Hospodársky denník
USD43,214 Sk
EUR41,635 Sk
CHF26,431 Sk
CZK1,148 Sk
  Piatok  7.Apríla 2000
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Byť spojencom zdravého života


Jesť pre niečo, aby sme nebrali lieky proti niečomu, to je cesta potravinárstva Dnes je najväčším zdravotným nebezpečenstvom predčasné starnutie. Toto sa prejavuje neodôvodnenou únavou, nedostatkom životnej energie a chronickými bolesťami. Najčastejšou príčinou predčasného starnutia je nesprávna strava, ktorá nedokáže zabezpečiť prísun energie do nášho tela. Proces zachovania kvalitného života vyžaduje, že každá z našich buniek dostane tie živiny, ktoré jej umožnia produkovať energiu potrebnú na výkon, ale aj reprodukciu. Bez tejto energie strácame rýchlo našu vitalitu a náš imunitný systém prestáva fungovať. Z tohto poznatku by sme mohli odvíjať podstatu orientácie slovenského potravinárstva do budúcnosti. Ponúkame vám názory odborníka, prezidenta Dividend Groupu, Františka A. Keď som správne pochopil, tak tvrdíte, že slovenskí potravinári sa dnes zaoberajú nielen otázkou prežitia, ale aj otázkou obsahu jedla? - V krátkej perspektíve je dôležité prežiť za každú cenu. Keď nefunguje trh a verejná kontrola potravín, tak sa otvára priestor pre každého podvodníka.
Tento vývoj nás dnes doviedol do situácie, keď musíme konštatovať, že klobásy, ktoré kedysi boli z mäsa, sú dnes zmesi. Takisto je chlieb, ktorý kupujeme, nafúknutý rozličnými emulgátormi. Politici nezvládli veterinárnu kontrolu a tzv. garážové zabíjačky zaplavujú Slovensko výrobkami, ktoré obsahujú čokoľvek. Zákazník si vyberá podľa ceny v nádeji, že sa mu nič nestane. Časť výrobcov potravín devastuje životné prostredie preto, aby získali výhodnejšiu pozíciu na trhu. Kým zákazník nevie, čo je a od koho kupuje, majú podvodníci zelenú. V dlhšej perspektíve je takáto situácia neudržateľná, pretože je v záujme tak výrobcov, konzumentov, ako aj štátu, aby sa nastolil poriadok. V našej potravinárskej divízii, ktorá sa skladá z výroby cukru, mäsa, mrazenej zeleniny, múky, hydiny a pekární, prebieha proces uvedomenia si kvality ako centrálneho pojmu našej existencie v budúcnosti. Toto sa týka aj našich poľnonákupov a systému skladovania a rozvozu mrazeného tovaru. Sme presvedčení, že iba vtedy, keď sa staneme spojencom zdravého života, budeme úspešní v podnikaní. Naším cieľom je introdukovať na Slovensku sériu jedál s efektom tzv. functional food. Môžete poodhaliť, čo sa vlastne skrýva za týmto pojmom?
- Vychádzame z tézy, že človek ma biologické predpoklady dožiť sa 120 rokov. Veríme, že po štyridsiatke závisí naše zdravie na 25 percent od genetických predpokladov a na 75 percent od toho, ako sa k našim génom správame. Najnovší výskum potvrdzuje, že jedlo a prostredie ovplyvňujú naše gény a že jedlom môžeme ovplyvniť naše zdravie v pozitívnom smere. Čisto technicky dochádza v našich bunkách k procesu spaľovania tých látok, ktoré sa nachádzajú v jedle. Pri tomto procese sa tvoria látky, medzi ktorými hlavne tzv. voľné radikály sú predmetom našich štúdií. Tieto extrémne reaktívne látky môžu poškodiť naše DNA, začať oxidáciu tukových kyselín a lipidov v membráne. Základná funkcia cely produkovať energiu môže byť narušená, a tým aj kvalita a dĺžka nášho života. Telo vyvinulo niekoľko mechanizmov, ako zabrániť škodlivému efektu voľných radikálov, tzv. antioxidanty. Je známe, že vitamín C stimuluje schopnosť tela takéto látky tvoriť. Ľudia jednoducho potrebujú jesť veľa zeleniny a ovocia, aby týmto procesom pomohli. V budúcnosti budeme jesť pre niečo, namiesto toho, aby sme brali medicíny proti niečomu. Takéto jedlé s dokumentovanými vlastnosťami sú predmetom našej podnikovej stratégie. Väčšina predčasných starcov medzi 50 - 60 rokmi svojho života sú obete nesprávneho stravovania. - Trochu nadsadene áno. Človek v tomto veku by jednoducho nemal mať pohybové problémy. Takisto by nemal trpieť únavou iba preto, že sa znova zobudil. Dlho sme na Slovensku verili v tézu „čo symptóm, to medicína“. Prevažná väčšina príčin predčasného starnutia spočíva v triviálnom nedostatku obyčajných antioxidantov - vitamín C, selén, vitamín B6, vitamín B12, zinok atď. Verím tomu, že potravinári majú zodpovednosť za to, čo jeme.
Osobne si však myslím, že v prvom rade sme sami zodpovední za náš vlastný život. Ak si máme možnosť vybrať, tak si vyberme také potraviny, ktoré zabezpečia, aby naše DNA po útoku voľných radikálov nebolo poškodené. Potravinári sa chytili rozumu, ale ktoré potraviny si konzumenti majú vybrať? - Keď kupujúci chce vedieť meno výrobku, ktorý mu zníži krvný tlak a zároveň ochráni pred chrípkou, tak ho musím sklamať. Tak ďaleko ešte nie sme. Odporučil by som však pestrý stravovací režim. Mäso od výrobcov, ktorí majú certifikát kvality, alebo na ňom pracujú. Napríklad zo seredského mäsopriemyslu. K mäsu však treba kvalitnú zeleninu. Nie všetci už alebo ešte máme záhradky, a tak sme odkázaní na výrobcov zväčša mrazenej zeleniny. Mraziarne Sládkovičovo sú najväčším výrobcom na Slovensku a konzumenti tak doma, ako aj v zahraničí si ich výrobky pochvaľujú. Obidva podniky sú zapojené do programu functional food a intenzívne pracujú s obsahom svojich výrobkov. Peter Kasalovský

počasie

Dnes predpokladáme častejší výskyt anginóznych ťažkostí. Pri vegetatívnej dystónii je zvýšená potreba spánku. Častejšie sa môžu vyskytnúť bolesti hlavy, jaziev, kĺbov a starších poranení. V priebehu dňa sa zvyšuje záťaž srdcovo-cievneho, pohybového aj dýchacieho systému. Zvýšený môže byť sklon k zažívacím ťažkostiam. Znižuje sa tolerancia telesnej a duševnej námahy a koncentrácia, zvyšuje sa náchylnosť k nervozite, podráždenosti, únave a depresii.n Zajtra očakávame ústup niektorých ťažkostí podmienených počasím. Pretrvávajú intenzívnejšie reumatické bolesti a sklon k depresii. Môže sa zhoršiť priebeh ekzematóznych kožných ochorení.(zč)

n Dnes bude jasno až polojasno. V priebehu dňa od severozápadu pribúdanie oblačnosti a popoludní miestami prehánky, v horských oblastiach snehové. Najvyššia denná teplota 6 až 10, na severe miestami okolo 3 stupne. Severozápadný až severný vietor 4 až 8, v nárazoch miestami ešte okolo 15 m/s. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -3 stupne. n V sobotu bude prevažne veľká oblačnosť a na mnohých miestach prehánky, od výšky asi 600 m snehové, v nedeľu polooblačno až oblačno a ešte miestami prehánky. Najnižšia nočná teplota 3 až -1, v nedeľu v horských dolinách miestami okolo -3, najvyššia denná teplota 7 až 11, na severe okolo 4 stupne.n Slnko vyjde zajtra o 6.17 a zapadne o 19.31 hod.

Amsterdamoblačno9
Atényslnečno19
Belehradoblačno10
Berlíndážď10
Bratislavaoblačno10
Bruselslnečno12
Budapešťpolooblačno10
Bukurešťoblačno11
Frankfurtjasno11
Helsinkipolojasno6
Istanbuloblačno15
Kodaňoblačno12
Kyjevdážď5
Lisabonpolooblačno15
Londýnpolooblačno13
Madridpolojasno16
Moskvasneženie2
Oslo prehánky5
Parížpolojasno13
Prahadážď8
Rímdážď16
Sofiaoblačno5
Štokholmpolojasno5
Varšavapolooblačno10
Viedeňoblačno9
Záhreboblačno9
Ženevajasno11

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.