Hospodársky denník
USD47,648 Sk
EUR43,017 Sk
CHF27,635 Sk
CZK1,167 Sk
  Pondelok  15.Mája 2000
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Naša výživa zaostáva v kvalite

Stravovacie návyky priamo súvisia s dĺžkou ľudského života

Na príčinách vzniku ochorení sa výživa výrazne podieľa a odhaduje sa, že je to asi na 40 až 60 %. Má úlohu pri vzniku srdcovo-cievnych chorôb, nádorových ochorení, pri cukrovke, vysokom krvnom tlaku, ochoreniach pečene, žlčníka a žlčových ciest, málokrvnosti, ochoreniach z nedostatku vápnika a pri množstve iných chorôb.

Naša výživa je podľa odporúčaných výživových dávok (OVD) energeticky nadmerná, hlavne pre vysokú spotrebu tukov (+ 47 % ) a sacharidov. Pretrváva deficit v spotrebe vápnika a vitamínu C. Najmä z hľadiska ochrany a podpory zdravého vývoja detského organizmu za kritickú skutočnosť musíme považovať pokles spotreby mlieka a mliečnych výrobkov.

V strednej dĺžke života zaostávame

Muži - rok 1990 – 66,64 roka, v roku 1996 – 68,80 roka, zvýšenie 2,2 roka

Ženy - rok 1990 – 75,44 roka, v roku 1996 - 76,55 roka, zvýšenie 1,2 roka

Na srdcovo-cievne ochorenia ročne umiera u nás asi 25-tisíc ľudí, čo predstavuje z celkového počtu umretých 53,3 %.

- Na nádorové ochorenia ročne umiera asi 11-tisíc ľudí, čo predstavuje 19 %.

- Každý desiaty občan vo vekovej kategórii 25 – 65 rokov trpí na artériovú hypertenziu.

- Až 32 % populácie trpí nadváhou.

- Približne 13 % populácie má zvýšenú hladinu cholesterolu.

- Cukrovka sa vyskytuje u 3 – 4 % populácie.

- Rastie riziko vrodených chýb.

Program ozdravenia výživy obyvateľstva SR sleduje zlepšiť súčasný štandard výživy a v priamej nadväznosti tým aj zdravotnej situácie obyvateľstva s plným využitím jedného z najvýznamnejších faktorov prevencie, ktorým je správna výživa vo vzťahu k veku, pohlaviu, zamestnaniu a k daným životným podmienkam človeka.

Medzinárodné porovnanie

Pri našej snahe o integráciu do Európskej únie je najvhodnejšie porovnanie spotreby základných potravín v SR a EÚ z údajov ŠÚ SR a Zelenej správy MP SR. Podľa stravovacích zvyklostí sú tu, samozrejme, značné rozdiely, predsa však postavenie Slovenska možno v porovnaní so štátmi zhodnotiť tak, že spotreba

ˇ mäsa je u nás nižšia ako v takmer všetkých štátoch EÚ,

ˇ po poklese spotreby mlieka patrí SR na úroveň krajín EÚ s tradične nízkou spotrebou,

ˇ v spotrebe syrov patrí SR medzi najhoršie v porovnaní so štátmi EÚ,

ˇ v spotrebe vajec ešte stále prekračujeme hodnoty všetkých štátov EÚ,

ˇ spotreba cukru je vysoká, čo je však nielen náš, ale celoeurópsky problém,

ˇ v spotrebe obilnín sa SR pohybuje medzi hornou polovicou štátov EÚ,

ˇ spotreba strukovín nás radí zasa do dolnej polovice,

ˇ v spotrebe ovocia sa radí Slovensko medzi krajiny s jeho nízkou konzumáciou.

Zaujímavé je sledovať náš prívod najdôležitejších živín s výživovými cieľmi, ktoré pre Európu vypracovala Svetová zdravotnícka organizácia (SZO). Ak tieto ciele porovnávame s našou súčasnou spotrebou živín, ukazuje sa, že:

ˇ Musíme zvýšiť spotrebu komplexných sacharidov, teda predovšetkým zdrojov škrobu. Potrebujeme znížiť spotrebu sacharózy. Vysoký prívod sacharózy je však súčasný problém všetkých vyspelých krajín.

ˇ Príjem bielkovín síce zodpovedá pôvodným odporúčaniam SZO, podľa súčasných názorov by však ich podiel na energetickom príjme bolo vhodné znížiť na 10 - 11 %. Prívod celkových tukov musíme výrazne znížiť. Je nevyhnutné znížiť prívod cholesterolu a soli a zvýšiť prívod vlákniny.

