|
|||||||||||||||||
Pondelok 22.Mája 2000 |
Aj víno je už od macochyIba samouk sa môže stať odborníkom? Slovensko sa podieľa na svetovej výrobe vín len necelými 0,5 %. Umiestniť sa vo svetovej konkurencii znamená nielen investovať do vinohradníctva a vinárstva, ale aj do kultúry podávania vín. V súčasnosti nielenže málo konfrontujeme kvalitu vín, ale vo výchove znalcov vína - someliérov zaostávame dokonca aj za Českou republikou, ktorá už v roku 1992 zriadila vo Valticiach Vinársku akadémiu. Náš someliérsky adept má možnosť buď sa vzdelávať na súčasných hotelových akadémiách, alebo jednoducho sa stať samoukom. Konfrontácia so svetom je jednou z podmienok transferu zahraničného know-how a účasť na medzinárodných súťažiach je jednou z jej ciest. Preto terajšie slovenské kolo súťaže someliérov Tropheé Ruinant bolo prvým v sedemročnej histórii tohto svetového podujatia, na ktorom sa zúčastňujú čašníci z 35 krajín sveta. Do finále slovenského kola sa dostal Štefan Valovič z hotela Devín v Bratislave, Patrik Vrabeľ z hotela Hubert v Gerlachove a Peter Bradáč z luxusnej reštaurácie Krčma Letná v Košiciach. Účasť na európskom kole je podmienená nielen odbornou znalosťou z oblasti vinárstva, ale aj dobrou znalosťou francúzskeho alebo anglického jazyka. A v tom máme čo doháňať. Rudolfa Vallová |
|
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |