Hospodársky denník
USD48,106 Sk
EUR42,966 Sk
CHF27,691 Sk
CZK1,175 Sk
  Pondelok  22.Mája 2000

Aj víno je už od macochy


Iba samouk sa môže stať odborníkom?
Slovensko sa podieľa na svetovej výrobe vín len necelými 0,5 %. Umiestniť sa vo svetovej konkurencii znamená nielen investovať do vinohradníctva a vinárstva, ale aj do kultúry podávania vín. V súčasnosti nielenže málo konfrontujeme kvalitu vín, ale vo výchove znalcov vína - someliérov zaostávame dokonca aj za Českou republikou, ktorá už v roku 1992 zriadila vo Valticiach Vinársku akadémiu. Náš someliérsky adept má možnosť buď sa vzdelávať na súčasných hotelových akadémiách, alebo jednoducho sa stať samoukom. Konfrontácia so svetom je jednou z podmienok transferu zahraničného know-how a účasť na medzinárodných súťažiach je jednou z jej ciest. Preto terajšie slovenské kolo súťaže someliérov Tropheé Ruinant bolo prvým v sedemročnej histórii tohto svetového podujatia, na ktorom sa zúčastňujú čašníci z 35 krajín sveta. Do finále slovenského kola sa dostal Štefan Valovič z hotela Devín v Bratislave, Patrik Vrabeľ z hotela Hubert v Gerlachove a Peter Bradáč z luxusnej reštaurácie Krčma Letná v Košiciach. Účasť na európskom kole je podmienená nielen odbornou znalosťou z oblasti vinárstva, ale aj dobrou znalosťou francúzskeho alebo anglického jazyka. A v tom máme čo doháňať. Rudolfa Vallová
Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.