Hospodársky denník
USD47,335 Sk
EUR42,978 Sk
CHF27,67 Sk
CZK1,168 Sk
  Streda  17.Mája 2000
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Vášeň topásovej farby

Tmavý sladkastý, ale rovnako omamne silný mok, ktorý objavili Angličania, pochádza zo severu Portugalska. Vynašli ho práve v Porte na strmých terasovitých svahoch v okolí rieky Douro (pretekajúcej práve mestom Porto), ktoré sú dodnes jediným miestom jeho pestovania. Tento rok je toto malebné mestečko európskou „metropolou kultúry“, čo je samo osebe vábivou pozvánkou. Nebyť Porta, bolo by dnes Portugalsko bez mena. Veď Rimania na miestach starších sídel iberského obyvateľstva a fénických obchodníkov založili dve osady: na severnom brehu Portus (t. j. prístav) a oproti nemu Cale (dnešná Vila Nova de Gaia). Zo spojenia oboch mien potom vznikol názov celého kraja.

Pitie portského je umením. Dôležitá je nielen teplota pri jeho podávaní, ale aj pohrávanie sa s týmto, niekedy až korenistým mokom (keď je napríklad až desaťročné) na jazyku. Všetky portské vína s ovocným buketom, najmä druhové, uležané vína 10 až 30 rokov staré, by sa mali vychutnávať trochu vychladené. Mladšie ročníky a výrazne výberové vína môžu byť podávané aj pri izbovej teplote.

„Slovenský trh obohacujeme portským vínom približne dva roky. Jednak je to Porto Barros, a to červené a biele, a Madeira. To prvé - Porto Barros Imperial Tawny - je mladé, vysokokvalitné dezertné víno jemne hnedastej topásovej farby, ktoré v sudoch dozrieva približne dva roky. Jedinečná chuť je výrazná najmä po jedle, resp. len tak s orieškami či so syrom,“ poznamenáva na úvod nášho stretnutia zástupca riaditeľa Impex distribution, s. r. o., Tibor Čičilla. Ako ďalej vysvetľuje, portské sa vyrába aj z bieleho hrozna a tento druh Porto Barros Imperial Branco, ktoré rovnako na Slovensko dovážajú, je zmesou mladých portských vín najlepšieho pôvodu, ktoré rovnako dozrieva v dubových sudoch dva roky. Tento druh má arómu sladko opojnú a jemnú zároveň a môže sa piť nielen samotné, ale aj s tonikom a plátkom citrónu. Okrem toho na slovenský stôl ponúkajú aj zamatové desaťročné víno jemnej topásovej farby Porto Barros 10 Anos, ktoré si v rokoch 1995 a 1997 odnieslo strieborné medaily na súťaži International Wine and Spirits Competition za jedinečne nežnú chuť. Tá vznikla práve namiešaním vysokoakostných vín schválených Inštitútom portského vína v Porte.

Ako sa však vraví, portské víno je tým lepšie, čím je staršie. „Aj preto fajnšmekrom dodávame tiež dvadsaťročné portské. Každý výrobca portského má však vlastný recept, tajomstvo miešania. Avšak správny odborník vín chuť rozozná,“ poznamenáva T. Čičilla. Impex distribution, s. r. o., nezostal len pri portskom, veď Madeira z blízkeho ostrova je rovnako výnimočná. Zaujímalo nás, kde možno vína ochutnať. „Okrem špecializovaných vinoték sme sa dohodli aj na predaji vín v sieti obchodných domov Tesco. Tieto obchodné domy pripravujú na prelom septembra a októbra Dni vína, aby sa ľudia dozvedeli o týchto nápojoch trochu viac, o príležitostiach, pri ktorých ich majú piť, o teplote, ktorá je potrebná pri podávaní vína. Portugalské vína sú trochu ťažšie v porovnaní s ostatnými, je tam prítomného viac alkoholu a ide o dlhší čas dozrievania, preto sa zväčša pijú po jedle. Desať- a dvadsaťročné vína, ktoré dovážame, preto viac sústreďujeme do vinoték kde už znalci vín sú.“ Ako ďalej poznamenal T. Čičilla, už v najbližšej dobe rozšíria sortiment o značku portugalského svetoznámeho ružového vína Mateus Rosé, ktoré si samo vytvára počas dozrievania kyslík. V tejto súvislosti už pripravujú uzavretie zmluvy s jedným z najväčších výrobcov vína v Portugalsku, firmou Sograpé.

Slávka Blazseková

Kontakt:

IMPEX distribution, s. r. o.

Štefánikova 14

811 05 Bratislava

Tel.: 02/52495719

02/52495721

Fax: 02/52495720

počasie

Dnes bude prevládať príjemná teplotno-vlhkostná klíma bez podstatnejšej záťaže srdcovo-cievneho systému. Očakávame ústup zdravotných ťažkostí podmienených počasím, ktoré má skôr všeobecne priaznivý a povzbudzujúci vplyv. Pozitívne sú účinky na toleranciu telesnej a duševnej námahy - zvýšenie tonusu vedie k vyšším výkonom a lepším reakciám. Pacienti so srdcovo-cievnymi ochoreniami sa však majú šetriť a vyhýbať priamemu slnečnému žiareniu, pri nízkom krvnom tlaku je mierne zvýšený sklon k migrénam a pocitom závratu. Ráno miestami možnosť záťaže dýchacieho systému. n Zajtra nepredpokladáme podstatnejšiu zmenu v pôsobení počasia na meteosenzitívnych ľudí, až k večeru predpokladáme zvyšovanie reumatických, srdcovo-cievnych a dýchacích ťažkostí, výskyt mrzutosti, podráždenosti a únavy. (zč)

n Dnes bude jasno až polojasno a naďalej veľmi teplo. Najvyššia denná teplota 26 až 31, na horách vo výške 1500 m 16 stupňov. Južný vietor 2 až 5 m/s. Vo štvrtok bude na východe spočiatku jasno až polojasno, cez deň od západu veľká oblačnosť a na mnohých miestach občasný dážď alebo prehánky, lokálne aj búrky. V piatok prevažne oblačno a miestami prehánky alebo búrky. Najnižšia nočná teplota 14 až 10, v horských dolinách miestami okolo 8, najvyššia denná vo štvrtok 22 až 26, na východe miestami ešte okolo 28, v piatok 20 až 24 stupňov, na severe chladnejšie. n Slnko vyjde zajtra o 5.10 a zapadne o 20.27 hod.

Amsterdam prehánky17
Aténypolooblačno27
Belehradjasno29
Berlínpolojasno28
Bratislavajasno29
Brusel oblačno16
Budapešťjasno28
Bukurešťpolooblačno25
Frankfurtpolojasno27
Helsinkipolojasno13
Istanbuljasno23
Kodaňoblačno21
Lisabonoblačno22
Londýnoblačno16
Madridoblačno24
Milánopolooblačno26
Moskvaoblačno14
Oslooblačno17
Parížprehánky20
Prahajasno28
Rímjasno29
Sofiajasno26
Štokholmpolooblačno18
Varšavajasno27
Viedeňjasno29
Záhrebjasno28
Ženevapolojasno26

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.