|
|||||||||||||||||
Utorok 23.Mája 2000 |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Profesia cukrár na zánikuZdružená hotelová akadémia neotvorila ani jednu triedu Zdá sa, že v posledných rokoch mladí ľudia nemajú záujem o viaceré, ešte nedávno vychytené povolania. Čoraz viac zabúdajú alebo nechcú ani len počuť o strednom odbornom učilišti, a tým o rôznych profesiách. Zaujímalo nás, ako je na tom Združená hotelová akadémia na Mikovíniho ulici v Bratislave, zašli sme za jej riaditeľom Ing. Jánom Moťovským. Aké študijné odbory sa dajú u vás študovať? - Už tradičné profesie ako kuchár, cukrár, čašník, sú trojročné smery. Zo štvorročných smerov, ktoré sa, samozrejme, končia maturitným vysvedčením kuchár a čašník. Potom je to päťročné štúdium na hotelovej akadémii. Majú žiaci základných škôl o spomínané profesie záujem? - Môžeme sa pochváliť, záujem je dosť veľký. Zatiaľ si môžeme vyberať. Najväčší záujem je o päťročné štúdium na hotelovej akadémii. Žiaľ, na ceste zániku je profesia cukrár. Príčinou je možno aj ďalšia škola v Bratislave, ktorá vychováva študentov špeciálne na túto profesiu. Predpokladám, že táto profesia na našom učilišti v priebehu jedného-dvoch rokov zanikne. Musím však povedať, že pretože populačná krivka klesá, aj záujemcov je čoraz menej ako v minulosti. Keďže je momentálne obdobie prijímacích pohovorov a školy naberajú žiakov do prvých ročníkov, naplnili ste všetky kapacity? - Všetky profesie, až na spomínanú cukrár, sú plne obsadené. Pretože sme mali málo záujemcov o túto profesiu, nemohli sme tento rok otvoriť ani jednu triedu. Koľko tried otvoríte na budúci školský rok? - Jednu triedu kuchár i čašník, tri triedy hotelovej akadémie a jednu triedu štvorročného štúdia v kombinácii kuchár - čašník. Kde vykonávajú študenti prax? Zabezpečuje im ju škola alebo si ju musia vyhľadávať sami? - Pre našich študentov sa snažíme vybrať tie najlepšie pracoviská. Či už sú to hotely, jedálne alebo iné zariadenia. Chceme im vytvoriť tie najlepšie podmienky na odbornú prax. Keďže sme prijali žiakov do našej školy, považujeme za povinnosť sprostredkovať im odbornú prax. Aké majú absolventi uplatnenie v praxi? - Čo sa týka profesie kuchár - čašník, nemusia mať absolventi obavy, že by na trhu práce nenašli uplatnenie. Pokiaľ je študent šikovný, a takých máme veľa, nemusí sa obávať cesty na úrad práce. Stačia finančné prostriedky na prevádzku školy? - Chceli by sme, aby sa študenti mohli učiť na špičkových technológiách v kvalitných zariadeniach. Žiaľ, opak je pravdou, naši žiaci vo veľkej miere nemajú túto možnosť. Podarí sa to len vtedy, keď hotel má kvalitné technológie. Peňazí nie je dostatok, takže, keď sponzori poskytnú určité finančné prostriedky, tie slúžia na rôzne účely. Na bežnú prevádzku by sme potrebovali približne 25 mil.Sk. Tento rok pre nás vyčlenili 19 mil. Sk. Kto je zriaďovateľom školy? - Krajský úrad v Bratislave. Ingrid Stránska |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |