Hospodársky denník
USD43,162 Sk
EUR41,595 Sk
CHF26,42 Sk
CZK1,147 Sk
  Štvrtok  6.Apríla 2000
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Rok je od zberu úrody po zber


Je raritou, keď štát nedotuje pestovateľov
Pravdaže v konzervách. To sú hlavné komodity, s ktorými sa môžete stretnúť na pultoch našich obchodov prakticky na celom Slovensku. Hrášok sterilizovaný v slanom náleve, ale najmä na jedálnom lístku nielen vegetariánov. Lahôdková kukurica, vyrobená z amerických hybridných druhov kukurice s prídavkom soli, sa používa za studena aj za tepla na prípravu príloh a šalátov. Dokonca čoraz častejšie ju vidíte aj na tanieroch jedál z čínskej kuchyne, hoci popravde mali by tam byť bambusové výhonky. Zeleninové výrobky a niektoré hotové jedlá z „kuchyne“ dunajskostredských konzervárov sa objavujú na pultoch a regáloch predajní od najmenšieho balenia až do 3,6 kilogramu (napríklad fazuľka pre veľkoodberateľov). Pod ochrannou známkou Apetit pri zeleninových výrobkoch a Siesta pri mäsových výrobkoch či hotových jedlách prichádzajú na trh výrobky z výrobného závodu na Múzejnej ulici v Dunajskej Strede. Sprievodcom po firme sa nám stal konateľ spoločnosti Ing. Ladislav Trúchly. Čo s nadúrodou
„U nás je všetko inak ako napríklad v mliekarňach alebo v inom priemyselnom podniku. My naše výrobky prakticky od zberu úrody predávame až do nasledujúcej sezóny a polotovary používame na výrobu počas zimného a jarného obdobia. Čo sa týka zeleného hrášku mali sme dobrý rok, úroda bola totiž vyššia o 20 % ako po iné roky, ale katastrofálna bola úroda paradajok. Fazuľka mala normálnu úrodu, ale kukurica rekordnú. V našich podnikateľských úvahách sme sa museli rozhodnúť v roku 1999, čo urobíme s veľkou nadúrodou hrášku a kukurice. Potrebovali sme si súčasne upevniť pozície na domácom trhu a nasmerovali sme naše aktivity aj na trhy bývalých krajín RVHP a krajín Ruskej federácie. Naše snahy napriek začiatočným sľubným výsledkom sa ukázali pre súčasnú ekonomickú situáciu obyvateľstva ako vzdialené. Podarilo sa nám dostať aj na svetovú cenu, problémy neboli s kvalitou, ale ani s platbyschopnosťou partnerov. Zmenili sa však trhové podmienky v týchto krajinách a, žiaľ, k horšiemu. Naším hlavným výrobným programom je výroba zeleninových konzerv v slanom náleve, sterilizovaných pri teplotách nad 100 stupňov Celzia. Sem patrí hrášok, kukurica a fazuľka. Pri týchto komoditách sa snažíme zvyšovať výrobu. Najmenšie balenie je 180-gramové, tým sa snažíme vychádzať v ústrety malým domácnostiam, a najväčšie sú známe štvorlitrové fľaše. Dôraz kladieme na malospotrebiteľov a chceme sa dostať do všetkých tuzemských sietí. Silná konkurencia
Rátame s tým, že konkurenčné podmienky od roku 2000 budú ešte tvrdšie. Nastupujú zahraničné reťazce a cítime silnú konkurenciu z českej strany. V Česku zostala v tejto oblasti už len jedna firma, a to je Hamé Babice, ktorá po odkúpení podielu v OTME sa stala monopolom v Českej republike. Žiaľ, veľmi neskoro prišli opatrenia zo strany štátu nejakým spôsobom limitovať, alebo obmedzovať dovoz týchto komodít. Dnes situácia vyzerá tak, že pri zeleninových výrobkoch má firma Hamé Babice na slovenskom trhu 60 - 65 % a pri mäsových výrobkoch zo skupiny cestovného občerstvenia a hotových jedál až 80 percent. Pri našich rokovaniach sa snažíme nejakým spôsobom presadiť, aby sa na slovenskom trhu predávali hlavne slovenské výrobky, aby mali aspoň nejaký podiel slovenské výrobky. Čo sa týka veľkosti a ekonomickej sily, nemôžeme sa porovnávať s Babicami, vlani dosiahli obrat takmer 2,5 mld. Sk a po fúzii s OTMOU to bude obrat zrejme nad 3 mld. Sk. My sme dosiahli vlani obrat 120 mil. Sk. Bola by to samovražda, keby sme sa pokúšali na malom slovenskom trhu s takýmto monopolom viesť konkurenčný boj. Preto sme zvolili inú taktiku. Úzko spolupracujeme s naším najväčším konkurentom, keď dodávame k nim niektoré naše výrobky. Snažíme sa ich doviesť k tomu, aby to, čo oni nevyrábajú, sa v rámci výmenného obchodu dostalo prostredníctvom nich do českých obchodných sietí. Tie výrobky, ktoré sa takto dostanú do českých sietí, automaticky prichádzajú už aj na Slovensko. Priznávam, je to ešte stále otázka rokovaní. Sami na seba
Okrem českého partnera spolupracujeme aj so slovenskými firmami. Naše výrobky nedostať len pod našimi ochrannými značkami Apetit - pri zeleninových výrobkoch a Siesta - pri mäsových výrobkoch. Sme schopní spolupracovať s každým serióznym partnerom na veľmi širokej úrovni. O nemožnosti dostať prijateľný úver sa nemusím veľmi zmieňovať. Toto odvetvie výroby neznesie úrokovú mieru, ktorú banky ešte stále žiadajú. Rok 1999 sme skončili síce so ziskom, ale úplne minimálnym.“ Ing. L. Trúchly pripomína, že po likvidácii bývalej sesterskej firmy prevzali od septembra vlaňajšieho roka aj spracovanie mäsa a výrobu mäsových konzerv, cestovného občerstvenia, paštét, rôznych nárezov a hotových mäsových konzerv. Zabehnutie tejto výroby bolo značnou finančnou záťažou. „Slovensko je jediná krajina v Európe, v ktorej neexistujú priame alebo nepriame dotácie do poľnohospodárskej produkcie, konkrétne do pestovania zeleniny. Pestovanie zeleniny nefiguruje na nijakých štátom podporovaných smeroch. Preto pozícia na exportných trhoch v Poľsku, Maďarsku a odnedávna aj Bulharsku je nesmierne ťažká. Platí, že keď nedotuje štát, musia dotovať sami výrobcovia, aby mohli vyrábať určité výrobky. Nie je to zdravé, lebo priemerná svetová cena týchto výrobkov sa pohybuje približne na úrovni našich vlastných nákladov.“ Pri rozlúčke mi so šibeničným humorom poznamenal, že majú na rok 2000 obrovské plány - „prežiť“. Chceli by zúžiť sortiment a dosiahnuť pritom rast výroby o 20 percent. To sa oplatí už aj modliť, aby aj počasie prialo a urodilo sa dosť kvalitnej zeleniny. Ivan Klačanský

