Hospodársky denník
USD46,994 Sk
EUR42,955 Sk
CHF27,47 Sk
CZK1,18 Sk
  Streda  24.Mája 2000
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Máte chuť na plcha?

Ležiac na pohodlnom lôžku, dráždivé jedlá na dosah ruky, obkolesení sporo odetými mladými dámami a otrokmi, ktorí okamžite dolievali víno do vyprázdnených čiaš a podávali ďalší chod - tak sa pred 2000 rokmi stravovali rímski patricijovia. Všetko však bolo ešte oveľa horšie, tvrdí na základe najnovších prieskumov nemecká archeologička Gudrun Gerlachová. Kuchári 21. storočia by sa ocitli v šoku, keby poznali dopodrobna exotické kombinácie rímskych jedál a dekadentné stravovacie zvyklosti starých Rimanov. Na ich jedálnom lístku sa ocitali plchy plnené makom, králiky obalené v mede, do chrumkava upečené drozdy, labute, sovy a orly skalné. Nebolo to tak však vždy. Na začiatku Rímskej ríše bola najčastejším jedlom kaša z múky a vody, ochutená napríklad medom. Z bojových výprav si Rimania priniesli so sebou rôzne exotické potraviny, napríklad korenie z Indie, ale aj nové druhy úžitkových rastlín, napríklad broskyňové stromčeky z Perzie. Starí Rimania nepoznali príbor a jedli zásadne prstami. V starorímskom poľnohospodárstve vládla určitá deľba práce - v Toskánsku sa chovali ošípané, v Holandsku existovali rozsiahle hydinové farmy, obilie sa dovážalo zo Sicílie a z Egypta, v antických závodoch na spracovanie rýb nakladali robotníci do amfor sardinky a mäso z tuniakov. Vrchol dosiahla rímska kuchyňa v 3. storočí n. l. V malých a dusných kuchyniach sa pripravovali pávie jazýčky a ťavie päty a na dekoráciu sa používali perá z papagájov.

Počasie

Na väčšine nášho územia očakávame prevládanie zväčša priaznivého vplyvu počasia na meteosenzitívnych ľudí. Zvýšenie tonusu vedie k vyšším výkonom a lepším reakciám. Vegetatívne labilné osoby s nízkym tlakom krvi reagujúce na počasie môžu mať mierne zvýšený sklon k bolestiam hlavy, zväčša migrenózneho pôvodu, prípadne k pocitom závratu. Na severovýchode územia možnosť pretrvávania nižšej výkonnosti a schopnosti sústredenia sa, častejšieho výskytu mrzutosti, únavy, depresie a reumatických ťažkostí.Zajtra predpokladáme prevládanie uvedených priaznivých vplyvov počasia na celom území Slovenska.(zč)

Dnes bude prevažne polojasno, len na severe pri časom zväčšenej oblačnosti ojedinele prehánky. Najvyššia denná teplota 19 až 23, na Orave, v Liptove a na Spiši okolo 17 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 metrov okolo 9 stupňov. Slabý vietor.Vo štvrtok polooblačno, v okolí hôr časom až oblačno a ojedinele prehánky. V piatok veľká oblačnosť a miestami prehánky, alebo občasný dážď, ojedinele búrky. Najnižšia nočná teplota vo štvrtok 10 až 5, v piatok 13 až 9, v horských dolinách okolo 7 stupňov. Najvyššia denná teplota 19 až 23, na juhu vo štvrtok okolo 25 stupňov. Slnko vyjde zajtra o 5,04 a zapadne o 20,34 hod.

Amsterdamprehánky14
Aténypolooblačno26
Belehradpolooblačno17
Berlínoblačno19
Bratislavapolojasno20
Bruselprehánky14
Budapešťoblačno20
Bukurešťpolooblačno24
Frankfurtoblačno18
Helsinkipolojasno18
Istanbulpolooblačno27
Kodaňprehánky17
Kyjevoblačno18
Lisabonpolojasno25
Londýndážď15
Madridpolooblačno24
Milánojasno24
Moskvaoblačno20
Osloprehánky16
Parížoblačno19
Prahaoblačno19
Rímjasno25
Sofiaoblačno24
Štokholmdážď16
Varšavaoblačno20
Viedeňpolooblačno20
Záhreboblačno17
Ženevapolooblačno21

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.