov na zahraničné trhy s nižšími svetovými cenami, ktoré sú deformované proexportnými dotáciami, je však možné na jeden kilogram exportovaného cukru očakávať stratu približne 8 Sk. Stanovenie pevnej minimálnej ceny nie podľa SCS je funkčné, pokiaľ nebudú vytvorené patričné bariéry proti nadmerným dovozom zo zahraničia. Podľa spolku je MP SR ochotné vyhovieť požiadavkám Poľska na odstúpenie od množstvových obmedzení pre dovoz cukru z tejto krajiny. Cukrovarníci sú kritickí aj proti prísľubu prideľovania pestovateľských dotácii vo výške 170 Sk na tonu vypestovanej repy, pretože to podľa nich vedie k zníženiu minimálnej ceny repy aj cukru. „Nezodpovednosť a trestuhodnosť“ tohto zámeru však spočíva podľa SCS v tom, že ide v podstate o presunutie štátnych prostriedkov na rozvoj prvovýroby do ziskov spotrebiteľov cukru v potravinárskom priemysle. SCS túto sumu odhaduje asi na 300 mil. Sk. (TASR)
Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.