Hospodársky denník
USD48,078 Sk
EUR42,984 Sk
CHF27,677 Sk
CZK1,168 Sk
  Piatok  19.Mája 2000
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Môžu sledovať akosť domácej produkcie


Výrobcovia a spracovatelia mäsa na Slovensku, ale aj ďalší potravinári aj poľnohospodári v prvovýrobe, nedostatočne a neraz komplikovane posudzujú a sledujú kvalitu svojich výrobkov. Osobitne to platí u parametra nazvaného pH, pritom normy napríklad na kvalitu potravín, máme ako jedny z najlepších. Niektorí odborníci dokonca tvrdia, že až 30 percent surovín používaných na finálne potravinárske výrobky nespĺňa požadované parametre. Na upresnenie dodávame, že v tomto prípade nevhodné mäso nemusí byť hneď aj zdravotne škodlivé, len výrazne môže ovplyvniť chuť, vôňu a zloženie finálneho pokrmu, teda jeho kvalitu. Pomocou pH sa určuje kyslosť alebo zásaditosť sledovaného média, teda kvalita. Napríklad pri mlieku je to jasné. Keď nie je celkom v poriadku, býva kyslasté a jeho pH je nízke. Aj v technologickom procese výroby syrov sa musí sledovať ich pH, aby sa neznehodnotili. Podľa zistenia úrovne tohto parametra, napríklad pri mäse, sa dá určiť jeho kvalita. Jednak, ako je staré po utratení zvieraťa a podľa pH sa dá tiež stanoviť, na aké typy výrobkov by sa surovina mala využiť a na aké nie. U nás už dostať prenosné prístroje, tzv. pH-metre, ktoré nie sú drahé, takže návratnosť investície je veľmi rýchla. Tieto príručné zariadenia už nevyužívajú sklenenú meraciu elektródu, ale iónselektívny tranzistor. Ide o polovodičový prvok typu FET, pomocou ktorého sa dá vzorka okamžite analyzovať. Sklenená elektróda, ktorú spravidla používajú napríklad niektoré mäsokombináty, sa môže zlomiť a ostať v mäse. V nových druhoch sond nie je ani kúsok skla, ale mocný hrot, ktorý sa dá do potraviny zapichnúť. Kvalitu mäsa zásadným spôsobom ovplyvňuje aj narábanie so zvieraťom pred jeho usmrtením. Pretože, keď je zviera v strese, objavujú sa parametre v rámci biochemického metabolizmu, ktoré mäso znehodnocujú. Mäso alebo výrobky z neho sú potom evidentne horšie. Ako sme sa dozvedeli, na Slovensku pH-metre používa len desať mliekarní, čo nie je ani polovica z ich celkového počtu. Pomocou týchto prístrojov sa dá merať aj kvalita pôdy, z čoho sa potom určí, ako sa budú v pôde správať semená, planty a pod. Družstevníci pomocou týchto zariadení môžu sledovať aj pH siláže, kŕmnych zmesí, pričom s touto metódou len začínajú a mnohí ani nevedia, že akosť si môžu sledovať priamo na družstve či na svojej súkromnej farme. Podľa vedúceho oddelenia aproximácie legislatívy hygieny výživy Štátneho zdravotného ústavu SR MUDr. Jána Ondrejka, úroveň kontroly pH u nás je „vzdelanostnou otázkou a otázkou pochopenia významu nových trendov“. Je najmä úlohou veterinárov a spracovateľského priemyslu je, aby kontrolovali kvalitu produkcie a sledovali výber surovín určených na finálne výrobky, hovorí. Vladimír Turanský

počasie

Očakávame zintenzívnenie nepriaznivých účinkov počasia na meteosenzitívnych ľudí. Zvýšené budú ťažkosti pri ochoreniach pohybového systému, najmä u reumatikov. Častejšie sa môžu vyskytovať bolesti hlavy, jaziev a fantómové bolesti. Zvyšuje sa záťaž pacientov s kardiovaskulárnym postihnutím, prípadne aj s ochoreniami dýchacích ciest. Nižšia môže byť telesná a duševná výkonnosť a schopnosť sústredenia. Zvýšená je náchylnosť k nervozite, predráždenosti, depresii a celkovým nepríjemným telesným a duševným pocitom.n Zajtra predpokladáme ústup zdravotných ťažkostí podmienených počasím. Pretrvávať môžu reumatické ťažkosti a sklon k depresii. (zč)

n Dnes bude postupne od západu veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach občasný dážď, prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota18 až 22, na juhu stredného a na východnom Slovensku okolo 24, na horách vo výške 1500 m 9 stupňov. Západný až severozápadný, na východnom Slovensku južný vietor 3 až 6 m/s. V sobotu a nedeľu bude prevažne oblačno, na juhu časom polooblačno. Miestami prehánky. Najnižšia nočná teplota 12 až 8, v horských dolinách miestami aj chladnejšie, najvyššia denná 19 až 23, v severných okresoch okolo 17 stupňov. n Slnko vyjde zajtra o 5.08 a zapadne o 20.29 hod.

Amsterdam dážď12
Atényjasno28
Belehradprehánky27
Berlínprehánky14
Bratislavadážď17
Brusel prehánky14
Budapešťdážď19
Bukurešťpolooblačno25
Frankfurtprehánky12
Helsinkijasno20
Istanbuljasno23
Kodaňdážď14
Kyjevprehánky20
Lisabonpolooblačno18
Londýnprehánky12
Madridjasno26
Milánojasno25
Moskvaoblačno13
Oslodážď10
Paríždážď12
Prahaprehánky14
Rímpolooblačno25
Sofiapolooblačno25
Štokholmdážď11
Varšavadážď20
Viedeňdážď16
Záhrebdážď17
Ženevapolooblačno18

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.