Ciele programu ozdravenia výživy

Do roku 2010 dosiahnuť zníženie:

1. Denného energetického príjmu o 10 %

2. Príjmu tukov ako živiny najmenej o 20 %

3. Príjmu cholesterolu o 30 %

4. Živočíšnych bielkovín o 10 %

4. Sacharózy (repného cukru) o 30 % až 40 %

2) 5. Chloridu sodného (kuchynskej soli) najmenej o 30 %

Do roku 2010 zvýšiť príjem:

1. Vitamínov C, E a beta karoténu

2. Celkových sacharidov (polysacharidov, nestráviteľných sacharidov – vlákniny)

3. Nenasýtených mastných kyselín typu n-3 (rybieho pôvodu)

4. Horčíka a vápnika

5. Stopových prvkov zinku a selénu

Ďalej zvýšiť spotrebu:

1. Obilnín a ich výrobkov z celozrnných a tmavých múk

2. Strukovín

3. Rýb (n-3 polyénových mastných kyselín)

4. Kyslo - mliečnych výrobkov, tvarohu a syrov s nízkym obsahom tuku (do 20% tuku v sušine)

5. Zeleniny a ovocia

6. Zemiakov

7. Húb (hlivy ustricovej)

8. Hydiny (kurčatá, morky a pod.)

9. Prírodných minerálnych stolových vôd

Podpora vhodného stravovania detí a mládeže

a) Rozvojom školského stravovania

- zastaviť pokles rušenia školských stravovacích zariadení,

- podporovať dostupnosť školského stravovania, najmä pre deti z rodín s nižším príjmom,

- aktualizovať vzorové jedálne lístky školského stravovania podľa vekových skupín,

- zatraktívniť školské stravovanie deťom a mládeži vhodnou skladbou stravy, spôsobom podávania a prehodnotením výchovných prístupov pri usmerňovaní dozoru pri stravovaní v školských jedálňach,

- vytvoriť jednotný program na sledovanie výživových hodnôt potravín v zariadeniach školského stravovania,

- zaradiť výchovu k zdravej výžive do učebných osnov.

b) Podporou zvýšeného príjmu mlieka

- rozšíriť sortiment a dostupnosť mliečnych výrobkov,

- obnoviť a materiálne zabezpečiť mliečne desiate v školách.

c) Správnym pitným režimom detí

- vychovávať deti k správnemu pitnému režimu od predškolského veku,

- umožňovať deťom doplňovať tekutiny podľa potreby (pocitu smädu),

- zabezpečiť dostupnosť zdravotne bezchybnej pitnej vody alebo vhodných nápojov (napr. prírodné minerálne stolové vody, bylinkové čaje) vo všetkých zariadeniach pre deti a mládež.

(tu)

Počasie

Bude prevládať všeobecne priaznivé počasie s pozitívnym vplyvom na zdravotný stav a celkovú fyzickú a psychickú pohodu. Dobrý telesný a duševný stav podmieňuje dobrú výkonnosť a reakčnú schopnosť, čomu napomáha aj priaznivý vplyv počasia na kvalitu spánku, ktorý je pokojný a občerstvujúci. Pacienti so srdcovo-cievnymi ochoreniami by sa však mali šetriť, vyhýbať sa nezvyčajnej námahe a stresom. Môže byť sklon k vyššej pulzovej frekvencii. Meteosenzitívni, vegetatívne labilní ľudia s nízkym tlakom krvi môžu reagovať zvýšenou náchylnosťou k migrénam a pocitom závratu.Zajtra očakávame naďalej pretrvávanie priaznivých účinkov počasia. V priemyselných oblastiach možnosť zvýšenia dýchacích ťažkostí.(zč)

Dnes bude jasno alebo len malá oblačnosť. Najvyššia denná teplota 23 až 27 stupňov. Slabý premenlivý vietor. Teplota na horách vo výške 1500 metrov 14 stupňov. V utorok a stredu bude jasno až polojasno a cez deň veľmi teplo. Najnižšia nočná teplota 12 až 7 stupňov, v horských dolinách miestami okolo 5, v stredu na juhozápade okolo 15 stupňov, najvyššia denná teplota vystúpi na 24 až 28 stupňov, v stredu na juhozápade na 30 stupňov. Slnko vyjde zajtra o 5.13 a zapadne o 20.24 hod.

Amsterdamslnečno25
Atényprehánky20
Belehradjasno23
Berlínjasno26
Bratislavajasno25
Bruselslnečno25
Budapešťjasno25
Bukurešťpolooblačno22
Frankfurtjasno25
Helsinkijasno14
Istanbuljasno23
Kodaňjasno27
Kyjevoblačno16
Lisabonpolooblačno22
Londýnpolooblačno22
Madridjasno28
Milánojasno26
Moskvajasno9
Oslojasno24
Parížoblačno26
Prahajasno25
Rímpolooblačno27
Sofiapolooblačno23
Štokholmjasno23
Varšavajasno23
Viedeňjasno25
Záhrebjasno23
Ženevapolooblačno27

Odber plynu

Na dnešný deň platí v rozvodnej sústave zemného plynu odberový stupeň č. 3.Tlak

Údaje o priemernom barometrickom tlaku v kPa za 11. 5. 2000: Bratislava 99,78, Sliač 97,79, Košice 98,76, Poprad 93,50, za 12. 5. 2000: Bratislava 99,91, Sliač 97,95, Košice 99,03, Poprad 93,64, za 13. 5. 2000: Bratislava 100,54, Sliač 98,48, Košice 99,54, Poprad 94,13. .

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.