Hospodársky denník
USD47,634 Sk
EUR43,204 Sk
CHF27,768 Sk
CZK1,165 Sk
  Piatok  12.Mája 2000

Bryndza v pôvodnej podobe


Najstaršia konzervácia ovčieho mlieka
Bryndza sa na Slovensku remeselne vyrába viac ako dvesto rokov. Na jej výrobu boli u nás platné predpisy už v roku 1895, ktoré sa o. i. zaoberali aj problematikou „falšovania poľnohospodárskych produktov“. Zdravotné predpisy a nariadenia boli v tomto smere platné však už od roku 1876. V minulosti bola slovenská bryndza vo svete známejšia ako v súčasnosti a spomína sa aj v staršej zahraničnej literatúre. Bola nielen najrozšírenejším, ale aj najstarším spôsobom konzervácie ovčieho mlieka. Moderným porovnávacím výskumom pastierstva v Karpatoch sa dospelo k poznatku, že zo všetkých krajín karpatského oblúka je dnes Slovensko jedinou krajinou, ktorá ju vyrába v jej pôvodnej podobe. Z ekonomického pohľadu a dosahu na výživu má značný význam, hoci ovčiarstvo na Slovensku, žiaľ, upadlo. Priemerne sa u nás ročne vyrobí asi 3500 ton tejto pochutiny, ktorej je spravidla nedostatok, pričom časť ide na export. Andrej Pokojný
Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.