počasie

Očakávame pretrvávanie intenzívnejších ťažkostí u ľudí s ochoreniami pohybového systému, najmä u reumatikov. Zvýšená je potreba spánku, ktorý je zväčša hlboký s dobrou regeneráciou síl organizmu. Prevládajúce dráždivé počasie zvyšuje u vegetatívne labilných meteosenzitívnych ľudí s nízkym tlakom krvi telesnú aj duševnú výkonnosť. Môžu nastať krátkodobé záťaže dýchacích ciest. Zvýšený je sklon k žalúdočným, žlčníkovým a črevným ťažkostiam. n Zajtra neočakávame podstatnejšiu zmenu vplyvu počasia na meteosenzitívnych ľudí. (zč)

n Dnes bude v západnej polovici územia postupne oblačno až polojasno, na severe a východe prevažne veľká oblačnosť. Večer aj tu zmenšovanie oblačnosti. Miestami občasný dážď alebo prehánky, najmä na severe a východe od 800 m snehové. Najvyššia denná teplota 7 až 12, na severe miestami okolo 5 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -4 stupňov. Severozápadný až severný vietor 5 až 10, v nárazoch miestami okolo 15 m/s. Na horách 15 až 20 m/s. n V piatok bude polooblačno až oblačno, na severe až veľká oblačnosť. Miestami občasný dážď alebo prehánky, od nadmorskej výšky približne 800 m snehové. V sobotu veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach občasný dážď alebo prehánky, od výšky asi 600 m snehové, v priebehu dňa od severu ubúdanie zrážok a zmenšovanie oblačnosti. Najnižšia nočná teplota v piatok 2 až -2, v sobotu 4 až 0 stupňov. Najvyššia denná teplota 7 až 11, na severe okolo 4 n Slnko vyjde zajtra o 6.19 a zapadne o 19.30 hod.

Amsterdampolojasno9
Atényjasno19
Belehradoblačno15
Berlínpolojasno10
Bratislavaoblačno11
Bruselpolojasno13
Budapešťoblačno12
Bukurešťzamračené16
Frankfurtpolojasno11
Helsinkiprehánky3
Istanbuljasno21
Kodaňoblačno8
Kyjevdážď13
Lisabonjasno18
Londýnjasno10
Madridjasno14
Moskvadážď15
Oslo dážď7
Parížjasno12
Prahapolooblačno7
Rímoblačno16
Sofiadážď12
Štokholmoblačno7
Varšavaprehánky6
Viedeňoblačno12
Záhreboblačno12
Ženevaoblačno9

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.