Hospodársky denník
USD48,106 Sk
EUR42,966 Sk
CHF27,691 Sk
CZK1,175 Sk
  Pondelok  22.Mája 2000
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













České pivo už nie je lepšie

Horden sa snaží dodržiavať pôvodné postupy

Často sa výrobcovia piva stretávajú u podnikateľov a prevádzkovateľov reštaurácií a pohostinstiev s tým, že ich prvá otázka pri obchodnom rokovaní je, „čo mi ponúkate?“. „Ak mu povieme, že dobrú kvalitu za rozumnú cenu, to je málo, lebo u neho boli iní, a tí ponúkajú viac. Dnes je bežným štandardom, že prevádzkovateľovi musí výrobca piva dať aj výčapné zariadenie. Buď bezplatne, alebo za minimálnu cenu. Je to však investícia, ktorá sa pohybuje od 30- do 100-tisíc korún. Musíte dávať aj spotrebný materiál, ako sú poháre, podpivníky, tričká pre čašníkov, obrusy“. Takto dokumentuje situáciu v tomto odvetví riaditeľ trnavského pivovaru Horden Ing. Miroslav Záluszký.

Na Slovensku je takýto postup bežnou praxou. Na otázku, či to robí aj on, odpovedal jednoznačne a bez váhania kladne. „To, čo robíme, však treba vyselektovať. Robíme to, že ak sa snažíme získať nového partnera, prídeme s podmienkami, ktoré sme schopní garantovať. Dnes sa však nečestná konkurencia začína prejavovať v tom, aspoň hostinskí to tvrdia, že chodia k nim veľké firmy, aj nadnárodné pivovarnícke spoločnosti a ponúkajú

hotové peniaze,

ak k nim prejdú, alebo odklady splátok či pivo na tzv. ochutnávku. Na ochutnávku a propagáciu však stačia dva-tri sudy, a nie sto sudov. Ak niekto dostane ťbonusŤ sto sudov ako štartovné, tak to je neprimeraná cena. Pre hostinského sú to peniaze do vrecka.”

M. Záluszký nevidí rozdiel v kvalite českého a slovenského piva. Každý pivovar je iný a nemožno zovšeobecňovať. To, že české pivo je lepšie, je „vžitý úzus, stereotyp“. Česi majú v tom veľkú tradíciu, „ale úprimne povedané, dnes tam nie je sa na čo chodiť pozerať alebo učiť. Zapadajú do európskeho trhu a veľké pivárske veľmoci im diktujú podmienky. Je to zbytočný slovenský komplex, že naše pivo je horšie. Nie, nie je to tak, pričom za české pivo sa

len pre značku

platí viac”. Horden je malý regionálny pivovar, ktorého maximálna kapacita je asi 300-tisíc hektolitrov ročne, pričom kvalita jeho piva je na úrovni väčšiny slovenských pív. „Aj keď nemáme dostatok financií na reklamu a niekto môže povedať – nie je o vás počuť – to ešte neznamená, že náš produkt nie je dobrý.“ Tento pivovar produkuje svoje výrobky klasickým spôsobom, v tzv. ležiackych tankoch. Základná a jediná surovina je slad. Iní robia pivo v tzv. CK tankoch a do piva

pridávajú cukor

ako potravinu pre kvasinky. Napríklad nemecký zákon o čistote piva, na ktoré sú Nemci takí pyšní, to nedovoľuje. Mnohí to však u nás robia pre zvýšenie rentability. Je to dôsledok tlaku na znižovanie ceny piva. Horden na to pristúpiť nechce, chce variť pravé, pôvodné, plnosladové pivo. Cukor však využívajú aj niektoré české pivovary.

(tu)

Počasie

V predpoludňajších hodinách predpokladáme zväčša pozitívny vplyv počasia na pacientov so srdcovo-cievnymi ochoreniami. Zosilnené sú reumatické bolesti, je sklon k depresívnym stavom a k zhoršeniu ekzematóznych kožných ochorení. Popoludní slabé zvýšenie všeobecne nepriaznivých vplyvov počasia. Mierne sa môžu zhoršiť ťažkosti pri ochoreniach srdcovo-cievneho, pohybového a dýchacieho systému. Zvýšená je náchylnosť k poruchám trávenia a kolikám (obličkové, žlčníkové). Častejšie sa môže vyskytovať nervozita, podráždenosť, únava, bolesti hlavy, kĺbov a jaziev. Mierne sa môže znížiť výkonnosť a schopnosť sústredenia sa. Aj keď riziko úrazov a nehôd je len mierne zvýšené, potrebná je opatrnosť pri všetkých činnostiach, najmä v doprave.Zajtra popoludní ústup ťažkostí, očakávame ešte pretrvávanie reumatických bolestí, náchylnosť k depresívnym stavom a k bolestiam hlavy pri ochoreniach krčnej chrbtice.(zč)

Dnes bude cez deň veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach občasný dážď, ojedinele aj búrky. Najvyššia denná teplota 13 až 18 stupňov, na juhu stredného a na východnom Slovensku miestami okolo 20 stupňov. Slabý juhovýchodný až južný, na juhozápade neskôr severozápadný vietor 4 až 8 m/s. Teplota na horách vo výške 1500 metrov okolo 6 stupňov.V utorok bude polooblačno až oblačno a miestami, najmä na severe a východe prehánky, v stredu bude jasno až polojasno. Najnižšia nočná teplota 9 až 5 stupňov, v dolinách a kotlinách miestami 5 až 1 stupeň, najvyššia denná teplota v utorok vystúpi na 15 až 20 stupňov, v stredu na 20 až 25 stupňov. Slnko vyjde zajtra o 5,05 a zapadne o 20,33 hod.

Amsterdamdážď13
Aténypolooblačno21
Belehradpolooblačno26
Berlíndážď16
Bratislavadážď13
Bruseldážď12
Budapešťdážď15
Bukurešťpolooblačno25
Frankfurtdážď13
Helsinkijasno13
Istanbulpolooblačno25
Kodaňdážď15
Kyjevdážď15
Lisabonjasno19
Londýndážď17
Madriddážď22
Milánojasno25
Moskvadážď17
Oslooblačno17
Parížpolooblačno18
Prahadážď11
Rímoblačno26
Sofiadážď18
Štokholmdážď18
Varšavadážď17
Viedeňdážď14
Záhrebdážď13
Ženevajasno19

Odber plynu

Na dnešný deň platí v rozvodnej sústave zemného plynu odberový stupeň č. 3.Tlak

Údaje o priemernom barometrickom tlaku v kPa za 18. 5. 2000: Bratislava 99,10, Sliač 97,16, Košice 98,15, Poprad 92,60, za 19. 5. 2000: Bratislava 99,28, Sliač 97,02, Košice 97,90, Poprad 92,60, za 20. 5. 2000: Bratislava 99,35, Sliač 97,19, Košice 98,07, Poprad 92,69. .

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.