Hospodársky denník
USD47,314 Sk
EUR43,053 Sk
CHF27,653 Sk
CZK1,165 Sk
  Štvrtok  11.Mája 2000

Napriek zisku tak-tak prežívajú


Neuveriteľné požiadavky obchodu a veľkoskladov na výrobcov Pred dvadsiatimi rokmi stála Mária Pospíšilová pri zakladaní Družstevného obchodného a výrobného podniku, ktoré sa zaoberalo výrobou známych DRU výrobkov, teda trvanlivého maslového pečiva. Po likvidácii družstva, a tým aj odchode z materskej firmy, ju bývalé kolegyne uhovorili, aby sa na výrobu tyčiniek dala ona sama. Tu kdesi, v roku 1996, sú začiatky firmy An-Po so sídlom v Seredi - Horný Čepeň. Podnikať síce začali aj jej dcéry spolu s manželmi, ale postupne od problémov výroby odchádzali za inými aktivitami a čoraz viac zodpovednosti aj starostí prechádzalo na ňu. V priebehu jedného roka vydala tri dcéry, a tak na podnikanie neostalo veľa finančných zdrojov. Nechýbal jej však entuziazmus. Na základnú investíciu si musela zobrať úver,
ktorý dodnes, hoci už dobre rozbehnutú firmu, stále zaťažuje. Výrobný sortiment slaného pečiva tvorili spočiatku len dva druhy výrobkov pod obchodným názvom Tinky s gramážou 90 g a 45 g v prenajatých priestoroch. Spoločne s dvanástimi pracovníkmi, z toho bol len jeden údržbár a ona sama, zabezpečovala celý administratívny chod firmy vrátane odbytu, prekonali veľmi problémový prvý rok. Začiatočná strata ju však neodradila a už ku koncu roka firma nebola vo výraznom mínuse. Minulý rok sa presťahovali do staršieho kúpeného objektu, samozrejme, po rozsiahlej prestavbe. Investície dosiahli výšku takmer 3 mil. Sk. Súčasťou objektu okrem samej výrobnej prevádzky je aj útulné pohostinstvo s kuchyňou, kde denne ponúkajú chutné minútky a klasickú stravu. Vybavenie kuchyne s modernou technológiou si vyžiadalo ďalšie finančné náklady, v objekte sa nachádza aj malá predajňa potravín, ktorá slúži predovšetkým ženám z prevádzky a spoločenská sála na usporadúvanie svadieb a iných príležitostných akcií s kapacitou 30 miest s kompletne novým, „na mieru šitým“ Veľký areál si ešte vyžaduje investície, podľa Márie Pospíšilovej by sa tu mala nachádzať krásna záhrada, parkovacie plochy a zimná záhrada v samom objekte, „treba však postupovať v rámci finančných možností a poradia dôležitosti“, konštatuje riaditeľka výroby. „Dôležité je, že výroba, skladové i sociálne priestory pre pracovníčky vrátane kuchynky - kuchynka a sprchy - sú vybudované na úrovni. Dodnes sme nikdy nemali žiadny problém s kvalitou, hygienou a všetky kontroly prebiehajú bez výhrad.“ Dnes tovar expeduje cez veľkosklady po celom Slovensku a do Česka. Veľkosklady však na výrobcov kladú podmienky, nad ktorými musia veľmi uvažovať, či ich prijať alebo neprijať. Odberatelia si určujú termín splatnosti faktúr, žiadajú platenie percent z predaja, tzv. bonusy, platia za zaknihovanie výrobku. To všetko sú podľa Márie Pospíšilovej finančné tlaky, ktoré znižujú zisk
výrobcov. „Samozrejme, že sa nájdu i seriózni partneri, podľa ich objednávok by sme mohli riadiť aj výrobu, navyše, platia včas a pravidelne. Patrí medzi ne Nitra Zdroj, Rudea Ružomberok, Prima Zdroj Prievidza a ďalšie. Máme veľa neplatičov, a keďže naše súdy fungujú tak, ako fungujú, mnohé z našich pohľadávok sú nevymáhateľné. Pre takú malú firmu, akou sme my, je každá chýbajúca koruna katastrofou. Najviac nás trápi nespoľahlivosť obchodných partnerov, keď majú platiť, začnú sa vyhrážať, že tovar nemusia brať od nás, ale od konkurencie alebo zo zahraničia. Pritom si dovolím tvrdiť, že slovenské výrobky sú neporovnateľne kvalitatívne lepšie.“ V súčasnosti vo firme An-Po vyrábajú osem druhov výrobkov so slanou, makovou a sezamovou posýpkou v 500 gramovej rodinnej gramáži, 90- a 45-gramovom balení. Skúšali aj výrobu paprikových, grahamových tyčiniek, no pre malý dopyt ich výrobu zastavili. „O naše výrobky je veľký záujem, s cenou sa snažíme vychádzať tak, aby sme boli zaujímaví pre všetkých zákazníkov. Myslím si však, že máme taký istý problém ako všetky firmy. Nie je problém vyrobiť, keď ste technicky dobre vybavený. Problém je dostať peniaze
domov.“ Začínali s objemom desaťtisíc kartónov mesačne, teraz zvýšili výrobu o päťtisíc kartónov navyše, pričom znížili stav na desať pracovníčok na dve zmeny, čo predstavuje 10 mil. Sk. Výroba je síce zisková, ale firma stále investuje, čo zaťažuje a len tak-tak prežíva. Aj napriek tomu si plní všetky záväzky voči štátu. Pohľad na výrobnú linku fascinuje. Na jednej strane sa vloží surová zmes, o štyri minúty neskôr a niekoľko metrov ďalej vyjdú hotové posypané tyčinky, ktoré sa podľa objemu balenia vzápätí ocitnú v pripravených vreckách s potlačou a putujú do kartónov. Každý z nich je označený nielen druhom a dátumom výroby, ale aj kontrolnou značkou tej-ktorej pracovníčky, aby v prípade reklamácie vo firme hneď vedeli reagovať, kto prípadnú chybu spôsobil. Certifikácia výrobkov je samozrejmosťou, logo firmy je chránené. Suroviny využívajú výlučne zo Slovenska, jediná dovozová z Olomouca je posypová soľ, ktorá sa v požadovanej podobe u nás nevyrába. Mária Pospíšilová by sa rada v budúcnosti zúčastňovala na tematických veľtrhoch, z finančných dôvodov si to však zatiaľ nemôže dovoliť. A keďže jej prvoradým cieľom je udržať si kvalitu a objem výroby v zložitých ekonomických pomeroch a stále sa znižujúcej kúpyschopnosti obyvateľstva, musí sa poriadne oháňať. Zora Petrášová
Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.