Hospodársky denník
USD47,211 Sk
EUR43,026 Sk
CHF27,472 Sk
CZK1,183 Sk
  Štvrtok  25.Mája 2000

Ročne o sto percent


Značne rozšírili portfólio výrobkov
Nejde o predajňu, ale o plnohodnotný výrobný a distribučný podnik, ktorý má 130 zamestnancov a nárast predaja v uplynulom roku 27-percentný. O informácie sme požiadali riaditeľa spoločnosti Vitana Slovensko Rudolfa Petrovského. Ako hlboko sa česká značka zakorenila do vedenia slovenského spotrebiteľa. Ako je to dnes, kto je majiteľom Vitany? - V roku 1992 do Vitany vstúpila nórska spoločnosť Rieber and Son so sídlom v Bergene. Tradícia tejto firmy siaha do roku 1839. Rieber a syn je veľká nórska priemyselná skupina, ktorá pozostáva z nasledujúcich štyroch odvetí: potravinárstvo, obalové materiály, materiály na pozemnú komunikáciu a stavebné materiály. Najviac je však známa potravinová divízia spoločnosti. Tá sa skladá z Toro Foods vedúceho výrobcu dehydrovaných hotových výrobkov na nórskom trhu,
z Vitany, ktorá má podobné postavenie v Česku a z významnej poľskej firmy Delecta, ktorá je výrobcom celého radu produktov s dôrazom na dezerty, pudingy a pečivové zmesi. V Trnave na Chovateľskej ulici sa stal majetkom Vitany rozsiahly areál aj s určitými výrobnými priestormi. Avšak až donedávna bolo Slovensko zásobované z distribučných skladov z Česka. - V roku 1993 vznikla stopercentná dcérska spoločnosť Vitany na Slovensku. Začala pôsobiť ako distribútor všetkých výrobkov Vitany na Slovensku. V roku 1997 odkúpila nórska spoločnosť Riebe a syn české a slovenské spoločnosti Emarko a Bask. Tým sa značne rozšírilo portfólio predávaných výrobkov o koreniace zmesi na ryžu, koreniny, strukoviny, čaje a sušené plody. Vitana má dnes päť výrobných závodov a jedným z nich je aj výrobný závod v Trnave. Čo znamená pre Trnavu a vôbec pre Slovensko skutočnosť, že sa stala od 1. januára oficiálnym sídlom firmy? - Dosiahli sme zrýchlený tok tovaru, odbúrali sa čakacie časy na hraniciach, dostali sme povolenie na začatie výroby, upravili sme objekty, máme počítačom riadený sklad
s kapacitou 2300 paliet. Začiatkom roka sme začali prijímať nových pracovníkov a začali sme výrobu zo segmentu práškovín: vanilínový a škoricový cukor, kypriaci prášok, stužovač šľahačky. Splnili sme si plán investícií, o technológie a do skladového hospodárstva. Už je rozhodnuté, že v lete začíname s novou investíciou do vstupných brán vo veľkosklade, aby sme mohli zrýchliť príjem tovaru. Spomenuli ste, že nastane historický obrat, že sa z Trnavy bude aj vyvážať do Česka... - Máte pravdu. Okrem toho, že denne sem príde 5 - 6 veľkých kamiónov z Česka, rátame aj s exportom, v tomto roku v hodnote 100 mil. Sk. Dnes ideme prakticky na plné smeny, čo sa týka vanilkového a škoricového cukru, kypriaceho prášku. V týchto komoditách, celé Česko robíme zo Slovenska. Prevzali ste aj nové metódy práce, nový rozvrh pracovného času. Je to vplyv nových majiteľov? - Pracujeme od ôsmej do piatej a tak u nás, ale všade v podnikoch, kde sa takto radikálne zmenila pracovná doba, pracujúca žena nemôže
v ten deň vyvárať, robiť všetko to, čo robila predtým. Menia sa aj stravovacie zvyklosti. Naše polievky majú rok čo rok stopercentný nárast predaja. Ďalšou otázkou sú zahraničné reťazce. Majú svoju filozofiu a vedia čo chcú predávať. Ivan Klačanský
Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.