Hospodársky denník
USD47,211 Sk
EUR43,026 Sk
CHF27,472 Sk
CZK1,183 Sk
  Štvrtok  25.Mája 2000

Rozhoduje najmä kvalita a cena


Potravinárske podniky sú v nesprávnych rukách
Spracovateľské a potravinárske podniky na Slovensku sú vo veľmi ťažkej ekonomickej situácii. Spracovateľský priemysel úzko súvisí s prvovýrobou, to znamená, čo sa u nás dopestuje alebo dochová treba spracovať, zabaliť a predať. Predsedníčka odborového zväzu potravinárstva Magdaléna Mellenová vidí problém v tom, že transformáciou sa potravinárske podniky dostali do nesprávnych rúk. Podľa nej nebola vždy dobre zabezpečená odbornosť toho, kto podnik dostal, mal viesť a spravovať. Na margo zahraničnoobchodnej politiky uvádza, že sú tu vysoké dovozné kvóty a licencie na dovoz výrobkov. Dovážame múku, hoci naše mlyny idú len na 50 - 60 percent. Slovenský trh napriek tomu, že je malý, môže vytvoriť potravinovú základňu. Keby sme chceli, boli by sme sebestační. Jednou z možností ako zlepšiť tento stav je neznižovať výrobu, ale naopak podporiť našich výrobcov, aby mali možnosť vyvážať svoje výrobky, pretože sú kvalitné a konkurencieschopné, konštatuje M. Mellenová. Ingrid Stránska
Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.